Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Dvojica umirovljenika mrežom izvukla kitopsinu od dvije tone

21.04.2011. 22:00
Dvojica umirovljenika mrežom izvukla kitopsinu od dvije tone


– Kako smo više mrežu privlačili površini, tako se bolje vidio ulov. Na prvi mah pomislili smo da nam se priviđa. Bilo je to čudo! Sama repna peraja bila mu je široka između 1,5 metara i dva – Dinko Martedić


Umirovljeni pomorac Dinko Martedić (77) iz Zapuntela na otoku Molatu u petak je oko 8 sati ujutro u svojoj mreži ulovio kitopsinu tešku više od dvije tone i dugu desetak metara. Takvo što, kaže 77-godišnjak koji je mirovinu zaradio 30 godina ploveći morima i oceanima, vidio je samo na televiziji, a uživo nikada.
– Otkako sam u mirovini ponekad bacim mreže da bi ulovio kilo, dva trlje, šaruna i slično, za svoje potrebe. Mrežu u koju se ulovila ova neman izgubio sam u utorak, a kad mi je jutros prijatelj javio da mi je vidio kavicale milju dalje nego sam ih bacio, ja i moja dva prijatelja krenuli smo tamo i našli ih baš gdje nam je on i rekao da se nalaze, kod hridi Rižnjak. Ja i jedan kolega počeli smo na ruke vući mrežu, a treći je stajao po strani jer je srčani bolesnik pa takav napor nije za njega. Teglili smo i vukli, a bilo je teško ko vrag pa smo mislili da je mreža zapela za nešto – priča 77-godišnji Dinko koji se nemalo iznenadio kad je lovinu s prijateljem dovukao metar, dva ispod površine i ugledao neman u ribljem obliku.
– Kako smo više mrežu privlačili površini, tako se bolje vidio ulov. Na prvi mah pomislili smo da nam se priviđa. Bilo je to čudo! Sama repna peraja bila mu je široka između 1,5 metara i dva. Malo nas je i panika uhvatila. Sva trojica smo umirovljenici i lošijeg zdravlja, a bili smo u drvenoj pasari dugoj svega 5,85 metara. Par trenutaka promišljali smo što učiniti, a kako je kitopsina bila mrtva, mriže smo vezali uz brod i onda smo nazvali policiju. Dečki su brzo došli, neman su slikali, presjekli mreže i pustili je da potone jer je u mrežama uginula – priča Dinko dodajući kako još uvijek ne može vjerovati da su on i njegov kolega, iako su uložili gotovo nadljudske napore, uspjeli iz dubine izvući dvije tone tereta. Njegova ribarska avantura, međutim koštala ga je oko 1.500 kuna, koliko vrijedi mreža u koju se ulovila morska neman, ali dodaje kako je najsretniji što su sva trojica ostali živi. Dio straha koji su proživjeli, s njima su podijelile i njihove supruge koje su, kaže Dinko, na njih dalekozorom motrile s obale.
Pomorski policajci ovu su rijetku lovinu ovjekovječili, a fotografije tamnosive morske nemani javnosti bi trebale biti dostupne u subotu, nakon što policajci odrade svoju smjenu.