Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kosor: vrijeme izbora objavit ćemo do kraja lipnja

21.03.2011. 23:00
Kosor: vrijeme izbora objavit  ćemo do kraja lipnja


Vlada ima nedvosmislenu potporu partnera za završetak pregovora s EU-om, gospodarski oporavak i nastavak borbe protiv korupcije i kriminala, istaknula je Kosor


Vrijeme parlamentarnih izbora objavit ćemo  do kraja lipnja, do kada bi  trebali biti završeni pristupni  pregovori s Europskom unijom, izjavila je sinoć nakon  sastanka s koalicijskim partnerima predsjednica Vlade RH i  HDZ-a Jadranka Kosor.
Kao glavnu temu sastanka  premijerka je u izjavi novinarima istaknula mobiliziranje svih snaga kako bi se do  kraja lipnja zatvorila sva preostala poglavlja.
– Razgovarali smo da još  snažnije krećemo u završetak  pregovora do kraja lipnja, o  zatvaranju poglavlja 8 (tržišno  natjecanje), a osobito poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna  prava) i dodatnom planu aktivnosti kako bi pregovori bili  gotovi do kraja lipnja, rekla je  Kosor, posebice ističući  važnost jačanja parlamentarne potpore za dostizanje toga  cilja. O toj temi, rekla je, uskoro će razgovarati i s oporbom.
Koalicija je stabilna
Istaknula je kako je koalicija  čvrsta i stabilna te da Vlada  ima nedvosmislenu potporu  partnera za završetak pregovora s EU-om, gospodarski  oporavak i nastavak borbe  protiv korupcije i kriminala.  Jedinstveni su i u stajalištu da  se parlamentarni izbori održe  odvojeno od referenduma za  ulazak u EU, rekla je premijerka.
Zadovoljstvo sastankom  izrazili su i predsjednik HSS-a  Josip Friščić, potpredsjednik  SDSS-a Milorad Pupovac i nezavisna zastupnica Đurđa  Adlešič, ističući kao glavni cilj  kvalitetan završetak pregovora.
– Danas je dogovoreno da se  parlamentarni izbori održe do  kraja ove godine. Ova koalicija  ne želi bježati od građana, rekao je Friščić, dodajući kako  vjeruje da će se “do kraja lipnja  moći jasno izlistati datumi”. I  on smatra da će se pregovori s  EU-om završiti do kraja lipnja  budući da, kako je rekao, nijedno ministarstvo nije izrazilo  sumnju u ispunjavanje svih potrebnih mjerila.
Pregovori su najvažniji
Pupovac je pak istaknuo kako je najvažnije “spriječiti gubitak fokusiranja na završetak  pregovora”, što se, ocijenio je,  u zadnje vrijeme počelo događati.
– Odlučili smo da kao vladajuća koalicija trebamo vratiti fokus da se pregovori završe do kraja lipnja, rekao je  Pupovac. S tim ciljem, istaknuo je, potrebno je pokrenuti  sinergiju u cijelom društvu,  stvarajući pretpostavke za završetak pregovora te da “izbori  budu održani u skladu s očekivanjima građana”.