Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gospodarstvenici pružili ruku spasa košarkaškom klubu

Autor: Siniša Klarica

21.03.2010. 23:00
Gospodarstvenici pružili ruku spasa košarkaškom klubu

Foto: Filip BRALA



Zadarski gospodarstvenici odazvali su se apelu gradonačelnika Zvonimira Vrančića te su na sastanku u gradskoj vijećnici obećali pomoć za spas Košarkaškog kluba Zadar. Koliko je točno novca sinoć skupljeno ili obećano, bila je tema o kojoj zadarski gardonačelnik nije htio u detalje govoriti na tiskovnoj konferenciji. Tek se moglo čuti da će obećani iznos biti dovoljan za završetak sezone.
– U taj iznos ne spadaju plaće igračima, niti plaće radnoj zajednici. Dogovorili smo se da ne iznosimo pojedinačne iznose, pa se onima što su dali više i onima što su dali nešto manje, jednako zahvaljujemo, rekao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Dogovoreni iznos, kaže Vrančić, pripomoći će klubu da završi sezonu. Dogovoreno je da svako prema svojim mogućnostima pripomogne, a iznos pomoći dogovorit će se u posebnim razgovorima s direktorom Zdenkom Mičićem nakon čega će biti poznat javnosti. I ovaj put kao i mnogo puta do sad, pokazali smo zajedništvo, a do mene dolaze informacije da su i mnogi građani voljni pomoći klubu i uključiti se u ovu akciju. Za sad, nema potrebe za tim, rekao je gradonačelnik Vrančić.
Iako se o iznosima nisu htjeli izjašnjavati, neki gospodarstvenici nam kažu da se ovom akcijom nije skupilo ni približno 14 milijuna kuna koliko je kao iznos duga deklarirano na sinoćnjoj konferenciji. Gradonačelnik Vrančić također je kategorički odbio svaku pomisao da su pojednii gospodarstvenici za pomoć klubu tražili bilo kakvu naknadu ili protuuslugu. Pomoć će se realizirati kroz donacije ili sponzorstvo.
Ono što prvi čovjek Grada Zadra traži od KK Zadra jest maksimalno i dodatno rezanje troškova te prilagođavanje kluba uvjetima na tržištu. Točnije, zadarski gradonačelnik traži da klub troši samo onoliko sredstava koliko mu stoji na raspolaganju. Ljubiteljima košarke zadarski gradonačelnik poručuje da će klub biti onakve kvalitete za koliko se može pribaviti novaca.
Inače, sastanku u Gradskoj vijećnici Zadra odazvalo se 35 od 50 pozvanih predstavnika tvrtki. Neki koji nisu došli, kaže predsjednik Županijske gospodarske komore Zadar i glavni operativac akcije Darijo Jurin, također su iskazali spremnost pomoći klubu. No svi nazočni na sastanku iskazali su želju sudjelovati u privatizaciji kluba, ali pod uvjetom da se iskristalizira situacija. Za to će se pričekati mišljenje revizora koje bi trebalo utvrditi pravo stanje dubioze u KK Zadru. Vrančić je s gnušanjem odbacio tvrdnje  da je KK Zadar financijski pomogao kampanji Milana Bandića.


 PREOBLIKOVANJE NA JESEN


Sve aktivnosti oko privatizacije kluba trebale bi se završiti do jeseni, a ovog tjedna će prvo u klubu, a nešto kasnije u resornom ministarstvu započeti razgovori na temu preoblikovanja i privatizacije KK Zadra. Gradonačelnik Vrančić je rekao da će se privatizacija izvršiti po odredbama Zakona o športu, s tim da postoji mogućnost da vjerovnici u konačnici budu dioničari kluba. 




 IGRAČI PRIMILI SAMO DVIJE PLAĆE


Direktor kluba Zdenko Mičić je rekao da su igrači ove sezone primili samo dvije plaće, a u studenom je isplaćena posljednja plaća radnoj zajednici. Plaće igrača namiruju se iz drugih izvora. Mičić je rekao da su se skupila inicijalna sredstva za sanaciju stanja i to u situaciji kad svi “krešu” marketinške proračune.