Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Fra Petar Ljubičić: Nema kršćanina bez križa

21.03.2012. 23:00
Fra Petar Ljubičić: Nema kršćanina bez križa


Križ ima posve jasnu ulogu u našem životu. I nema veće ljubavi od one kad netko život svoj položi za prijatelje svoje. Krist je umro i uskrsnuo da vidimo i iskusimo koliko nas je ljubio. Križ je izvor spasenja, rekao je u propovijedi fra Petar Ljubičić tijekom misnog slavlja održanog u sklopu korizmene duhovne obnove u crkvi Kraljice mira u Zadru na Stanovima. Fra Petar je još rekao da nema kršćanina bez križa te da ga treba strpljivo nositi, poput Krista.
– Kad prihvaćaš križ boli, žrtve i gubitka postaješ sličan Isusu Kristu. Pravi je smisao Kristova križa prihvatiti patnju da nešto učinimo za svoje spasenje i spasenje braće i sestara. Želim da shvatite kako je križ njegov izvor spasenja i sreće te da je patnja potrebna da bi nas pročistila i duhovno pripremila za susret s Isusom, naveo je voditelj duhovne obnove. U propovijedi je govorio i o važnosti borbe protiv grijeha i raznih oblika praznovjerja uz Božju pomoć.
– Budite vjerni svom kršćanskom pozivu do kraja. Mislimo jedni o drugima, međusobno si pomažite i molite. To će nam dati pomoć i snagu, neke su od poruka susreta.
 Fra Petar Ljubičić je započeo drugi dan duhovne obnove tumačenjem evanđeoskog odlomka o bogatom mladiću. Pri tome je poručio da se isplati moliti i odricati te tražiti ono što je najvažnije, a to je Božje kraljevstvo.
– Krist je pozvao mladića da sve proda i podijeli siromasima te da ga onda slijedi. Nije imao snage za to, a bio je dobar i pobožan. Vršio je Božje zapovijedi, čulo se u riječima fra Petra koji je potaknuo na spremnost u potpunom nasljedovanju Krista.
 Na duhovnoj obnovi je sudjelovao velik broj vjernika koji su potpuno ispunili župnu crkvu na Stanovima. Susret se odvijao od 19. do 21. ožujka na temu “Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa”. Fra Petar Ljubičić je svećenik Hercegovačke provincije i voditelj brojnih duhovnih obnova u Hrvatskoj i inozemstvu. Predavanja su bila ispunjena životnim svjedočanstvima i porukama ustrajnosti u vjeri, molitvi, sakramentalnom životu i pouzdanju u Boga.