Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Praksa na Velebitu

21.04.2011. 22:00
Praksa na Velebitu


Nakon završene škole svi polaznici postaju sigurniji u planini, nauče kako planinariti, reagirati u nekim kritičnim situacijama, mogu sasvim sigurno odvesti svoje prijatelje i obitelj na Velebit, kaže pročelnik Stanica planinarskih vodiča Zadar Marijan Buzov
Ovogodišnju Opću planinarsku školu upisao je rekordan broj polaznika, njih čak četrdeset i tri u dobi od osamnaest do preko četrdeset godina. Školu za Planinarsko društvo Paklenica organizira i vodi Stanica planinarskih vodiča Zadar, voditelj je Andrej Vitas, a škola daje osnovno obrazovanje iz planinarstva kako bi se njeni polaznici znali sigurnije kretati u planini, bolje snaći u slučaju nezgode, upoznali s prirodom i produbili svijest o potrebi njenog očuvanja. Ona je temelj i uvjet za ostale škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti – alpinizam, speleologija, vodička služba.
– Škola se organizira svake godine i do sada smo u prosjeku imali dvadesetak polaznika tako da je ovogodišnji odaziv iznad svih očekivanja. Veći broj polaznika stavlja pred nas organizatore veće zahtjeve, ali nama to ne predstavlja problem. Iznimno nam je drago da postoji veliki interes za našom školom koja je poznata i u cijeloj Hrvatskoj. Jako sam zadovoljan polaznicima koji su odmah prihvatili planinarski način razmišljanja, kaže pročelnik Stanica planinarskih vodiča Zadar Marijan Buzov i jedan od predavača u školi.
– Opća planinarska škola koju organizira Stanica planinarskih vodiča Zadar je najzahtjevnija u Hrvatskoj. Naš program je širok, teži od drugih programa drugih i on polako počinje biti standard za ostale škole. Nakon završene škole svi polaznici postaju sigurniji u planini, nauče kako planinariti, reagirati u nekim kritičnim situacijama, mogu sasvim sigurno odvesti svoje prijatelje i obitelj na Velebit. Mi također ljude naučimo kako se treba ponašati u planini, planinarskim domovima i skloništima.
Gradivo je podijeljeno na teoretski i praktični dio. Teoretski dio sluša se u prostorijama PD Paklenica, a praksa se obavlja tijekom vikenda na Velebitu. Škola traje do 21. svibnja, a do tada će svi polaznici steći osnovna znanja o planinama, orijentaciji, alpinizmu, speleologiji, pružanju prve pomoći, planinarskoj opremi, bivakiranju i ostalim nužnim vještinama bitnim za siguran i ugodan boravak u planini. Do sada su odrađena dva vikenda, jedan u NP Paklenicu, a drugi na Zavrati gdje je bila vježba orijentacije. Polaznici škole jako su zadovoljni ponuđenim programom kao i stručnošću i pristupom svih predavača i vodiča.
– Školu sam upisala na nagovor prijateljica. Ispočetka sam čak razmišljala i da odustanem. U međuvremenu mi se toliko svidjelo da sada ostajem do kraja i sigurno ću se u budućnosti i dalje baviti planinarenjem, Ana Željeznak iz Podravine koja je nedavno završila studij engleskog jezika i pedagogije na Sveučilištu u Zadru.