Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mali ribolov treba zaštiti kao baštinu

21.02.2014. 23:00
Mali ribolov treba zaštiti kao baštinu


Rasprava o ukidanju malog ribolova se nastavlja. Nakon nedavno donesene deklaracije od strane Senata Sveučilišta u Zadru u četvrtak je u Novom kampusu Sveučilišta organiziran i okrugli stol.
Svoja mišljenja o ovoj tematici koja je uzburkala javnost ponudili su znanstvenici i ljudi od mora, kroz nekoliko predavanja. Rektor Sveučilišta, dr. sc. Ante Uglešić održao je predavanje pod nazivom “Uloga akademske zajednice u očuvanju identiteta otočnoga prostora”.
U njemu je istaknuo kako Sveučilište ima pravo i obvezu sudjelovati u svim raspravama, a znanstvenici iznostiti stavove argumentirano. Napomenuo je kako su u našoj tradicijskoj kulturi utkani mnogi elementi primorskog kraja. Kazao je kako on govori u višestrukoj ulozi, ponajprije kao rektor, ali i otočanin i ribar.
– Sveučilište u Zadru smatra nepotrebnom i neprihvatljivom mjeru ukidanja kategorije malog ribolova. Mali ribolov je bitna sastavnica identiteta hrvatskoga primorskog kraja. Smatramo da se budućnost hrvatskoga primorskog kraja temelji na održivom, pametnom razvitku. Ovo je ozbiljan udarac na hrvatski identitet, poručio je rektor Uglešić u svom izlaganju.
Prof. dr. sc. Ante Soldo, s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu govorio je o malom ribolovu u EU i njegovom utjecaju na ekosustav Jadrana. On je jedan od sudionika pregovora s EU, ali u njihovoj samoj završnici, a istaknuo je kako do navedenog ukidanja dolazi s 1. siječnja 2015., a ne 1. ožujka ove godine, kako se može čuti. On je napomenuo kako mali ribolov nije gospodarska djelatnost, a taj pojam je dosada bio jako dobro definiran, primjerice time da je ukupna dužina mreža koja se mogla koristiti 200 metara. Upravo to su otočani u četvrtak navečer još jednom zatražili, da im se dopusti pravo korištenja 200 metara mreža i drugih tradicionalnih alata koji su se dosad koristili kao alati u malom ribolovu koje kategorija sportsko-rekreativnog ribolova koja bi, kako sada stvari stoje, isključivo trebala postojati nakon 31. prosinca 2014., ne dozvoljava.
Uz stručnjake, koji su održali nekoliko predavanja, u raspravi na okruglom stolu su sudjelovali i oni kojih se ovo tiče, sami otočani. Ivica Lukić s Ugljana, kazao je kako je ukidanje malog ribolova za njega više od mogućeg udara na standard. Kazao je kako se ovime dovodi u pitanje opstanak otočana. Istaknuo je kako je uvjeren da onaj, koji je u pregovorima s EU to prihvatio, nije imao pojma o tome što potpisuje.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU