Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Srbija će preispitati svoje tjeralice

21.03.2011. 23:00
Srbija će preispitati  svoje tjeralice


Srbija će revidirati tjeralice raspisane za  osumnjičenima za ratne  zločine i preispitati dokaze  koje je prikupilo nekadašnje  vojno pravosuđe, rečeno je  jučer u Beogradu na Okruglom stolu “Interpolove potjernice, dokazi i zaštićeni svjedoci suradnici”. Preispitivanje  će se obaviti na osnovu izvještaja srbijanskog Tužilaštva  za ratne zločine koje će provjeriti sve ranije prikupljene  dokaze ukinutih vojnih sudova.
Da je to neophodno, ukazao je državni tajnik Ministarstva pravde Slobodan Homen, kako zbog kredibiliteta  Srbije, tako i zbog činjenice da  svi koji su počinili ratne  zločine moraju odgovarati.  On je podsjetio da se tijekom  rata na tlu ex Jugoslavije  dešavalo da se priznanja od  osumnjičenih uzimanju u zarobljeništvu, čak i pred kamerama, i da se u tom smislu  može sumnjati u takve izjave  koje se svakako moraju provjeriti. Prema riječima načelnika Odjela za međunarodnu  policijsku suradnju MUP-a  Srbije, Miloša Oparnice, u  ovom trenutku je na snazi oko  750 međunarodnih tjerlica  proslijeđenih preko Nacionalnog ureda Interpola, ali se  zbog ratnih zločina traga za  oko 50 osoba.
Predstavnici nevladinih  udruga ukazali su kako je  nužno da se domaće sudstvo  bavi samo srpskim državljanima. S druge strane, zamjenik tužitelja za ratne zločine  Milan Petrović upozorio je da  je srpsko Tužilaštvo za ratne  zločine po zakonu dužno goniti osumnjičene bez obzira na  njihovo državljanstvo ili  državljanstvo njihovih žrtava.
Direktorica fonda za Humanitarno pravo Nataša Kandić ocijenila je da  srpsko  Tužilaštvo treba odustati od  prakse procesuiranja stranih  državljana i koncentrirati se  iskljucivo na građane Srbije  optužene za ratne zločine.  “Utisak u regiji je da ovo  tužiteljstvo pokušava, kao  Slobodan Milošević, procesuirati ratne zločine na čitavom teritoriju bivše Jugoslavije”, rekla je Kandić i podsjetila da je i Hrvatska godinama na meti brojnih  međunarodnih udruga za  ljudska prava zbog činjenice  da za ratne zločine pretežno  procesuira Srbe, a ne svoje  državljane.
 


Slučaj Purda – greška


Upitan što je s Purdinim priznanjem vojnom pravosuđu dok je bio u  srbijanskom logoru, zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao  je novinarima da ono ne važi. “Purda je to priznanje povukao. Ne znam da  li to znači da je priznanje ranije silom iznuđeno”, rekao je Vekarić.