Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Okrivljeni se ne sjeća zašto je pobjegao s mjesta nesreće?!

21.03.2012. 23:00
Okrivljeni se ne sjeća zašto je pobjegao s mjesta nesreće?!


Vozač je naglo, bez žmigavca skrenuo i oduzeo nam prednost nakon čega je došlo do sudara – ispričala je mlada djevojka briznuvši u plač. Dodala je kako je na neko vrijeme izgubila svijest, a kad se probudila nepoznata žena i muškarac pružali su pomoć njezinom mladiću


Zbog optužbi da je izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo motociklist Stipe Maruna, a teško ozlijeđena njegova suputnica Renata Jurjević, nakon čega je još i pobjegao s mjesta nesreće, jučer je na optuženičku klupu sjeo 32-godišnji Ante Blajić iz Zadra.
Nesreća se dogodila 29. lipnja 2009. godine na Jadranskoj cesti. Prema navodima tužiteljstva, Blajić je vozio Jadranskom cestom u pravcu Bibinja majčin “audi A4” te je na raskrižju skrenuo udesno prije nego li mu se upalila zelena strelica na semaforu te je tako oduzeo prednost motociklu na kojem su bili Maruna i njegova djevojka. Motocikl je zbog toga udario u desnu bočnu stranu Blajićeva automobila te se srušio na pod i zapalio pri čemu su i mladić i djevojka teško ozlijeđeni, a Stipe Maruna je nažalost nekoliko dana kasnije umro u zagrebačkoj klinici za traumatologiju.
Ne sjeća se zbivanja nakon nesreće
Blajić se pred Sudskim vijećem, kojim predsjeda sudac Domagoj Kurobasa, izjasnio kako se ne osjeća krivim nakon čega je odbio odgovarati na pitanja pa je pročitan njegov iskaz koji je dao sucu istrage.
– Te sam se večeri, oko 23.30 sati, vraćao kući iz pravca Bibinja vozeći lijevim kolničkim trakom. Na raskrižju sam usporio i lagano krenuo skretati ulijevo dok je na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo. U daljini sam vidio neka svjetla iz suprotnog smjera, no ne sjećam se je li to bio automobil ili motocikl. Potom sam osjetio udar i nakon toga, ja ne mogu objasniti zašto se nisam zaustavio, niti kako sam se dovezao do kuće i automobil parkirao u garažu. Ne znam ni kako sam se nekoliko sati kasnije našao na Kolovarama – ispričao je tada u istrazi okrivljeni Blajić, napomenuvši da nije znao da ga policija traži, no da se sam prijavio sutradan oko podneva nakon čega je policajce i odveo u garažu do automobila.
Dodao je kako se od udarca aktivirao zračni jastuk na suvozačkom mjestu, ali da onaj na mjestu vozača nije. Ispričao je još kako je kobnog dana radio do 16 sati, kako se ne sjeća gdje je nakon posla do nesreće proveo vrijeme, a u bolnicu u posjet unesrećenima kasnije nije išao zbog – šoka.
Suđenje je nastavljeno svjedočenjem Renate Jurjević, djevojke poginulog vozača motocikla koja je i sama bila teško ozlijeđena zbog čega je nakon nesreće nekoliko dana provela u bolnici.
– Vozili smo se od Stipine kuće na Ploči prema mojoj nakon fešte. Oboje smo imali kacige na glavama i nismo se kretali brzo. Kad smo prošli zavoj prije semafora vozili smo desnom stranom kolničke trake, a prije semafora na kojem sam sigurna da je bilo upaljeno zeleno svijetlo, vidjela sam i jedan automobil u desnoj traci. Mislili smo kako će nastaviti vožnju, a on je naglo, bez žmigavca skrenuo i oduzeo nam prednost nakon čega je došlo do sudara – ispričala je mlada djevojka briznuvši potom u plač. Dodala je kako je na neko vrijeme izgubila svijest, a kad se probudila vidjela je jednu ženu te nekog čovjeka koji je pružao pomoć Stipi.
Mladić podlegao ozljedama tri dana kasnije
– On je bio pri svijesti, a to znam jer mi je rekao da se ne brinem, da je on dobro – gušeći se u suzama jedva je izgovorila djevojka, ponavljajući još jedanput kako je sigurna da je na semaforu bilo zeleno svjetlo. Naglasila je kako ih je Blajićev automobil iznenadio jer je bio u traci za ravno, a na upit suca kako zna da je automobilom upravljao upravo Blajić, odgovorila je kako očigledno jest.
Djevojka se nije mogla prisjetiti kolikom brzinom je Maruna vozio motocikl prije sudara, no kazala je kako je sigurna da nije prekoračio ograničenje.
Suđenje se nastavlja.