Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Radnici Naute dobili prvu bitku protiv velikih igrača

Autor: Ante Vidović

21.03.2013. 23:00
Radnici Naute dobili prvu bitku protiv velikih igrača

Foto: Adam VIDAS



Radnici maloga ugljanskog škvera Nauta Lamjana jučer su dobili prvu veliku bitku nad moćnim odvjetničkim i financijskim aparatom bivšeg vlasnika švicarskog iO Adria AG fonda, njegovih tvrtki kćeri u Hrvatskoj i Erste Group Bank iz Austrije.
Pobjeda je ostvarena odlukom stečajne sutkinje i predsjednice Trgovačkog suda u Zadru Ardene Bajlo da se odbija zahtjev Adria AG za smjenom novoimenovanoga stečajnog upravitelja Ivan Rude iz Šibenika u kojeg radnici polažu sve nade za pokretanje ponovne proizvodnju u Nauti. Umjesto njega iz Adria AG predlagali su Berislava Bušelića iz Splita.
Bitka za Rudu počela je iznošenjem obrazloženja za njegovom smjenom Marine Skorić, predstavnice Adria AG fonda i tvrtki u njegovom vlasništvu. Prisutni radnici su se jedva suzdržavali da glasno ne izraze svoje nezadovoljstvo dok je Skorić tražeći smjenu stečajnog upravitelja Ivana Rude govorila da postoje saznanja da on pokušava pokrenuti proizvodnju u brodogradilištu, što je suprotno dosadašnjim odlukama skupštine.
– Stečajni upravitelj je samoinicijativno, bez znanja i suglasnosti skupštine vjerovnika uputio Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture podnesak kojim traži da se zastane s provedbom odluke skupštine vjerovnika o prijenosu koncesije, rekla je Skorić aludirajući u nastavku da Rude pogoduje određenim strukturama vjerovnika i da očito nije proučio spis jer brka pojmove koncesija i podkoncesija.
Objašnjenja Skorić razbila su se na britkom i jasnom odgovoru Ivana Rude. Prvo je napomenuo da nije ništa zahtijevao od ministarstva već su mu oni sugerirali da podnese sporni podnesak.
– Nekretnine Naute Lamjane nisu čiste za prodaju i tu ima cijeli paket pobojnih radnji. Jedino vrijedno što škver ima jest koncesija. Natječaji za nju su traljavo odrađeni. Od svih ponuda koje su pristigle meni je jedino tu značilo nešto ime Viktor Lenac. Tu se koncesija daje nekom M-inženjeringu koji ima jednog zaposlenoga na minimalcu, rekao je Rude.