Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola ispisana 51 kazna

21.03.2016. 23:00
Zbog vožnje pod utjecajem alkohola ispisana 51 kazna


Proteklog vikenda, uz već uobičajenu akciju “Vikend”, na cijelom području pod nadležnošću Policijske uprave zadarske provedena je i akcija “Alkohol i droga”
Akcijom Vikend obuhvaćeno je ukupno 574 vozila i vozača, a zbog raznih prekršaja i kaznenih djela policajci su poduzeli 211 represivnih mjera.
Od 462 alkotestirana vozača, njih 27 je “napuhalo” više od dozvoljenih 0,5 promila. Apsolutni rekorder ovog vikenda bio je 38-godišnji vozač citroena zagrebačkih tablica kojeg su policajci zaustavili u ponedjeljak u Starigradu, a kojem je izmjereno 1,74 promila alkohola u krvi.
Zbog prebrze vožnje kažnjeno je 69 vozača, a 57 jer su se “oglušili” na prometni znak. Bez zaštitnog pojasa uhvaćeno je 18 vozača, četvero ih je zatečeno u vozilima bez tehničkog pregleda i registracije, a po dvoje je zaradilo prijave zbog prolaska “kroz crveno”, odnosno nepropisnog pretjecanja. U tom se vremenu dogodilo 16 prometnih nesreća u kojima su tri osobe teško, a četiri lakše ozlijeđene.
Tijekom provođenja akcije “Alkohol i droga” policajci su koristili sve raspoložive uređaje za utvrđivanje alkohola u krvi, a kontrolne punktove postavili su na svim važnijim cestovnim pravcima u naseljenim mjestima, kao i na cestama u blizini okupljališta mlađe populacije. Kontrolirano je ukupno 146 vozila i vozača, a utvrđeno je i sankcionirano ukupno 47 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Pod utjecajem alkohola zatečena su 24 vozača, 11 ih je prebrzo vozilo, četvero nije koristilo pojas, jedan vozač je sjeo za upravljač prije nego je stekao dozvolu, a evidentirano je još sedam manjih prekršaja.
– S obzirom na činjenicu evidentne pojave učestalog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, što dovodi do velike opasnosti i mogućnosti nastanka prometnih nesreća s najtežim posljedicama, policijski službenici će u predstojećem razdoblju, nastaviti sa učestalim nadzorima vozača i vozila te prema prekršiteljima primjenjivati zakonski propisane mjere, upozorili su i najavili iz PU zadarske.