Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ministarstvo će preispitati način izdavanja metadona

21.03.2011. 23:00
Ministarstvo će preispitati način izdavanja metadona


Temeljem peticije Udruge Nada protiv nekontrolirane i dugotrajne heptanonske terapije iz resornog ministarstva stigao je odgovor s obećanjem da će se provesti kontrola primjene terapije na zadarskom području, ali i najava izmjena Smjernica za farmakoterapiju opijatskih ovisnika metadonom zbog smanjenja mogućnosti zloporabe


Trud članova Udruge Nada koji su ljetos uložili prikupljajući  potpise građana za peticiju protiv nekontrolirane i dugotrajne heptanonske terapije, kojom se umjesto puta k  izliječenju njihove djece-ovisnika samo produljivala agonija, konačno se  isplatio.
Naime, u ponedjeljak, 21. ožujka na  adresu Udruge, koja se bavi suzbijanjem zloporabe opojnih droga i koja  pomaže roditeljima ovisnika, stigao je  odgovor iz resornog ministarstva koji  “ulijeva novu nadu”.
– Temeljem vašeg dopisa u kojemu  izražavate nezadovoljstvo načinom  provedbe i primjene metadonske terapije u liječenju ovisnosti na zadarskom području izvještavamo vas da će  slijedom navedenoga Ministarstvo  zdravstva i socijalne skrbi izvršiti nadzor iz svoje nadležnosti nad primjenom terapije u liječenju ovisnosti na  području grada Zadra. Ujedno, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u  suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom, Hrvatskom ljekarničkom komorom i Hrvatskim zavodom za javno  zdravstvo priprema prijedlog izmjena  Smjernica za farmakoterapiju opijatskih ovisnika metadonom zbog smanjenja mogućnosti zloporabe – stoji u  dopisu ministarstva što su članovi ove  Udruge primili s oduševljenjem, a ujedno im je to i priznanje da su njihove  primjedbe bile opravdane te da nisu  samo “frustrirane neškolovane žene”  kako su ih neki stručnjaci “s visine”  znali nazvati.
Iz Udruge zahvalni na  podrškama
– Ponajprije želim zahvaliti svim  onima koji su našu inicijativu podržali  i koji su svojim potpisima i pismima  potpore dali obol našoj borbi da se  konačno nešto poduzme. Roditelji i  volonteri okupljeni u našoj Udruzi  duboko su vjerovali u ispravnost naših  zahtjeva, a ovaj odgovor koji je stigao  iz ministarstva samo je potvrda kako  smo bili u pravu kada smo govorili da  se metadon u Zadru dijeli kapom i  šakom i to godinama bez ikakve kontrole. Sve to utjecalo je i na razvoj  crnog tržišta jer je dijeljenje tjedne  doze metadona, kako su neki liječnici  prakticirali, i to u dnevnim količinama  koliko tko zatraži, bio idealan način  ovisnicima da “besplatnu drogu” zamjene za njima draži heroin – rekla je  Ivanka Ledenko, predsjednica Nade,  ne krijući svoje zadovoljstvo koje je  roditeljima i volonterima okupljenim  u Udruzi Nada dalo novi poticaj za  nastavak ljetos započetog obračuna s  interesima farmakoloških tvrtki koje  su svoje interese stavile ispred interesa ovisnika i njihovih obitelji.  Osim dopisa koje je na adresu Nade  stiglo s potpisom ministra Darka Milinovića, ovih dana pisani odgovor  očekuje se i od dr.med. Danice Kramarić, načelnice Službe zdravstvene  zaštite Uprave za medicinske poslove  pri MZSS, koja im je inače, već dala  svoj pozitivan odgovor usmeno.
– Uvjerili smo se da je jedini način za  izlječenje naše djece onaj preko programa koji nude terapijske zajednice i  komune, a metadonska i ine terapije  mogu i moraju biti samo stepenica na  putu do njih. Zamjenske terapije ne  mogu biti trajno rješenje već se moraju dozirano davati na način da se s  vremenom “skida do nule”. Od početka smo govorili kako se bez obzira na  sve prigovore i prepreke na koje smo  nailazili nećemo predati, već da ćemo  hrabro s našim zahtjevima ići naprijed. Pri tome ostajemo i danas – zaključila je Ledenko ohrabrena dopisom koji je stigao s najviše instance.
Ogorčeni na izjave dr. Stele  Klepec Erstić
Predsjednica Udruge Nada osvrnula se i na nedavnu izjavu koju je o  broju ovisnika na zadarskom području, doziranju zamjenskih terapija,  primjeni i kontroli ordinacija opće  medicine dala nedavno imenovana  voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje dr. Stela Klepec Erstić.  Ta je izjava, istaknula je Ledenko,  ogorčila roditelje i članove Udruge  Nada, a ona osobno se, kaže, osvjedočila kako je dio iznesenih podataka neistina.
– Nemam ništa osobno ni protiv  koga, pa tako ni protiv dr. Stele Klepec Erstić, ali nije nam jasno otkud joj  podaci o 500-tinjak ovisnika kada znamo jako dobro da je Zadarska županija po broju ovisnika, do nedavno,  bila broj jedan na crnoj ljestvici, a od  prošle godine smo na drugom mjestu s  oko 1.500 registriranih ovisnika. Osim  toga, mi iz Udruge smo bili toliko  slobodni da smo kontaktirali 10-ak  liječnika obiteljske medicine i svi su  nam redom rekli kako ih nitko, baš  nitko iz Centra, nije kontaktirao vezano uz doziranje i podjelu zamjenske  terapije – kaže Ledenko napominjući  kako je ona osobno razgovarala s  liječnicama Nadom Besednik,  Višnjom Perić i još nekima koji su  željeli ostati anonimni. Štoviše, kaže  Ledenko, ti liječnici su joj rekli kako  bi voljeli da im netko iz Centra dođe te  da o problemu ovisnosti razgovaraju.  Većina liječnika, ističe Ledenko, žali  se na probleme s ovisnicima i njihove  krize zbog kojih im ulaze u ambulante  preko reda ne gledajući je li pred  njima trudnica, starija osoba, netko s  visokom temperaturom i slično.