Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nadbiskupu predstavili povijest i baštinu Zadarske nadbiskupije

Autor: Marija Ćurko

21.04.2010. 22:00
Nadbiskupu predstavili povijest i baštinu Zadarske nadbiskupije

Foto: Zvonko KUCELIN



Prigodnim riječima novog je nadbiskupa uime cjelokupne zadarske društvene, političke, znanstvene i kulturne javnosti pozdravio zadarski župan Stipe Zrilić, a uime svećenika, redovnika i vjernika, dijecezanski upravitelj don Milivoj Bolobanić
Sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru održana Svečana akademija u povodu ustoličenja zadarskog nadbiskupa mons. dr. Želimira Puljića. U kulturnom programu čiji je idejni autor i voditelj Livio Marijan je predstavljena duhovna baština Zadarske nadbiskupije. Akademija je predstavila povijest i baštinu Zadra i Zadarske nadbiskupije riječju, pjesmom, glumom i scenografijom. Za video prezentaciju zaslužan je Josip Perica.
U bogatom kulturno-duhovnom programu mogao se vidjeti isječak iz Zoranićevih “Planina” s “Tužaljkom Marula pastira”, koji predstavlja sva razaranja Zadra i Zadarske nadbiskupije. Čule su se i Kolomanove laude iz 12. stoljeća koje predstavljaju našu latinsku baštinu, zatim “Evo drvo križa”, tradicionalni zadarski napjev “Puče moj” koji su izveli pjevači iz Arbanasa s feralima. Pjevači iz Paga su na paškom glagoljaškom napjevu otpjevali “Zdravo zvizdo mora”. Tijekom bogatog repertoara večeri, Djevojački zbor Glazbene škole Blagoje Bersa je izveo “Sunce mi se diči zrakom” Jurja Barakovića. Iz pasionskog oratorija Ive Nižića “Posljednja postaja” izveden je završni “uskrsni” dio kao simbol ponovnih uzdizanja i obnova Zadra i zadarske Crkve kroz povijest. U “kolažu” pjesme, naracije, glume i pokreta kao zlatna nit provlači se tema kršćanskog duha Zadra koji je bio pokretač duha i izvor nade i volje za uvijek novom obnovom zadarskog puka, upravo kršćanska poruka koja leži u samoj biti kulturno-povijesne i duhovne baštine Zadra. Na video platnu izmjenjivali su se najznačajniji i najljepši kulturno-povijesni, umjetnički, pejzažni i pastoralno-duhovni trenuci života zadarske Crkve i zadarskog prostora uopće.
Prigodnim riječima novog je nadbiskupa uime cjelokupne zadarske društvene, političke, znanstvene i kulturne javnosti pozdravio zadarski župan Stipe Zrilić, a uime svećenika, redovnika i vjernika, dijecezanski upravitelj don Milivoj Bolobanić. Nadbiskupa je pozdravila i zadarska svećenička klapa “Sv. Zoilo” pod vodstvom maestra Bepa Ruševa, pjesmom “Ave Maria” (Engelhardt), a na kraju programa i zbor mladih “Sv. Krševan” pod ravnanjem maestra Tomislava Pehara, himnom Susreta hrvatske katoličke mladeži “Da radost bude potpuna”. Mons. Puljiću uručeni su i darovi svećenika, predstavnika dekanata Zadarske nadbiskupije te bogoslova i sjemeništaraca. Prigodne riječi uputio je i novi zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić.
U ovom velikom kulturnom i duhovnom događaju, u prigodnoj scenografiji naracijom, pjesmom i glumom sudjelovali su glumci Kazališta lutaka Zadar pod vodstvom Milene Dundov, Mješoviti pjevački zbor – Župni zbor sv. Cecilije iz Preka i klapa Condura Croatica iz Nina pod ravnanjem prof. Ive Nižića, Župni zbor “Vicko Zmajević”, Zadar – Arbanasi pod ravnanjem maestra Žana Morovića, zatim Djevojački zbor i trubači Glazbene škole Blagoje Bersa pod ravnanjem prof. Branke Višić-Karavida, pučki crkveni pjevači iz Paga te uz ostale soliste, Ante Gospić i Branimir Buturić.