Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sjećanje na dane kada se ginulo za Hrvatsku

21.03.2012. 23:00
Sjećanje na dane kada se ginulo za Hrvatsku


Svoj život za hrvatsku nezavisnost prije 19 godina položili su pripadnici 93. zrakoplovne baze i 7. domobranske pukovnije: Marijan Grdović, Marin Jerak, Milan Mrdalj, Šime Smolić, Darko Torbarina, Mladen Veleslavić, Zoran Bašić, Rade Bilaver, Slavko Erak i Ivan Klarin


Svetom misom zadušnicom u crkvi Svih Svetih te polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na groblju Sukošan – Debeljak i u Škabrnji, jučer je obilježena 19. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih branitelja u obrani dostignutih crta u vojno-redarstvenoj i oslobodilačkoj akciji Maslenica u Škabrnji. Svoj život za hrvatsku nezavisnost tada su položili pripadnici 93. zrakoplovne baze i 7. domobranske pukovnije: Marijan Grdović, Marin Jerak, Milan Mrdalj, Šime Smolić, Darko Torbarina, Mladen Veleslavić, Zoran Bašić, Rade Bilaver, Slavko Erak i Ivan Klarin.
– Danas se prisjećamo onih vremena kada se ginulo za Hravtsku. Nama vojnicima u miru koža se naježi kada se sjetimo poginulih branitelja. Oni su dali sve za domovinu i zahvaljujući njima i drugima mi danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj, rekao je brigadir 93. zrakoplovne baze Miroslav Kovač.
– Prije devetnaest godina u samo jednom danu poginulo je šest branitelja s prostora općine Sukošan, tri iz Sukošana i isto toliko iz Debeljaka. Naša općina je puno dala u obrani Hrvatske što potvrđuje odnos broja poginulih i mještana. Žalosno je što je poginuo veliki broj naših ljudi. Oni su danas dokaz naše volje i hrabrosti da obranimo našu domovinu u najtežim njenim trenutcima, rekao je načelnik Općine Sukošan Ante Martinac.
Susret sjećanja i odavanja počasti poginulim hrvatskim vojnicima i domobranima organizirala je 93. zrakoplovna baza. Svetu misu zadušnicu vodio je sukošanski župnik don Tomislav Sikirić, a uz pripadnike 93. zrakoplovne baze dužnu počast poginulima odali su mještani općine Sukošan, sukošanski osnovci, članovi obitelji poginulih, veterani Domovinskog rata i ratni zapovjednici postrojba, predstavnici Općine Sukošan, braniteljskih udruga, Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji i Grada Zadra.