Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U Hrvatskoj aktivno puši svaka treća osoba ili oko 1,2 milijuna ljudi

21.02.2012. 23:00
U Hrvatskoj aktivno puši svaka treća osoba ili oko 1,2 milijuna ljudi


Posebno zabrinjava što je pušiti probalo 70 posto mladih od 15 godina, a 30 posto njih redovito puši, dok je čak 60 posto djece od najranijeg djetinjstva izloženog duhanskom dimu ili tzv. pasivnom pušenju
Prestanak pušenja dobar je u bilo kojoj životnoj dobi jer se odbacivanjem cigarete višestruko smanjuje rizik od karcinoma pluća i kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), kao dviju bolesti izravno povezanih s pušenjem, a u kratkom vremenu dolazi do značajnog poboljšanja općeg zdravstvenog stanja bivšeg pušača, istaknuli su stručnjaci u povodu današnjeg Dana bez duhanskog dima koji se obilježava prvog dana Korizme.
Prema statistici, u Hrvatskoj aktivno puši svaka treća osoba ili oko 1,2 milijuna ljudi. Posebno zabrinjava što je pušiti probalo 70 posto mladih od 15 godina, a 30 posto njih redovito puši, dok je čak 60 posto djece od najranijeg djetinjstva izloženog duhanskom dimu ili tzv. pasivnom pušenju. Hrvatska je zbog svega toga s dvije tisuće cigareta po stanovniku iznad prosjeka Europe, gdje broj konzumiranih cigareta po stanovniku iznosi oko 1.600.
Karcinom pluća najveći je ubojica među malignim bolestima jer odnosi 20 posto života, pa u Hrvatskoj svake godine umre između 2.600 i 2.700 osoba s tom bolesti, a otkrije se oko 3.000 novooboljelih, upozorio je na konferenciji za novinare, koju je organizirala zagrebačka Gradska uprava, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac prof. Miroslav Samardžija.
Istodobno, od KOPB-a obolijeva 5-10 posto osoba od 40 do 50 godina starosti koji time, ističe prof. Samardžija, postaju “respiratorni invalidi” i veliki teret zdravstvenog sustava.
Stoga je Dan bez duhanskog dima posvećen podizanju svijesti o štetnosti pušenja i njegovim posljedicama na zdravlje. S obzirom da je u Zagrebu 10 posto smrti uzrokovano upravo posljedicama pušenja, obilježavaju se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić svojim pozivom građanima da i vrijeme Korizme svaki dan zapale barem jednu cigaretu manje.
Najavio je i kako će grad financijski pomoći nabavci novog ultrazvučnog aparata s bronhoskopom za Centar za transplantaciju pluća u klinici na Jordanovcu, a čija se cijena kreće oko milijun kuna.
Gradski čelnici podsjetili su i na akciju ranog otkrivanja raka pluća i KOPB-a za pušače između 40 i 60 godina koju Zagreb provodi od 2008. u Poliklinici za bolesti dišnog sustava Zagreb. Ravnateljica Poliklinike mr. Alma Rožman kaže kako su dosad pregledane 1664 osobe, te da je zabilježen iznenađujuće veliki broj novootkrivenih bolesnika. Kod 15 posto dijagnosticiran je KOPB s vrlo malo izraženih simptoma, a izraženim poremećajima plućne funkcije, dok je kod jedan posto otkriven karcinom bronha. Samo u dva zadnja mjeseca prošle godine tako je otkriveno osam karcinoma, među kojima je na sreću šest bilo operabilno, kazala je Rožman.
Svi zainteresirani za kontrolu svojih pluća i dalje se mogu javiti u polikliniku radi pregleda, a za to im nije potrebna uputnica.
Inače, najavljeno je i osnivanje Zaklade Hrvatska kuća disanja, kao zajednički projekt Grada Zagreb i Hrvatskog torakalnog društva, a razlozi su želja za povećanjem svijesti građana o opasnostima plućnih bolesti, jačanjem prevencije i liječenja te pružanjem podrške oboljelima u dobivanju odgovarajuće zdravstvene zaštite.