Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tomo Medved s proslave Termita pozvao branitelje na strpljenje

21.04.2016. 22:00
Tomo  Medved s  proslave  Termita  pozvao  branitelje  na  strpljenje


Ministru Medvedu braniteljski šator u Savskoj ne zadaje nikakve probleme, pa je podsjetio da je njegov zadatak upravo rješavanje problema zbog kojih je i nastao šator
Pripadnici jedine zadarske gardijske postrojbe u Domovinskom ratu – Termiti, jučer su proslavili 22. obljetnicu utemeljenja svoje  postrojbe.  19. travnja 1994. godine po zapovijedi ministra obrane RH  Gojka Šuška u Zadru je ustrojena 84. samostalna gardijska bojna “Termit”.
Poseban gost jučerašnje proslave bio je ministar branitelja Tomo Medved koji je rekao da, iako slave 22. obljetnicu svoje postrojbe, Termite su  zapravo činili hrvatski vojnici koji su od početka rata sudjelovali u obrani  Hrvatske od srpske agresije.
– Bili su to dragovoljci u obrani domovine sastavljeni od pripadnika  204. i 112. brigade te pripadnika policijskih snaga. Iznimno je veliki doprinos ove postrojbe u Domovinskom ratu, napose u VRO Oluja. Zato mi  je izuzetno drago što sam danas ovdje među svojim prijateljima. Želim  ih ohrabriti i upoznati s aktivnostima koje vodi Ministarstvo hrvatskih  branitelja te zatražiti potporu i strpljenje za rješavanje njihovih problema. Želim da zajedno smognemo snage da izađemo iz ove ružne depresije koja je obuhvatila našu populaciju, kako se nikad ne bi više događalo  ono što se događalo hrvatskim braniteljima u posljednjih godinu dana,  rekao je ministar Medved.
Izrada novog zakona
Ministar je obznanio i da je u njegovom ministarstvu stvoreno deset  projektnih skupina za izradu novog zakona o hrvatskim braniteljima.  Priznao je da su očekivanja velika, ali i upozorio da je temelj za donošenje kvalitetnih zakonskih rješenja, analiza postojećeg stanja, zamolivši okupljene branitelje za strpljenje. Ministru Medvedu braniteljski  šator u Savskoj ne zadaje nikakve probleme, pa je podsjetio da je njegov  zadatak upravo rješavanje problema zbog kojih je i nastao šator.
– Hrvatski branitelji sad i sudjeluju u radnim skupinama i oni će  odlučiti kad će rastaviti šator i prestati s prosvjedom, rekao je Medved,  dodajući kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja spremno i za raspravu  na najavljenoj plenarnoj sjednici Sabora RH posvećenoj hrvatskim braniteljima.
U spomen-sobi Termita upisao se u knjigu dojmova, a nakon toga razgledao je izložbu ratnih fotografija te skulptura “Svitlo hrvatskog križa”  Zlatka Franića, člana Termita, napravljenih od topovskih čahura. Nešto  kasnije, ministar Tomo Medved nazočio je i misi zadušnici u crkvi sv.  Šimuna i Jude Tadeja na Bokanjcu. Obilježavanju su nazočili i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta te zamjenik zadarskog župana Božidar  Longin.
Termiti su ustrojeni u vrijeme kada je veliki dio teritorija Republike  Hrvatske bio okupiran i kada je bilo potpuno izvjesno da slijede ratne  operacije za konačno oslobođenje Hrvatske. Jezgru bojne sačinjavanju  prekaljeni borci iz zadarskih i drugih postrojbi HV i policije. Bojna Termiti ustrojena je pod zapovjedništvom jednog od zapovjednika obrane  Vukovara, pukovnika Ivice Arbanasa.
“Znoj štedi krv!”
– Građani Zadra i njegove županije te susjedne BiH, dobro znaju tko su  Termiti. Znaju to i u Ministarstvu obrane RH jer se radi o postrojbi koja je  pohvaljivana tijekom Domovinskog rata, napose u VRO Ljeto 1995 i VRO  Oluja. Iako je formirana 1994., postrojba je sastavljena od prekaljenih i  najboljih branitelja koji su među prvima ustali u obranu Hrvatske. Svega  dva mjeseca nakon formiranja, Termiti su preuzeli Velebit od 1. GBR Tigrova. Namjera joj je bila brzi prodori i manevri, a kad je bilo najpotrebnije, znali smo na pravcima udara napraviti ono što daleko jače postrojbe nisu mogle napraviti. Krasilo nas je jedinstvo i slušanje zapovijedi. U  VRO Ljeto 95 smo izgubili samo jednog pripadnika, kao i u Oluji. Imali  smo minimalne gubitke jer su naši vojnici bili dobro pripremani i trenirani. Pokazali su to svakodnevni treninzi u Šepurinama gdje se moto:  ‘Znoj štedi krv!’ kasnije itekako pokazao na terenu. Broj vojnika koji je  kroz rat prošao kroz ovu postrojbu, kreće se oko 1.000, ali je borbeni sastav uvijek brojao od 380 do 400 vojnika, rekao je ratni zapovjednik Ivica  Arbanas.