Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Za 48 programa 400 tisuća kuna

21.04.2016. 22:00
Za 48 programa 400 tisuća kuna


TZ županije odredila je i koje su manifestacije za nju TOP događanja, podržavši 14 takvih s 250.000 kuna, a čak tri su idućeg vikenda. TZ Zadra prethodno je odobrila svojih 200.000 kuna, dok se na većinu “jačih” sredstava iz HTZ-a i Ministarstva turizma još čeka
Turističko vijeće Turističke zajednice Zadarske županije odlučilo je o potporama za događanja u ovoj godini podržavši 48 programa s ukupno 400.000 kuna. Kandidature su pristigle nakon objave javnog poziva, a prethodno ih je razmotrilo povjerenstvo Vijeća. 
Treba reći da je pristigla ukupno 91 kandidatura od kojih 15 nije zadovoljilo uvjete propisane javnim pozivom, te se u obzir uzelo 76 kandidatura.
Ukupan iznos traženih sredstava potpore iznosio je 4.480.705,35 kuna, a planirana sredstva TZ Zadarske županije za potpore događanjima u iznosu od 100.000 kuna uvećala su se za iznos 300.000 kuna kojim Zadarska županija udružuje sredstva u zajedničku svrhu. Tako ukupan iznos osiguran za potpore događanjima iznosi 400.000,00 kn.
14 TOP događanja
U odluci su razlučeni posebno značajni događaji prema ocjeni povjerenstva i Vijeća oznečeni kao TOP događanja, a riječ je o 14 programa za koje je odobreno 250.000 kuna.
Slijede događaji koji su u povjerenstvu i Vijeću okarakterizirani kao loklani s manjim iznosima potpora, a podržano ih je 34.
Naravno, ni uz potporu Zadarske županije nije bilo moguće doći ni na deseti dio iznosa koji je za događanja tražen. Određujući se prema događajima srazmjerno iznosu sredstava djelomično se može zaključiti da je Zadarska županija kao TOP događaje odredila manifestacije Tragovima Winnetoua, Festival cvijeća Zadarske županije, Tuna, Sushi & Wine Festival, Biograd boat show i Proljeće na Zrmanji, podržavši svaku od ovih manifestacija s po 25.000 kuna.
Ipak, ako pogledamo na manifestacije i događanja u ludom vikendu idućeg tjedna: Proljeće na Zrmanji, Festival cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu, Međunarodno nadmetanje penjača u Paklenici, Paklenica trail International, CACIB Zadar Dog Show, proslava 500. obljetnice ukazanja Gospe od Zečeva u Ninu, Međunarodni Dani masline Zadar 2016., HIGH 5 Sport Film & Media Festival, Biciklistički maraton Vransko jezero, Otvorena degustacija čuvenih ravnokotarskih vina u Kaštelu Benkoviću…, većina je prepoznata makar s različitim potporama.
Dodajmo tome i prethodne donesene odluke naše najveće TZ, one Zadra, makar naravno ne treba potcijeniti i druge turističke zajednice i lokalne samouprave koje potiču još niz programa. TZ grada Zadra podržala je 26 progama s iznosom od približno 200.000 kuna također prema pristiglim zahtjevima odnosno prijavama na javnom natječaju, a bilo ih je 65. Ovdje nisu kategorizirana događnja, ali se preme iznosima može donekle procjenjivati važnost pojedinog događnja za zadarsku TZ. Donekle, jer ovisi ostvaruju li dotične manifestacije i sredstva iz drugih izvora jer ima ih koje su podržane s više strana i razina organiziranja.
Za Noć punog miseca 35 tisuća kn
Uglavnom, TZ Zadra najveće je iznose dala za Noć punog miseca (35.000 kuna), odnosno za Avvantura film festival Zadar (20.000 kuna), dok su dvije manifestacije podržane s po 15.000 kuna – Falkensteiner Punta Skala triatlon, odosno Festival Zadar Classic Open Air. Potom su s po 10.000 kuna podržali šest događanja.    
One najbitnije u ukupnim iznosima dodjeluje pak HTZ. Ključni je program za promotivne kampanje 2016. odnosno udruženo oglašavanje u promotivnim kampanjama javnog i privatnog sektora u 2016. godini koji podrazumijeva modele od I do III, s podmodelima, a ovdje smo već naučili da je ključna podrška najskupljem ovdašnjem programu Ryanaira. Također Hrvatska turistička zajednica će i u 2016. godini dodjeljivati bespovratna sredstva putem programa potpora s ciljem unaprjeđenja proizvoda, stvaranje prepoznatljivog imidža hrvatskog turizma i zemlje u cjelini, te obogaćivanja ponude u pred i posezoni.
Projekti, inicijative i događanja kojima će se odobriti potpora odabrat će se sukladno razrađenim kriterijima, dok će odluku o izboru i visini potpora donijeti Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice na prijedlog sukladnog povjerenstva. Programi koji idu u 2016. godini: potpore događanjima, potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima, potpore projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima, potpore razvoju DMK, uz to i potpore za lokalni trajektni prijevoz grupa 2016. Dio potpora je dodijeljen, a za dio se odluke još čekaju.