Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Oporba ni s Buljom u sridu

23.04.2018. 08:20
Oporba ni s Buljom u sridu


Zna li zadarska oporba da građane Zadra, evo barem one koje žive na Putu Petrića i okolnim ulicama, više zanima kada će više biti sanirano križanje Puta Petrića i Ulice Ivana Zajca nego što Sinjani misle o investicijama u Zadru? Zna li da stanare zgrade socijalnih stanova više zanima kada će biti renovirana njihova zgrada nego opdanje žbuke s Novih vrata. Konkretni životni problemi su izgleda van dosega kratkovidnog i dalekovidnog razmišljanja zadarske oporbe. Nikako da pogode zlatnu sredinu.
Uzmimo na primjer prvog čovjeka zadarskog SDP-a Antona Novoselovića koji na Gradskom vijeću ističe problem otpale fasade na Novim vratima na ulazu u Poluotok nakon tek završenih radova. Lijepo je što je to primijećeno, ali zar mi stvarno živimo u takvoj idili da je to najveći problem s kojim se građani Zadra suočavaju? Nema ništa goreg na što bi se trebalo ukazati i pritisnuti gradsku vlast, evo, to morate napraviti. Nikakva novost, pa u SDP-u je održana konferencija da zadarski psi nemaju odakle piti vodu dok ih vlasnici šetaju gradom. Psi nemaju gdje piti, a djeca zadarskih predgrađa nemaju igrališta!
Kada pričamo o žbuci koja opada, puno više žbuke otpalo je u socijalnom stanu Suzane Matulović. Soba u kojoj bi majka četvero djece trebala spavati nije prikladna ni da blago spava u njoj, a kamoli žena s plućnim problemima. Ne bi li SDP, kao neka ljevica, trebao baš stati uz te ljude. Ovako je lako prvom čovjeku za gradsku imovinu Tomislavu Koroni slegnuti ramenima, kazati to je skup projekt od možda čak preko milijun kuna, da nema novca za isti i da za sanaciju treba kredit ili sredstva iz EU fondova. Da, to znači da će stanari socijalnih stanova i ovogodišnju jesen i zimu po podovima stavljati teće da prikupljaju kišnicu sa stropa. Korona kaže nema novca, s Dukićevog kolegija hvale se da je gradska blagajna u plusu, Novoselović gleda do zidova Novih vrata, a sirotinja ne može upaliti svjetlo u dnevnom boravku od straha da je ne ubije struja.
Imamo tu i Akciju mladih, bolje precizirati Marka Pupića-Bakrača. Marko preko Gaženice gleda daleko do Istanbula. Samo su mu Turci na pameti, a ostali problemi građana Zadra nisu prepoznati. Ali ovo je prepoznato na nacionalnoj razini, pa valjda donosi više slave u nekim većim krugovima, iznad ovih naših malih zadarskih. Eto, njemu se priključio Miro Bulj iz Sinja. Valjda je Bulj odlučio dati ruku kolegama u Zadru jer Sinjani imaju povijesna iskustva u pobjeđivanju Osmanlija. Bit će da je u Sinju i Cetinskoj krajini sve pet, Cetinom ne teče više voda nego med i mlijeko. Tamo ne otpada ni fasada s gradskih vrata, pa Bulj ima potrebu da se kritički osvrne na zadarske projekte.
Neka Pupić-Bakrač govori o Gaženici, Novoselović o fasadi, ali neka se malo političke snage i energije potroši na neke svakodnevne životne probleme koje imaju Zadrani.
U svoj toj oporbenoj buci, nekako je običnom građaninu drago čuti Mladena Maltu jer se angažmanom usmjerava prema svojim kolegama obrtnicima i Marjanu Šešelja Botić koja govori o tome da građanima Zadra prijeti enormno poskupljenje usluga Čistoće. To je ono što ljude zanima, koliko će mi račun za odvoz smeća biti veći, a ne što Sinjani misle i kakva je fasada na gradskim vratima. Ako ne znaju, neka na primjer pitaju Brunu Supičić kako se bori za svoje mjesto.