Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Planiran razvoj 74 nove poduzetničke zone

Autor: Ivana Burica

21.04.2010. 22:00
Planiran razvoj 74 nove poduzetničke zone

Foto: Zvonko KUCELIN



Ovim Planom u 31 jedinici lokalne samouprave, koje su se odazvale na poziv za uključivanje, odnosno dostavu podataka, predviđene su ukupno 74 poduzetničke zone. Zone su različite po veličini, tako da se planirana površina kreće u rasponu od manje od hektara do oko 400 hektara
Početak jučerašnjeg kolegija zadarskog župana protekao je u znaku Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije. Župan je dao zeleno svjetlo na izvješće o radu i financijskom poslovanju Zavoda u 2009. godini, zatim na namjenu viška prihoda te na Program rada i financijski plan za 2010. godinu.
Ravnateljica Zavoda Nives Kozulić župana je izvijestila o najvažnijim aktivnostima prošle godine. Tako su tijekom 2009. godine usvojene izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije, izrađen je prijedlog UPU-a novog Kampusa te održana predrasprava, obavljeni su pripremni radovi za izradu UPU-a Asseria – Podgrađe te su odrađene analize i pokrenut postupak odobrenja župana za izradu prostornih planova uređenja općina Gračac, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Pašman, Posedarje, Privlaka, Škabrnja i Vir.
Višak prihoda
U istom je razdoblju izvršena analiza dostavljene prostorno planske dokumentacije te je pozitivno mišljenje dano na 25 planova, a 18 je planova vraćeno na doradu. U 12 mjeseci 2009. godine Zavod je ukupno imao oko 2,7 milijuna kuna prihoda i rashoda. Ostvaren je višak prihoda od 15.713,15 kuna, a odlučeno je da će višak biti utrošen za rashode poslovanja. Prihodi i primici Zavoda u 2010. godini planirani su na 3,14 milijuna kuna.
Župan je u nastavku podržao Plan razvoja poduzetničkih zona na području Zadarske županije za razdoblje od 2010. do 2012. godine.
Ovim Planom u 31 jedinici lokalne samouprave, koje su se odazvale na poziv za uključivanje, odnosno dostavu podataka, predviđene su ukupno 74 poduzetničke zone. Zone su različite po veličini, tako da se planirana površina kreće u rasponu od manje od hektara do oko 400 hektara.
Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Dario Ivankov podsjetio je da je projekt izgradnje poduzetničkih zona jedna od redovnih godišnjih mjera potpore malom i srednjem poduzetništvu od strane resornog Ministarstva. Ministarstvo je tako u razdoblju od 2004. do 2009. godine u trinaest jedinica lokalne samouprave s područja Zadarske županije bespovratnim potporama sufinanciralo projekte poduzetničkih zona u ukupnom iznosu od 37.590.000 kuna. U istom razdoblju iz Proračuna Županije isplaćeno je 4.862.000 kuna bespovratnih potpora koje je dobilo četrnaest jedinica lokalne samouprave.
246 koncesija u zdravstvu
– Županijsko poglavarstvo je u srpnju 2008. donijelo Plan razvoja poduzetničkih zona na području Zadarske županije za 2008. i 2009. godinu.
Kako je Planu iz 2008. godine istekao rok, u Županiji nemamo akta koji regulira ovu materiju. Stoga je nužno izraditi novi plan s rokom važenja do 2012. godine, do kada su definirane i programske smjernice na državnoj razini, kazao je Ivankov.
Nakon što je župan Stipe Zrilić dao pozitivno mišljenje o objavi obavijesti o namjeri davanja koncesija u zdravstvu, jučerašnjim je danom započeo postupak davanja 246 koncesija u zdravstvu. Zadarska županija bit će među prvima koja daje koncesije u zdarvstvu, a godišnji prihod od njihove naknade procjenjuje se na oko 2,7 milijuna kuna.
Od toga 93 koncesije za obiteljsku (opću) medicinu, 79 koncesija za stomatološku zdravstvenu zaštitu, 12 koncesija zdravstvene zaštite dojenčadi i predškolske djece, 9 koncesija zdravstvene zaštite žena, 49 koncesija zdravstvene njege u kući i 4 koncesije za laboratorijsku dijagnostiku. Za svaku pojedinačnu koncesiju podnosi se posebna ponuda i sklapa se poseban ugovor. Natječaji će uskoro biti objavljeni u Narodnim novinama, Zadarskom listu i na internetskoj stranici Zadarske županije.
Zadarska županija zaključit će Sporazum o financiranju projekta “Podrška pri osamostaljivanju mladih sa socijalno-rizičnim statusom”.
Time se Županija pridružjuje Gradu Zadru koji je dosad ovaj projekt podržao ugovaranjem police osiguranja za 2 štićenika. U projekt su se suglasne uključiti i općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Kukljica i Bibinje.
Police osiguranja
Županija će projekt financirati u iznosu od 38.212 kuna (5.198 €) i to kroz tri godine. U Proračunu Zadarske županije za 2010. godinu za projekt se osigurava 12.737 kuna, a toliko bi novaca trebalo biti osigurano i u proračunima za 2011. i 2012. godinu.
Kako je pojasnio pročelnik za društvene djelatnosti Ivan Šimunić, Županija bi ovim novcima trebala financirati ugovoranje police osiguranja za jednog korisnika. No, ne bezuvjetno. Novci od police osiguranja učeniku će biti isplaćeni samo u slučaju kad učenik svojim ponašanjem i zalaganjem pokaže da je vrijedan povjerenja.
Župan je dao pozitivno mišljenje na oduzimanju koncesije na pomorskom dobru – sidrištu u uvali Zaklopica na otoku Pašmanu dodijeljene prošle godine trgovačkom društvu Clarus nauta d.o.o. iz Biograda.
Razlog je nepodmirivanje duga za koncesijsku nakandu, koji je prema riječima pročelnika Jerolima Urode u međuvremenu narastao na oko 30.000 kuna.
– Ovlaštenika smo u nekoliko navrata obaviještavali o dugu i bezuspješno pokušavali stupiti u kontakt s njime, kazao je Uroda.
Župan Zrilić ustvrdio je da ovaj slučaj vjerojatno govori u prilog tezi da su koncesijske naknade za sidrišta previsoke, a na što je Zadarska županija već upozoravala. No, državna revizija se nije složila s time te su naknade takve kakve jesu.
Budući da sve odluke o koncesijama – od poništenja, preko raspisivanja novog natječaja do samog davanja nove koncesije, moraju proći preko Županijske skupštine, što zahtijeva dosta vremena, sidrište u uvali Zaklopica ovog ljeta neće biti pod koncesijom.
 


Ne mogu svi biti odlikaši!


Župan je na kraju kolegija svoje suradnike pozvao na odgovorniji pristup radu i odgovornije trošenje proračunskih sredstva. Ovaj poziv upućen je u povodu predstavljanja novog Vladinog programa gospodarskog oporavka, koji se, kako je rekao Stipe Zrilić, dijelom tiče i Županije
– Zadarska županija ima 104 djelatnika i mislim da to nije previše. Treba vidjeti tko što i koliko radi, a tko se šverca. Osobno nisam zadovoljan što su svi djelatnici za prošlogodišnji rad dobili peticu jer mislim da ne mogu svi biti odlikaši, kazao je župan Zrilić.
On je istaknuo da nitko pa ni dužnosnici ne smiju imati privilegije te svi moraju biti odgovorni i racionalni pri korištenje vozila, mobitela i ostalog.
Na novinarski komentar da je dožupan Bunja kolegij napustio već nakon prve točke dnevnog reda, župan je kazao da je sustav takav i da on kao župan tu ne može ništa.
– To ide njemu na dušu, zaključio je župan Zrilić.