Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zemunik stigao američki helikopter Hughes MD500D

21.03.2016. 23:00
U Zemunik stigao američki helikopter Hughes MD500D


Helikopter je pribavljen za potrebe Središta za obuku RP te je istodobno dio postava muzeja zrakoplovne vojne tehnike na otvorenom
Muzej zrakoplova na otvorenom 93. zrakoplovne baze Zemunik dobio je novi eksponat. Iz vojarne Lučko 14. ožujka 2016. stigao je helikopter Hughes MD500D. Riječ je o američkom lakom izvidničkom helikopteru, pogonjenom vratilno-mlaznim motorom britanske tvrtke Alison 250C-20B iz 1982. godine. Nabavljen je tijekom Domovinskog rata, a pripadao je 5. zrakoplovnoj skupini 1. gardijskog zdruga.
Ukupno su nabavljena četiri helikoptera ovog tipa od kojih su, čini se, samo dva letjela. Tijekom te nabave kupljen je i peti helikopter Sikorsky S-300, ali on je samo doletio na Lučko i nije imao nikakve operativne zadaće jer nakon utvrđenog kvara više nikad nije ni poletio. Zemunički eksponat proizveden je 1982. godine kao N5189V nakon čega je prodan u Francuskoj kao F-GFIH i pod tom registarskom oznakom je 1993. doletio na aerodrom Lučko i postao H-452.
Tajni ratni put
Ratni put ovih helikoptera još je pod velom tajnosti, budući da je zdrug ustrojen 18. travnja 1994. od Specijalne postrojbe Ministarstva obrane Republike Hrvatske, “Bojne Zrinski”, dijela Specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske, bojni: “Frankopan”, “Ban Jelačić”, “Matija Vlačić”, “Ferdo Sučić” i dijelova “Lakojurišne brigade Hrvatske vojske”. Do 2000. godine ova je postrojba odgovarala Vijeću obrane nacionalne sigurnosti, odnosno izravno Vrhovnom zapovjedniku RH. Tim više je pobudio zanimanje zrakoplovnih entuzijasta jer je posljednja slika ovog zrakoplova objavljena još prije 10 godina te se ne zna sudbina ostalih zrakoplova.
“Operacijom” transporta i postavljanja u vojarni Zemunik rukovodio je časnik za doktrinu i razvoj ZT službe magistar aeronautike dipl. ing. pukovnik Leonard Eleršek. Pukovnik Eleršek poznat je kao povjesničar zrakoplovstva, napose kao autor Priručno englesko-hrvatskog zrakoplovnog rječnika te povjesnice “Homo volans. Rani hrvatski avijatičari (1554. – 1927.)”
– Helikopter je pribavljen za potrebe Središta za obuku RP te je istodobno dio postava muzeja zrakoplovne vojne tehnike na otvorenom. Njegov motor je vrlo sličan motoru helikoptera Bell 206 B Jetranger na kojem se obučavaju naši piloti. Kad pribavim dokumentaciju, priručnik održavanja i komplet alata, bit će to izvanredno učilo koje će nam puno pomoći u praktičnoj nastavi, vjeruje pukovnik Eleršek.
Inačica OH-6A Cayuse
Serija helikoptera MD 500 tvrtke MD Helicopters predstavlja obitelj lakih višenamjenskih helikoptera civilnog i vojnog dizajna čiji je razvoj započela tvrtka Hughes koja je nekoliko puta mijenjala vlasnika. MD-500 je razvijen iz helikoptera Hughes 500 series, civilne inačice američkog vojnog OH-6A Cayuse/Loach.
– Helikopter Hughes 500, odnosno MD 500 nastao je kao odgovor na natječaj američke kopnene vojske za lakim izvidničkim helikopterom na kojem je, pod oznakom 369, potukao konkurenciju iz Bell-a i Hillera. OH-6 Cayuse prvi put polijeće u veljači 1963. Dizajn helikoptera je inovativan, posjeduje amortizirajući stajni trap, vratilno mlazni motor ugrađen je iza kabine, s mlaznikom neposredno ispod repne grede, helikopter je izrazito aerodinamički oblikovan, kratkog repa, a njegov peterokraki rotor je izrazito malog promjera što ga čini izrazito pokretljivim i upravljivim, pojasnio je pukovnik Eleršek.
Kako je Hughes vojnoj inačici OH-6 nakon prvih narudžbi podizao cijene, američka vojska ponovo otvara natječaj na kojem prolazi helikopter Bell OH-58 Kiowa, vojna inačica helikoptera Jet Ranger koji se ove godine očekuju i u bazi Zemunik.