Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Odluka kojom su zadovoljni i Grad i ugostitelji

21.02.2012. 23:00
Odluka kojom su zadovoljni i Grad i ugostitelji


Hvala lijepo vijećnici, tim je riječima zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, pozdravio jednoglasno donošenje izmijenjene Odluke o zakupu javnih površina za koju su vijećnici Gradskog vijeća Grada Zadra u manje od mjesec dana dva puta dizali ruke. Izglasavanjem ove Odluke, završena je, kako je SDP-ov vijećnik Željko Mikin nazvao, mala zadarska sapunica, koja se protegnula od jedne od druge sjednice Gradskog vijeća.
Naime, prvotna Odluka o zakupu javnih površina, koju su gradski vijećnici izglasali krajem siječnja, podigla je na noge zadarske ugostitelje i obrtnike jer su njome predviđene znatno više cijene zakupnina za postavu ugostiteljskih stolova, stolica i klupa. Rast cijena iznosio je od 40 do 117 posto zbog čega su ogorčeni ugostitelji i obrtnici krenuli u pregovore s gradskim vlastima što je rezultiralo kompromisom koji je ugrađen u novu Odluku o zakupu javnih površina tako da je rast cijena sveden na od 10 do 20 posto.
Najvažnija njegova stavka je ona koja predviđa da će zadarski ugostitelji od 1. travnja do 31. listopada, za štekate plaćati 68 kuna mjesečno po četvornom metru površine. Dakle, riječ je o zakupu javnih površina u trajanju od sedam mjeseci što podrazumijeva period predsezone, sezonu i posezonu. Paralelno sa snižavanjem cijena u najtraženijem terminu, mijenjale su se i one za tromjesečno i godišnje razdoblje.
– Iako smo nakon pregovora s ugostiteljima i obrtnicima korigirali Odluku o zakupu javnih površina, njezina suština, bit ostaje ista. Kvalitetan način reguliranja problematike najma javnih površina niti u jednom trenutku nije doveden u pitanje. Ono što je izazvalo polemiku su cijene su zakupa javnih površina, iako cijela problematika proizlazi iz činjenice da se javne površine više se ne mogu davati u najam temeljem javnog natječaja već ugovora o zakupu. Javnim natječajem tržište bi pokazalo koliko javna površina zapravo vrijedi, govori Vrančić te ističe da se na povećanje cijena išlo jer su cijene za najam u Zadru bile podcijenjene, daleko od svoje vrijednosti.
Cilj podizanja cijena nije bilo poskupljenje takvo već kako zadarski gradonačelnik ističe sprečavanje špekulantskog najma tijekom tri ljetna mjeseca kad je za zarada najveća. S druge strane, stimulirao se najam na sedam mjeseci.
–  Objektivno priznajem da je cijena najma za sedam mjeseci bila možda pretjerana, možda je prvotno trebala biti nešto niža. Iz tog razloga upustili smo se u razgovore s ugostiteljima i obrtnicima, tako da je novoformirana cijena kompromis koji smo postigli, jedini mogući u ovakvoj situaciji. Dakle nije riječ o nedosljednosti gradske uprave već dogovora zainteresiranih strana, kaže Vrančić, pozivajući na realnost koja u ovom slučaju zadovoljava Grad Zadar i ugostitelje.
Željko Mikin iz SDP-a drži da se ovakve stvari, aludiraju na donošenje pa mijenjanje Odluke o zakupu javnih površina, u Gradskom vijeću Grada Zadra više ne bi trebale ponavljati, čisto zbog ugleda tog tijela.
–   U ovom slučaju nedostajala je volja da demokratski pristupi donošenju ove odluke. Za to je potrebno mnogo razgovora i svojevrsno gospodarsko-socijalno vijeće, kaže Mikin, dodajući da Zadar ne smije dopustiti da mu se dogodio ono što se dogodilo hrvatskom gospodarstvu, koje vodi 200 bogatih ljudi, u ovom slučaju da Poluotok imaju dvije, tri firme, odnosno dvoje troje ljudi.
Po svemu sudeći, kako kaže Mikin, siromaštvo je pokucalo na vrata Grada Zadra i zadarskih obrtnika i ugostitelja.
Vrančić navodi da je gradska vlast oduvijek surađivala, prije i u krizi, s obrtničkim udruženjima, pokušavajući im pomoći na različite načine. Tako je Grad Zadar za dva zimska mjeseca smanjio cijene najma poslovnih prostora za 10 posto, a iza 16 sati ne naplaćuje se parkiranje. Isto tako, Grad Zadar sudjeluje u organizaciji svih događanja koja su u interesu zadarskih ugostitelja.
–  Ova odluka odnosi se isključivo na ugostitelje, neistina je i manipulacija kad se u to uključuju i obrtnici. Druga je stvar što su vlasnici ugostiteljski objekta na Poluotoku obrtnici, kao i društva s velikim kapitalom. Ovdje nema nedosljednosti, niti ustupka, odluka je dobra, trebalo ju je i ranije donijeti, kaže Vrančić, dodajući da Grad Zadar iz prihoda koje ostvari financira mnoge plemenite stvari i zadržava javni standard koji je na prilično visokoj razini.
Željko Predovan, koji u siječnju nije glasovao za ovu odluku, smatrajući da podizanje cijene nije prikladno gospodarskim kretanjima, ovoga puta je ipak ruku dignuo ruku. No, stav nije promijenio tek dodao da čeka trenutak kad će cijene rasti kao rezultat gospodarskih kretanja, što će značiti, kako ističe Predovan, dolazak boljih vremena za svih nas.