Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U dvodnevnom natjecanju 80 srednjoškolaca

21.02.2014. 23:00
U dvodnevnom natjecanju 80 srednjoškolaca


U četvrtak navečer u Ilirijinom hotelu Adriatic u Biogradu na Moru uz prigodan kulturno-umjetnički i zabavni program otvoreno je Regionalno natjecanje Gastro 2014., natjecanje kuhara i konobara srednjih škola iz cijele dalmatinske regije. U dvodnevnom natjecanju sudjeluje 80 srednjoškolaca.
Domaćin natjecanja je Srednja škola Biograd na Moru i hotelska kuća Ilirija d.d., odnosno hoteli Adriatic i Kornati.
– Cilj svih nas jest da izađemo iz učionica, da što više imamo mogućnosti praktičnog dijela i usavršavanja, a uz to zadržimo autohtonost i prilagodimo se europskim standardima, kazao je Ivica Lozo, viši stručni savjetnik za turizam i ugostiteljstvo iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
– Broj učenika u ukupno 95 škola u obrazovnoom Sektoru turizam i ugostiteljstvo u RH je 16.300 učenika, obznanio je Lozo koji je i otvorio ovo iznimno značajno srednjoškolsko natjecanje.
Osim generalnog pokrovitelja Ilirije, pokrovitelji i sponzori su Grad Biograd na Moru, gradska Turistička zajednica, Bure commerce, Udruženje obrtnika Biograd N/m, MasVin Polača, Karaba Pakoštane, Cromaris Zadar, Dalmar Pakoštane i cvijećarnica Glorija Biograd N/m.
– Riječ je o vrlo zahtjevnom natjecanju, jer se od učenika očekuje vještina, kreativnost i znanje, rekao je domaćin Ivica Kero, ravnatelj SŠ Biograd na Moru, pošto se zahvalio svim koji su pomogli u održavanju ovog jedinstvenog natjecanja.
Učenici se natječu u 8 disciplina: 5 gastronomskih i 3 turističke: pripremanju menija, posluživanju menija, pripremanju hladnoga slanoga izloška, pripremanju hladnoga slatkoga izloška, pripremanju barskih mješavina, poslovanju recepcije hotela, poslovanju putničke agencije i predstavljanju turističkog mjesta, destinacije.