Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Radom priuštiti putovanje u SAD

Autor: Valentina Mlađen

21.03.2010. 23:00
Radom priuštiti putovanje u SAD

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Stiglo je proljeće, s njim se javlja i pomisao na ljeto, a mnogim studentima i na ljetni posao. Kako bi se studenti lakše odlučili i istražili svoje mogućnosti međunarodna agencija CCUSA (Camp Counselors USA) i Konzularni odjel Američkog veleposlanstva u Zagrebu organizirali su u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru predstavljanje mogućnosti ljetnog rada u SAD-u za studente.
Predstavljeni su radni programi tijekom sveučilišnih i ljetnih praznika za sve studente koji žele ljeto provesti radeći u nacionalnim parkovima, zabavnim parkovima ili neke druge sezonske poslove na koje su navikli i u Hrvatskoj. Ovisno o vrsti posla takav je i smještaj studenata, na primjer ako rade u hotelu, smještaj je u hotelu, a postoji i mogućnost samostalnog smještaja ako student u tom mjestu želi biti kod rodbine ili prijatelja.
Iako bi bilo najlakše da su studenti došli na predstavljanje programa i tamo se upisali ipak sve informacije za prijave mogu naći online na stranicama CCUSA-e kao i na njihovoj facebook stranici. Prvi intervju obavlja se u CCUSA-i, a nakon toga student odlazi u konzulat zbog vize koja mu je potrebna za putovanje i rad.
Za rad izvan države nije važno jesu li studenti redovni ili izvanredni i na kojoj su godini studija, važno je samo da se mogu sporazumijevati na engleskom jeziku i da su do 29 godina starosti.
Osim prezentatora iz CCUSA agencije studente su informirali i s njima razgovarli i Maša Crnjaković, koordinatorica outreach programa te Brian Manning vice-konzul iz Američke ambasade u Zagrebu koji su informirali studente o tome što ih očekuje kada dođu u ambasadu tražiti vizu.
– Smatramo da je dolazak studenata iz cijelog svijeta, uključujući i Hrvatsku, u SAD pozitivna stvar i za njih, ali i za nas. Za njih je to prilika da vide drugačiji način života, upoznaju drugačiju kulturu i nove ljude pa mogu proširiti svoje horizonte. S druge strane ljudi u SAD-u dolaze u kontakt s tim studentima koji su nositelji svoje kulture i zapravo se i oni obogaćuju, objasnio je ciljeve ovoga programa vice-konzulat Manning.
Ovaj program djeluje već godinama, a u njemu sudjeluju i zadarski studenti koji su do sada pokazivali veliki interes za ovakvu vrstu rada. I ove godine studenti su pokazali interes i odlučili saznati sve informacije iz prve ruke pa su u velikom broju došli na predstavljanje naoružani pitanjima.