Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Denis Bruketa: Bez rada na sebi ne može se naprijed

21.02.2014. 23:00
Denis Bruketa: Bez rada na sebi ne može se naprijed


Bruketa, liječnik obiteljske medicine koji se u zadnje vrijeme bavi i psihoduhovnom terapijom u knjizi je okupio desetke malih priča, savjete, podijelio iskustva, preporuke, a sve kako bi, kaže, pomogao ljudima koji ju budu čitali


Poznati zadarski liječnik, doktor obiteljske medicine Denis Bruketa objavio je svoju prvu knjigu. “O ljubavi, umu, liječenju, o životu i o smrti. U ljubavi ljubav”, naslov je djela koje na više od 400 stranica donosi desetke malih priča, tuđe sudbine, ali i autobiografske elemente. Imamo i savjeta, iskustava, preporuka, u svakom slučaju bogata knjiga.
U uvodnom dijelu Bruketa navodi kako je ovo ujedno roman, autobiografski i biografski. Knjiga započinje zahvalama i uvodom, a zatim se nižu naslovi koji knjigu “razbijaju” na niz manjih podcjelina. Odnedavno je prisutna i facebook stranica, gdje doktor Bruketa pokušava rasvijetliti koji su bitni odjeljci u knjizi. Knjiga košta 158 kuna, a dio od cijene ide u humanitarne svrhe. Izdana je u vlastitoj nakladi i može se nabaviti izravno kod doktora Brukete.
Koji je bio povod ovoj knjizi? Kako ste se iz liječničke struke odlučili na pisanje knjige?
Želio pomoći drugima
– Sve ima svoj povod i uzrok. Meni je povod za pisanje ove knjige bilo to što stalno pričam ljudima o pozitivnim i lijepim stvarima, oni slušaju, a poslije zaborave. Uzrok je taj što volim pomagati ljudima, ali ne možeš uvijek sve kroz medicinu. To je naša prednost u obiteljskoj medicini, što ispred sebe imaš cijelog čovjeka. Naime, sve mora biti poslagano da bi bilo dobro. No, kroz rad jednostavno ne stigneš puno, premalo je vremena.
Zbog toga sam napisao knjigu, kako bi ljudima bila na pomoć. Treba poći od sebe. Vlast je takva kakva je, ljudi su takvi kakvi su. Nikoga ne možeš promijeniti osim sebe.
Bog je ljubav i od njega dolazi sve. Ako se srdiš, ljutiš, ne možeš ići naprijed.
Knjiga sadrži, napisali ste, autobiografske elemente?
– Napisao sam kako ja to radim. Primjerice, neki traumatski osjećaj, ako ulazimo u sebe i ako to danas proživljavamo na pozitivan način, onda je lako. Rad na sebi, to je uvjet da se može ići naprijed. Svijet i svemir je Bog napravio tako da ne možeš ići naprijed sa sebičnošću. Boga se treba sjetiti i onda kad nam je dobro, a ne samo onda kad je loše. Zakonitost duhovnog napretka su gubici. Opasnost je visoka duhovnost, rad po zapovijedima, kao smatrati se boljim od drugih jer izvršavam to i to. Od toga nema ništa. Ja sam pokušao pokazati kako se to radi na jednostavan način.
Pozitivne reakcije
Kakve su reakcije čitatelja?
– Ima različitih reakcija, ali uglavnom su jako dobre, zadovoljan sam. Do sad je van izišlo 200 knjiga, neki kažu primjerice da im je to “mala Biblija”. Smatram da je ovakva knjiga bila potrebna jer oko sebe vidimo samo negativnosti. Ja sam dao sebe u ovu knjigu.
U knjizi se kaže da pacijent treba preuzeti odgovornost sam za sebe.
Je li u planu nastavak, na koricama stoji kako je ovo prva knjiga?
– U planu je, ali još ne, kroz neko vrijeme. Uskoro ću održati dvije promocije, u Zadru i Šibeniku, a za novu knjigu ću ponovno zamoliti iste ljude kao i u ovoj knjizi, da iznesu svoja vlastita iskustva.