Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Akcijom “Brzina” protiv prebrze vožnje

21.03.2011. 23:00
Akcijom “Brzina” protiv  prebrze vožnje


– Apeliramo na sve vozače motornih vozila da se pridržavaju ograničenja brzine na cestama i prilagode brzinu kretanja postojećim uvjetima na prometnicama te na taj način osobno utječu na svoju i sigurnost svih ostalih sudionika u prometu – poručili su iz PU zadarske


Zadarska policija  najavila je nastavak provođenja  strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama u okviru kojih  će 22. ožujka 2011. godine u  vremenu od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu  akciju “Brzina” na svim važnijim  državnim cestama, odnosno D8,  D27, D106, D503, D424, D50,  D1 i autocesti A1. 
U okviru provedbe ciljanih  aktivnosti prema prometnim  prekršajima koji dovode do najtežih prometnih nesreća, a prema statističkim podacima čak  polovina ih se odnosi na prekoračenje brzine, PU zadarska  je kontinuirano provodila mjere  nadzora brzine kretanja vozila  sa svim raspoloživim uređajima  na važnijim državnim i županijskim cestama i na autocesti u  prva dva mjeseca ove godine. 
U tom je vremenu evidentirano 1.112 prekršaja, od čega  je 508 počinjeno u naseljenim  mjestima u kojima je evidentirano prekoračenje ograničenja  brzine za 20 i više kilometara na  sat.
Usporedbom statističkih podataka za prva dva mjeseca  2010. kada je zabilježeno čak  269 prometnih nesreća kojima  je kumovala brzina, taj je broj u  prva dva mjeseca smanjen za  20,8 posto, a evidentirano je  ukupno 213 nesreća kojima je  utvrđen uzrok prekoračenje  propisane brzine. No, broj poginulih osoba za isto razdoblje  povećan je za tri osobe (s 2 na 5  osoba), broj teško ozlijeđenih  povećan za 5 osoba (s 20 na 25),  a broj lako ozlijeđenih osoba je  identičan i iznosi 82 osobe.
– Uvidom u podatke o greškama vozača koji su prouzročili  prometne nesreće, u siječnju i  veljači 2011. godine, ističe se  podatak da je u ukupnom broju  nesreća, brzina kao greška vozača utjecala na 74 prometne  nesreće što je u odnosu na isto  razdoblje 2010. godine smanjenje za 19 posto. Posljedice tih  prometnih nesreća, su uz materijalnu štetu, i jedna poginula  osoba, 13 teško i 35 lako ozlijeđenih, dok su posljedice takvih prometnih nesreća u istom  razdoblju 2010. godine bile također jedna poginula osoba, 15  teško i 37 lako ozlijeđenih osoba – izvijestio je Elis Žodan,  glasnogovornik PU zadarske istaknuvši kako ti podaci, također, predstavljaju pozitivan  trend smanjenja kao i u dijelu  broja prometnih nesreća.
Nastavkom provedbe strateških aktivnosti Nacionalnog  programa sigurnosti prometa  na cestama, koje su određene i  osmišljene sukladno evidentiranim činjenicama i statističkim  podacima kao najmjerodavnijim pokazateljima stanja sigurnosti u cestovnom prometu PU  zadarska će, kako najavljuju, i  nadalje nastaviti s pojačanim  nadzorom brzine kretanja vozila. Ističu kako je dugoročni cilj  ovih aktivnosti poštivanje najviših dopuštenih brzina kretanja  vozila na cestama u optimalnim  prometnim uvjetima kod 90 posto vozača, dok ostali vozači ne  smiju utvrđena ograničenja brzine prekoračiti za više od 15  posto.
– Apeliramo na sve vozače  motornih vozila da se pridržavaju ograničenja brzine na cestama i prilagode brzinu kretanja  postojećim uvjetima na prometnicama te na taj način osobno utječu na svoju i sigurnost  svih ostalih sudionika u prometu – poručili su iz PU zadarske.