Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svi se služe internetom, pa zašto ne bismo i mi

Autor: Valentina Mlađen

21.04.2010. 22:00
Svi se služe internetom, pa zašto ne bismo i mi


Osim osnova rada na računalu posebna pažnja posvećena je rukovanju internetom. Slanje i primanje e-mail, tražilice, plaćanje računa, pa možda čak i facebooku – nekad nezamislive stvari nakon ovog tečaja postat će stvarnost i svakodnevica
Gradska knjižnica Zadar organizirala je već tradicionalni besplatni tečaj rada na računalu za umirovljenike. I ove godine zainteresiranih je bilo i više nego dovoljno. Na tečaj se prijavilo 24-ero polaznika, a među prijavljenima prevladavaju pripadnice ljepšega spola. Zbog ograničenog broja od osam računala polaznici su podijeljeni u tri grupe po osam polaznika, a na tečaju će svladati osnove rada na računalu kao i korištenje, danas najzanimljivije opcije rada na računalu, interneta. Vrijeme trajanja je po tri dana za svaku grupu u vremenu od 11 do 13 sati. Ove godine tečaj vodi student treće godine knjižničarstva Josip Subašić koji je oduševljen radom s marljivim i poslušnim polaznicima.
– Na tečaj se najčešće prijavljuju jer im poznavanje rada na računalu omogućuje lako slanje fotografija i drugih sadržaja obitelji i prijateljima, ali i jer su sve više okruženi tim svijetom i onda se osjećaju nepismeno. Najviše oduševljenja vidim kad otkriju kako nešto funkcionira pa to sami svladaju, tad su baš radosni, kaže Josip za svoje učenike.
A polaženje ovog tečaja omogućit će im da nauče upravo ono što najviše žele. Osim osnova rada na računalu posebna pažnja posvećena je rukovanju internetom. Slati e-mail ili primati ga, pronaći na internetu sve što ih zanima, platiti račune, igrati igrice umreženi s drugim ljudima iz cijeloga svijeta pa možda se čak pridružiti facebooku i tako steći nove prijatelje, nekad nezamislive stvari nakon ovog tečaja postat će stvarnost i svakodnevica.
Nova kompjuterska generacija
Prvih osam polaznika na tečaj je stiglo točno na vrijeme u 11 sati. S osmijesima na licima i očitim uzbuđenjem za nova saznanja smjestili su se ispred svojih računala prisjećajući se do tada naučenog gradiva. Gotovo svi su tu iz istih razloga, računalima se koriste svi oko njih i vrijeme je da se uključe u taj svijet i pokažu unucima tko je bolji.
– Ovo što je knjižnica organizirala za svoje članove jedna je krasna gesta pažnje. Mi koji smo otišli u mirovinu neki ništa ne znamo, a neki znamo samo osnove, a danas je takva situacija da moraš barem nešto znati. Kako kod kuće imam računalo, a nemam nijednog mlađeg člana u kući da mi pokaže, trebam naučiti raditi na njemu. Jako mi je zgodno što mogu razgovarati s djecom preko skypea recimo, da se mogu dopisivati e-mailom i uostalom da naučim one najosnovnije stvari, rekla je Rajna Saftić (64), jedna od polaznica tečaja. Do sada se s računalom susretala samo nešto osnovno na poslu, ali sve je to bilo ograničeno samo na rad koji se odnosio na posao pa je iskoristila ovaj tečaj da nauči nešto i za sebe.
Među polaznicima, bolje rečeno polaznicama, samo su dva muškarca. Jedan od njih rado je podijelio svoje razloge prijave na tečaj.
– Kako djeca rade i imaju svoje obaveze ne stignu provoditi s nama vremena koliko bi htjeli. S ovim početkom i daljnjim nastavkom čovjek će si moći malo prikratiti vrijeme. Ovo nam je drugi sat, počeci su svladani, učitelj je pažljiv s nama jer mi smo ipak stariji ljudi, ali i mi slušamo vrlo pažljivo jer želimo što više profitirati kroz ta dva sata koliko traje jedno predavanje. Kod mene se svi s tim koriste, od unuke Maje koja ima osam godina pa do kćeri koja je u prosvjeti. Do sada sam se osjećao kao po strani, a ovako ću moći pratiti i malo se zabavljati kod njih, a naravno i kad sam sam, ne skriva oduševljenje gospodin Krešimir Zrilić (70). A kao i kod njega i većini ostalih polaznika najveći poticaj je to što se baš svi danas služe s tim pa zašto ne bi i oni. Nakon što su čuli za besplatan tečaj shvatili su da je to njihova prilika.
Besplatan tečaj savršena prilika
– U tečaj me uključila kolegica, ja nisam ni znala za njega. Htjela bih da se znam služiti ovom “škatulom” jer mi stariji imamo strah od toga, ne znamo možemo li pokvariti što, možemo li uništiti. Zato je dobro doći ovdje i vidjeti kako zapravo tu nema potrebe za nikakvim strahom. Sad kad to znam voljela bih naučiti koristiti se internetom pa možda priljučiti se i facebooku, jer me unuci stalno nagovaraju da se priključim, a oni nemaju dovoljno strpljenja da me nauče, kaže Višnja Jerak (65) koja će od sada slike unuka moći gledati i na facebooku. A neke je ovaj tečaj toliko oduševio da su odlučili ne stajati samo na ovom što su naučili nego nastaviti dalje i postati računalni stručnjaci.
– Kao član knjižnice čula sam za ovaj tečaj, a kako se odavno već želim negdje priključiti ovo mi je izvanredna prilika. Nakon što ovo završi mislim nastaviti negdje dalje i tako produbiti svoje osnovno znanje, ovo je samo početak, planira Ivanka Pastorčić (73).
Polaznici ovog tečaja znaju da nikad nije kasno i zato marljivo uče. Dok će neki od njih ovo iskoristiti samo kao odskočnu dasku da postanu pravi informatičari, drugi će svoje osnovno znanje uložiti na češću komunikaciju s voljenim osobama koje je život nažalost odveo daleko. Ova akcija dokaz je kako Gradska knjižnica Zadar zaista brine o svojim korisnicima.
 


Stotine Zadrana prošlo tečaj na računalu


Besplatni tečaj rada na računalu tradicija je koja se u Gradskoj knjižnici Zadar provodi još od 2004. godine. Nastala na Razvojnom timu Gradske knjižnice Zadar, a ostvarena je uz pomoć donacije od deset računala i pripadajućeg softwera. Prvotna ideja bila je davati računalnu edukaciju ne samo umirovljenicima nego i nezaposlenima. Tako su tečajevi započeli u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, a do sada je kroz njih prošlo nekoliko stotina Zadrana među kojima su neki zasigurno pronašli i posao zahvaljujući ovom besplatnom tečaju.