Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bio je čovjek sveta života

21.03.2011. 23:00
Bio je čovjek  sveta života


U dvorani Samostana Sv. Frane u Zadru jučer je  održana konferencija za medije  u povodu otvorenja postupka  za proglašenje blaženim Sluge  Božjeg fra Ive Perana, istaknutog crkvenog glazbenika i teologa koji je bio član Franjevačke provincije svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru. Na  konferenciji su govorili fra Bernardin Škunca, voditelj postupka za proglašenje blaženim fra  Ive Perana i fra Drago Ljevar,  gvardijan.
– Radi se o fratru koji je  doista ostavio veliki sveti trag u  našem krugu, i to ne samo provincijskom među franjevcima,  nego jednako tako, rekao bih,  gotovo i više, u krugu Katoličke  crkve, ali i kulture uopće. Bio je  i vrlo glazbeno nadaren, o čemu  svjedoči i velika glazbena monografija “Brat Ivo Peran franjevac i glazbenik” koju smo  izdali i koja svjedoči o njegovom glazbenom stvaralaštvu.  Bio je i pisac, čak i romanopisac, pjesnik. Izdali smo i njegov mali roman i njegovu zbirku pjesama koja je vrlo uočena  od kritičara književnosti. Djelovao je višestruko kao odgojitelj, profesor, poglavar, rekao  je fra Bernardin.
On je zatim dodao da je fra  Ivo Peran bio dva puta provincijal Franjevačke provincije  Sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru.
– Kao evangelizator ostao je  po različitim oblicima naviještanja Evanđelja među ljudima poznat. Znakovito je spomenuti da je vrlo često putovao  u habitu kao autostopist, dakle,  svjesno je izabrao da bude na  neki način putnik i pridošlica  na ovome svijetu.
Ono što je obilježilo fra Ivu  Perana je nemili događaj kada  je kao mladi svećenik 1946. bio  pozvan u tadašnju JNA i u njoj  prvotno osuđen na smrt, a nakon poništenja presude kazna  je preinačena na pet godina  strogog zatvora i prisilnog rada.  Nakon pet godina zatvora morao je nadoknaditi čitav vojni  rok i onda se tek vratio različitim dužnostima, kazao je  fra Bernardin Škunca.
– Možete zamisliti kako se  osjeća čovjek, posve pravedan,  u ovoj situaciji. On u samici  pjeva koralne napjeve i moli za  svoje neprijatelje. To njegovo  praštanje onima koji su ga posve nevinog osudili na smrt spada u takozvani herojski svetački  čin čovjeka, istaknuto je u govoru fra Bernardina.
Proces za beatifikaciju započet je prije dvije godine, ali  službeno prije otprilike godinu  dana.
– Napisao sam takozvani Suplex libellus ili Poniznu molbu.  To je mala knjiga o fra Ivi Peranu u kojoj sam nastojao pokazati da je doista bio čovjek  sveta života. Splitski nadbiskup  je prihvatio tu knjižicu i uputio  je na Kongregaciju za proglašenje blaženih i svetih u Rimu. Kongregacija je relativno  brzo odgovorila pozitivno, da  Sveta Stolica nema ništa protiv  da se započne dijecezanski proces za proglašenje blaženim.
Mnogi su novinari dolazili na  Košljun voditi razgovore s fra  Ivom. Snimljen je i film o njemu  koji se više puta davao na našim  TV programima.
– Napisao je mnogo glazbenih tekstova, nadasve liturgijskih, ali i drugih, dramske komade, opere, operete. Izvođeni  su i njegovi oratoriji na Košljunu i u Rijeci, još je kazao fra  Bernardin Škunca dodajući da  je Peranova misa najprihvaćenija u Hrvatskoj i po svim  kontinentima.
U nedjelju 27. ožujka u  Kaštel Starom, rodnom mjestu  fra Ive Perana održat će se prva  svečana sjednica gdje će nadbiskup Marin Barišić, koji je  sada u biskupijskom smislu voditelj cijelog procesa, podijeliti  dekrete imenovanja dužnosnicima u postupku.