Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Haag postao “vrag”

21.04.2011. 22:00


Premijerkinu gorljivu europsku priču  i ofenzivu na lipanjski datum završetka  pregovora “ohladile” su presude generalima Gotovini i Markaču jer je u trenutku to na što je kao svoj glavni politički cilj zaigrala kao predsjednica Vlade, u javnosti postalo nepoželjno, neprihvatljivo.
Haag je postao “vrag”, a EU put koji  Hrvatska treba zaobići…
Potpora ulasku u EU drastično je  pala, što bi značilo da istodobno pada  potpora i glavnoj europskoj zagovarateljici – premijerki. No, kao i niz puta do  sada predsjednica Vlade, koja je stalno  pod lupom kritičara, pokazala je zapanjujuću upornost, prikrivajući velike  muke što većina građana više ne želi EU  iako je baš to njezina žarka želja i gotovo  jedina političa karta za uspjeh na predstojećim izborima.
Dok se u javnim istupima izmjenjuju  mnogi koji se smatraju pozvanim pričati  o generalu Gotovini, premijerka najavljuje svu moguću diplomatsku pomoć  za uspješnu obranu u drugostupanjskom postupku, no nastavlja i “svoju”  bitku za zavreštak pregovora s EU.
Koliko je politička situacija ozbiljna  pokazuje i činjenica da su se tajno sastali, dogovarali i usuglašavali premijerka i predsjednik Josipović koji se  inače nerijetko nađu na suprotnim političkim obalama.
Trenutačno političko jednoglasje oko  osude presude generalima, moglo bi,  međutim, u duhu predizborne kampanje prerasti u natjecanje tko će više  obraniti neobranjenog Gotovinu, odnosno tko će se više dodvoriti emocijama nabijenoj hrvatskoj javnosti.
Bio bi to vrhunac političkog licemjerja na koje je sam Gotovina možda  pomislio kada je poručio da ne želi  prosvjede u njegovo ime.
Spomenute zamke politačari bi morali biti svjesni u godini parlamentarnih  izbora i godini završetka pregovora s  EU. Upravo je traženje prave ravnoteže  ona najteža politička zadaća premijerke  Kosor koja je ovih dana nakratko skrenula s gospodarskog kolosjeka obraslog  u visoki korov nelikvidnosti.
Kada se presudi genralima doda i  neuspjeh programa gospodarskog oporavka, postaje jasno da se premijerka  našla na mukama, koje zapravo traju  konstantno od nasljeđivanja Sanadera.  Predsjednica Vlade nije imala vremena  uživati u slasti vlasti, nevolje su sustizale  jedna drugu, a ona, sada je posve jasno,  nikada neće priznati neuspjeh. Ako joj  se može prigovarati da nije uspjela u  naumu gospodarskog oporavka, na tvrdoglavosti bi joj mogli pozavidjeti mnogi. Koliko je to dobro za Hrvatsku, to je  opet druga priča.
Uz sve to odustala je od okupljanja  svih političkih snaga oko pitanja od  nacionalnog interesa i nikad nije do  kraja pokazala koliko joj muke zadaje  “neposlušni” šef SDP-a Zoran Milanović. Stoga je uz ciničan osmijeh tek ovih  dana priznala da je lobiranje za Europu  ruku pod ruku s njim, film kojega  nećemo gledati.
Kako bi to i bilo moguće kada je  završetak pregovora s EU premijerka  prometnula u visoki cilj svoje Vlade,  prisvojivši ga i priglivši kao spasonosnu i  radosnu vijest koja bi za izbore trebala  uskrsnuti pokopani rejting HDZ-a?
Milanović je dosad mogao uživati u  komoditetu glavnog oporbenjaka koji  kao da ništa ne mora osim čekati kada će  čelična premijerka pokleknuti pod svim  tim političko-gospodarskim mukama  bez kraja…
No, presuda generalima poremetila  im je i jednom i drugom već zacrtanu  predizbornu strategiju jer su oni koji su  digli glas za Gotovinu, spalili europsku  zastavu…