Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novi hit Kazališta lutaka Zadar

21.03.2012. 23:00
Novi hit Kazališta lutaka Zadar


Najnovija predstava zadarskih lutkara još je jedan projekt koji pokazuje da su zadarski lutkari u vrhu hrvatskog lutkarstva


Pljeskom oduševljenja nagrađena je prva suradnja redatelja Lawrencea Kiirua i Kazališta lutaka Zadar.
Sinoć je u Kazalištu lutaka premijerno odigrana predstava “Vjetar Kimbunga (Ili kako je Vjetar Kimbunga presudio u sporu između lijenog mladića Sembulea i velike zmije Nyoke)”. Tekst je prema motivima etiopijske bajke napisala i adaptirala Zadranka Jadranka Bargh, a predstavu je režirao Kenijac sa zagrebačkom adresom Lawrence Kiiru. Najnovija predstava zadarskih lutkara još je jedan projekt koji pokazuje da su zadarski lutkari u vrhu hrvatskog lutkarstva, da ne griješe u izboru suradnje i da nakon više od 60 godina rada još uvijek mogu odigrati originalnu predstavu koja je drugačija od svega što smo do sada vidjeli.
Uloge u predstavi ponijeli su odlični: Jure Aras, Sanja Zalović, Vjerica Vidov, Zlatko Košta, Josip Mihatov te Gabrijela Maštrović-Maštruko. Još jednom su se dokazali i scenograf Robert Košta osmislivši lutke, maske i scenografiju koja je na pozornici oživjela okolinu afričkog čovjeka. Kostimi, glazba koju je birao sam redatelj, svjetlo, koreografija i tehnički efekti neizostavan su dio vjerodostojnosti i zanimljivosti same predstave.
Premijera predstave za građanstvo i za mališane, koji vjerojatno s nestrpljenjem očekuju “Vjetar Kimbunga”, bit će već u nedjelju u 11 sati, a s obzirom da predstava nosi i snažnu ekološku poruku nema sumnje da je pred nama još jedan dugogodišnji hit Kazališta lutaka Zadar.