Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Uskoro natječaj za izvođača radova obnove hana

21.04.2011. 22:00
Uskoro natječaj za izvođača radova obnove hana


U tijeku je natječaj za izbor izvođača i izrađivača četvrtog ugovora, a to je izrada plana gospodarskog razvoja mjesta Vrane i marketinškog plana agencije “Han”. To će biti uskoro gotovo te će se pokrenuti implementacija tog četvrtog ugovora, kazala je Anastazija Magaš
Obnova Maškovića hana u Vrani, dio je opsežnog programa Ministarstva kulture koji osim obnove same zgrade hana predviđa i gospodarsku revitalizaciju mjesta Vrana u kojoj će i nesuđeni Maškovićev gostinjac naći svoje mjesto u suvremenosti.
– U ovom projektu imamo veliku pomoć i podršku vlasnika hana, a to je Općina Pakoštane i to u svim aktivnostima koje treba obaviti da bi se projekt mogao provesti. Pripremljeni projekt je predložen za financiranje Predpristupnim fodnovima (IPA), a europska delegacija je projekt ocijenila kao dobar i odobreno mu je financiranje iz predpristupnih fondova u iznos od otprilike dva i pol milijuna eura, kazala nam je pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Zadru Anastazija Magaš.
Ovim iznosom pokrit će se više aktivnosti kao što su izrada glavnog projekta obnove samog hana, konkretni radovi koji će se izvoditi prema glavnom projektu, nadzor tih radova i četvrti ugovor koji je uključen u projekt, a to je izrada plana gospodarskog razvoja mjesta Vrana i marketinškog plana agencije “Han”.
Han će se sam financirati
– Ovaj plan gospodarskog razvoja je plan koji bi trebao pomoći stanovnicima Vrane u osmišljavanju ekološke poljoprivredne proizvodnje, kao i distribucije, to jest prodaje tih proizvoda. Ovaj plan pridonosi potpunoj revitalizaciji hana nakon obnove i da bi se han mogao samofinancirati, istakla je Anastazija Magaš.
U projektu obnove i revitalizacije pošlo se od izvorne namjene hana, dakle prenoćišta i odmorišta za putnike. Projektom je tako predviđeno da će se u sklopu revitalizacije objekta u Hanu urediti sobe za noćenje, restoran, caffe bar, info punkt za potrebe Turističke zajednice i Parka prirode, prostori za prodaju autohtonih proizvoda s vranskog područja, ured agencije “Han”, kao i prostor za smještaj domara koji će stalno boraviti u hanu.
– Jedan će dio prostora biti predviđen i za izložbeni dio, to jest za postav male zbirke arheoloških nalaza s obližnje gradine. Nadalje je posebno zanimljiv prostor turskog kupatila, hamama koji je sada u okviru izrade projekta u koje su provedeni istražni arheološko-konzervatorski radovi te je utvrđeno da je u hanu bilo predviđeno i tursko kupatilo i njegovi ostaci su velikim dijelom sačuvani. Taj dio će biti prezentiran kao arheološki lokalitet. To je posebno zanimljivo jer su rijetki hanovi imali kupatilo i po tome vidimo koliko je projekt ovog hana bio raskošan, najvjerojatnije došao iz Istanbula. Također nam govori u prilog činjenica da se Jusuf Mašković koji je bio graditelj hana, namjeravao tu vratiti u svoje starije dane, kazala nam je Anastazija Magaš od koje smo saznali i u kojoj se fazi danas nalazi realizacija ovog projekta.
– U tijeku je implementacija projekta, to jest prvog ugovora i izrade glavnog projekta koji je skoro pa gotov i čim se dovrši, ishodi se građevinska dozvola i ide se na natječaj za radove obnove hana. Ugovorna obveza s Agencijom za financiranje i ugovaranje projekata, kao i s Europskom delegacijom da se radovi ugovore do svibnja 2012. godine. Osim ovog prvog ugovora koji je zapravo pri kraju, jer je u završnici izrada glavnog projekta, također se priprema četvrti ugovor – u tijeku je natječaj za izbor izvođača i izrađivača četvrtog ugovora, a to je izrada plana gospodarskog razvoja mjesta Vrane i marketinškog plana agencije “Han”. To će biti uskoro gotovo te će se pokrenuti njegova implementacija.
Svi zajednički rade za dobrobit
Anastazija Magaš posebno ističe kako je Općina Pakoštane prepoznala vrijednost ovog projekta i s kojom je uspostavljena odlična suradnja, a isto tako i s mještanima Vrane te Petrom Pelicarićem, stanarom hana koji se također aktivno uključio u provedbu projekta.
– S obzirom na veličinu samog spomenika, preko tri tisuće metara tlocrtne površine, ovo je bio idealan način da pronađemo sredstva za njegovu obnovu i revitalizaciju. Da nismo dobili sredstva iz predpristupnih fondova, teško da bi Općina ili Ministarstvo kulture, u tako kratko vremenskom roku mogli naći tolika sredstva za obnovu jednog takvog kulturnog dobra. Ono je jedinstveno na prostoru Hrvatske, jer je to jedinstven spomenik turskog vremena na našim prostorima, ako ne i u cijelom ovom dijelu Europe. No u ovom slučaju će obnova spomenika značiti da će i čitavo mjesto Vrana imati od toga koristi, jer će obnova izravno utjecati na gospodarski život mjesta, naglasila je Anastazija Magaš.