Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Radna mjesta u Gospodarskoj zoni Crno

Autor: Siniša Klarica

21.04.2009. 22:00
Radna mjesta u Gospodarskoj zoni Crno

Foto: Adam VIDAS



Negativna su bila iskustva s cijenama zemljišta od jedan euro za kvadrat pa čak i s besplatnim ustupanjem. Došli smo do saznanja da cijena zemljišta nije ključni faktor za privlačenje investitora, kaže Grurović


Socijalni stanovi POS-a te Gospodarska zona Crno bile su teme jučerašnje tiskovne konferencije HDZ-ovih kandidata za najvažnije dužnosti u Gradu Zadru. No, prije obrazlaganja teme o stanogradnji, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zadra Zvonimir Vrančić predstavio je malu brošuricu u kojoj su objavljena sva predizborna obećanja ostvarena u razdoblju od 2005. do 2009. Najvažniji podatak jest da se Zadar pokazao kao grad s najdominatnijim gospodarskim rastom. Rast BDP-a od 2002. do 2008. iznosio je, kaže Vrančić, 10,9 posto.
U vremenu od prosinca 2003. do prosinca 2008. nezaposlenost je pala s 8.660 na 6.988, unatoč što neki netočno prikazuju podatke. Stopa zaposlenosti u Gradu Zadru iznosi 75 posto u odnosu na republički prosjek koji iznosi 44 posto, a prosječna netto plaća 3 posto je veća od prosjeka RH, kazivao je Vrančić.
Ulaganja u infrastrukturu
Ipak, od 2001. Grad Zadar je izgradio 130 socijalnih stanova vrijednih 40 milijuna kuna. Na Smiljevcu i Bilom Brigu izgrađeno je ukupno 300 POS-ovih stanova, a u prateću infrastrukturu Grad je uložio 15 milijuna kuna. Zvonimir Vrančić je napomenuo da je od prodaje stanova prikupljeno 40 milijuna kuna koje će se uložiti u Crvene kuće, novi gradski projekt socijalnih stanova POS-a.
Uz zgradu MORH-a i onu za stradalnike Domovinskog rata, u Crvenim kućama će biti 60 socijalnih stanova. Pola stanova imat će površinu od 35, a ostala polovica 45 kvadrata. POS-ova zgrada imat će 65 stanova. Paralelno s izgradnjom stanova gradit će se dječji vrtić s igralištem, osnovna škola, zgrada mjesnog odobora te ostali objekti koji će doprinijeti, kako kaže Vrančić, urbanizaciji ovog spontano nastalog gradskog naselja. Odmah nakon Crvenih kuća, naglašava Vrančić, Grad Zadar kreće u potragu za novom lokacijom za približno isti broj stanova iz oba programa.
– Gospodarska zona Crno, za razliku od okolinih gospodarskih zona po nekadašnjim selima, a danas općinama nije saživjela, jer je površnom od 400 ha druga po veličini zona takve vrste u Hrvatskoj. Za nju je, kaže kandidat za dogradonačelnika Dražen Grgurović, trebalo riješiti prostorno-plansku dokumentaciju, puno složeniju nego za ostale gospodarske zone u okolici. Unatoč tome, ideja koja je započela 2006. rezultirala je donošenjem UPU-a Crno.
5.000 novih radnih mjesta
– Za mjesec dana očekujemo izdvajanje iz sustava Hrvatskih šuma i konačno definiranje našeg vlasništva nad tim područjem u neposrednoj blizini luke Gaženica i četverotračnog spoja na autocestu. Već sada, interes za zonu je velik, da najvjerojatnije sve nećemo moći smjestiti u toj zoni. U zoni će raditi 10.000 radnika. Ako računamo da će pola od toga biti radnici koji će se preseliti iz tvrtki koje već djeluju u Zadru, očekujemo da će investitori stvoriti preduvjete za otvaranje oko 5.000 novih radnih mjesta, naglasio je Dražen Grgurović .
Pretpostavlja se da bi generator razvoja zone bio strateški partner. Dio zone naslonio bi se na lučke djelatnosti, ali najveći problem je upravljanje zonom. Na koji način će se upravljati zonom, do kraja godine trebao bi pokazati master-plan. Grgurović naglašava da mnoge zone nisu ispunile očekivanja.
– Negativna su bila iskustva s cijenama zemljišta od jedan euro za kvadrat pa čak i s besplatnim ustupanjem. Došli smo do saznanja da cijena zemljišta nije ključni faktor za privlačenje investitora, rekao je između ostalog kandidata za HDZ-ovog dogradonačelnika Dražen Grurović.
O samoj infrastrukturi zone govorio je drugi kandidat za dogradonačelnika Darko Kasap. Kasap je rekao da je u pripremi natječaj za projekt priključka zone na četverotračnu cestu Gaženica-Zadar 2. Izgradnja 110 kV trafostanice trebala bi biti trajno rješenje za struju, a vodosprema Murvica za vodu.
 


 POSAO ZA 7,5 TISUĆA DJELATNIKA




Prema analizama koje su se napravile na osnovu 316 pisama namjere od 2006. do 2008., ukupna vrijednost ulaganja u Gospodarsku zonu Crno bi iznosila 488.355,374 eura, dok je očekivani prihod navedenih tvrtki u prvoj godini 950.916,773 eura. Po ulasku u zonu, šireći vlastito poslovanje tvrtke bi uposlile 7.541 djelatnika. Tom prilikom iskazana je potreba za površinom od 5.565,050 m2 (oko 556,5 ha), što je dvostruko više od planirane površine za gradnju.