Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vjeronauk najbolje znaju osnovci Bartula Kašića

21.02.2012. 23:00
Vjeronauk najbolje znaju osnovci Bartula Kašića


Svi ste vrijedni čim ste došli na županijsko natjecanje, jer je to uspjelo učenicima samo 10 škola, istaknula je ravnateljica Vesna Stojanov


Na temu “Grkokatolici – 400. obljetnica uspostave crkvenog zajedništva” održane su vjeronaučne olimpijade za zadarske osmoškolce i srednjoškolce.
 Vjeronaučna olimpijada za osmoškolce održana je u utorak u OŠ Bartula Kašića u Zadru gdje su prigodnu riječ uputili predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije mr. don Gašpar Dodić i ravnateljica škole Vesna Stojanov. Natjecali su se vjeroučenici iz osnovnih škola: Jurja Dalmatinca Pag, Sv. Filip i Jakov, Valentin Klarin Preko, Braće Radić Pridraga, Vladimira Nazora Škabrnja te OŠ iz Zadra: Bartula Kašića, Petra Preradovića, Šimuna Kožičića Benje, Smiljevac i Šime Budinića.
Učenici Nikola Mamut i Josip Milković uz instrumente su na početku otpjevali pjesme “Da te samo dotaknem” i “Na tvom dlanu”. Tomislav Klarica izveo je monolog “Intonacija” koji je napisala Ljiljana Slunjski.
Deset pobjednika
– Želim vam iskrenu dobrodošlicu. Mi smo već tradicionalno domaćini ovom natjecanju u upoznavanju gradiva iz vjeronauka ili vjeronaučnoj olimpijadi. Nadam se da ćete s ovog natjecanja ponijeti jedno ugodno, dobro i toplo iskustvo u smislu stvaranja prijateljstva i istinskog povjerenja. Svi ste jednako vrijedni čim ste došli na županijsko natjecanje, jer od svih škola u županiji ipak je samo deset škola došlo do županijske razine. To je veliki uspjeh bez obzira na to kakvi će biti konačni rezultati, istaknula je Vesna Stojanov.
Ovogodišnja vjeronaučna olimpijada održana je u znaku važnog jubileja 400. obljetnice Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj.
– Kada se raznolikosti susreću upotpunjavajući se, otkrivaju se zajedničke vrijednosti. To pomaže uspostavi korisnog dijaloga u izgradnji putova uzajamnog prihvaćanja i priznavanja te poštivanja posebnosti svakog pojedinog. Ova materija nam pomaže ne samo da prihvaćamo različite ljude, nego da i međusobno rastemo, riječi su don Gašpara Dodića koji je vjeroučenicima poželio uspješan rad, druženje i natjecanje uz duh ljubavi i zajedništva.
Učenici vole natjecanja iz vjeronauka
– Ukupno dvanaest godina djelujem u OŠ Smiljevac i radim s vjeroučenicima. Učenici iz OŠ Smiljevac već godinama tradicionalno sudjeluju u natjecanju iz vjeronauka i postižu dobre rezultate. To uglavnom budu djeca koja su jako motivirana za učenje i vole sudjelovati u natjecanjima iz vjeronauka, a tri puta su bili i na državnom natjecanju, rekla nam je vjeroučiteljica Ljiljana Elek.
 Prvo mjesto na županijskom natjecanju iz vjeronauka za osnovne škole osvojila je OŠ Bartula Kašića Zadar. Zatim slijede: OŠ Smiljevac, OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Šime Budinića Zadar, OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Petra Preradovića Zadar, OŠ Valentin Klarin Preko i OŠ Braće Radić Pridraga.
Vjeroučenici su dobili priznanje i zahvalnicu kao uspomenu na sudjelovanje u natjecanju. Najbolji učenici nagrađeni su izletom u Križevce, gdje se nalazi sjedište grkokatolika u Hrvatskoj. Natjecanje iz vjeronauka organizirala je Zadarska županija u suradnji s Nacionalnim katehetskim uredom, Katehetskim uredom Zadarske nadbiskupije i školama domaćinima susreta. Županijsko povjerenstvo natjecanja za osnovne škole činili su Ljiljana Elek, Marta Torić i don Gašpar Dodić. U Prosudbenom povjerenstvu bili su: Emilija Marić, Ana Kajić, Šime Lonić, Marijana Smolić, Sonja Špadić, s. Antonija Jurić i Marijana Dellavia, te voditeljica Stručnog županijskog vijeća za srednje škole s. Danijela Kovačević.


 SREDNJOŠKOLCI SE NATJECALI U MILIJUNAKU




Županijsko natjecanje iz vjeronauka učenika srednjih škola Zadarske nadbiskupije održano je u srednjoj Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru. Sudjelovanje u oba natjecanja sastojalo se od rješavanja testova (pojedinačno), tombole (ekipno) i Milijunaka. U dvoranama škole u stanci natjecanja bila je okrepa uz zabavno-edukativni program. Rezultate natjecanja objavit ćemo naknadno.