Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Podjela na crne i crvene ne vodi ničemu

Autor: Ante Rogić

21.03.2013. 23:00
Podjela na crne i crvene ne vodi ničemu

Foto: Marin GOSPIĆ



Gospodarsko stanje je teško, aktualna vlast očigledno nam adekvatnih rješenja pa pokušava prebaciti lopticu na političko – ideološko polje.


Dr. Zlatko Begonja na susretu ‘Večer u knjižari’ u knjižari Verbum u Zadru odgovorio je na najnovija zbivanja u javnoj političkoj komunikaciji hrvatskog društva. Na pitanje moderatorice susreta Ines Grbić, kako je moguće da hrvatski premijer u ikojem kontekstu uopće spomene formulaciju ‘građanski rat’ u svezi Domovinskog rata koji je posljedica agresije na Hrvatsku, Begonja je rekao da je izričaj i korištenje termina ‘građanski rat’ neprihvatljivo i nerazumno u svakom pogledu.
– Možda je to rezultat njegovog osobnog uvjerenja, pa na osnovu takvih razmišljanja prema bližoj prošlosti ima takav stav i reakciju. Ili je reagirao iz ljutnje s obzirom na vrlo lošu situaciju u državi, pa da zatraži reakciju s druge strane, oporbe. Taj prvi stav je u sukobu s činjenicama, i ima loše posljedice, osobno za pojedinca ali i za društvo, sredinu koju zastupa. To je neprihvatljivo, neshvatljivo s bilo koje pozicije, rekao je Begonja. Komentirao je i izjavu saborske zastupnice Ruže Tomašić.
– Ako vas je država prihvatila, očekuje se u najmanju ruku da budete dobronamjerni građani. Da poštujete zakone, pravila ponašanja, da budete dio društva, cjeline u kojoj se treba na primjereni i civilizirani način ponašati. Ako to ne činite, niste dobronamjerni, i ne ponašate se kao korektni domaćin, nego kao nekorektni gost. To su pretpostavke s kojih je Tomašić krenula. Tko se tu trebao naći uvrijeđen, osim onih koji zaista nisu dobronamjerni, pa su se osjetili prozvanima i iz tog su razloga reagirali, upitao je Begonja, istaknuvši da namjere onih koji su stali u obranu takvih nisu korektne. Štiteći nedobronamjerne, ne čine dobro svim dobronamjernima, a ne čine dobro ni vlastitoj državi.
– Gospodarsko stanje je teško, aktualna vlast očigledno nam adekvatnih rješenja pa pokušava prebaciti lopticu na političko – ideološko polje. Izvlači iz torbe prošlosti pojmove kao crnokošuljaši. Kad bi se tako stvari postavljale, moglo bi se odgovoriti crvenokošuljaštvom. No to ne vodi ničemu i time se neće riješiti problem, rekao je Begonja. Moderatorica susreta je upitala gosta i o slučaju u Kistanjama, pri kojem je došlo do izražaja kako se unaprijed optužuje i osuđuje ljude, a da se nema stvarnih nedvosmislenih dokaza.
– To je obilježje komunističkog partijskog djelovanja iz prošlih vremena. Znači, kad se donese sud, on je takav, neprikosnoven. Ne morate provjeravati točnost, jer je to vaša revolucionarna istina. I temeljem te revolucionarne istine stvari se moraju definirati takvima kakve se iznose. Apsolutno ne podržavam nasilje i protivnik sam svakog oblika nasilja. Ali radi se očigledno o osobama koje su određeno vrijeme već provocirale i izazivale javnost. Reakcija kod pojedinaca bila je neprimjerena i ne treba biti obilježje hrvatskog civiliziranog društva. No, nakon toga slijede regularni procesi kojima će se dokazati tko je u kojoj mjeri odgovoran za kakve događaje i adekvatno tome će se kazniti, istaknuo je Begonja, sa žalošću utvrdivši da je prvotna reakcija vlasti i medija na slučaj u Kistanjama primjer ponašanja koje se vezuje uz druga vremena za koje smo mislili da su iza nas.