Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

MEĐUNARODNI FESTIVAL Izvorni benkovački ples “pozlatio” u Pragu

22.04.2019. 11:24
MEĐUNARODNI FESTIVAL Izvorni benkovački ples “pozlatio” u Pragu


Velika fešta i slavlje uslijedili su nakon što je objavljeno kako je KUD Branimir iz Benkovca osvojio prvu nagradu stručnog žirija na XXVIII. Međunarodnog festivala folklora u Pragu u Republici Češkoj, na kojem su sudjelovali folkloraši iz čak 17 zemalja.
– KUD Branimir je zlatno odličje dobio za izvorni ples. Na festivalu su se dodjeljivale nagrade u dvije kategorije, za izvrni ples i koreografiju, kazala je Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a. Voditelj je Ivan Baričić.


Poticaj mladim članovima
Osim benkovačkih folkloraša sudjelovali su i KUD-ovi i ansambli iz Rusije, Litve, Rumunjske, Bugarske, Turske, Grčke, Gruzije, Poljske, Mađarske, Češke, Italije, Švedske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Njemačke.
– KUD je u Pragu imao izuzetno kvalitetan i zapažen nastup i ocjene su bile zaista visoke. Za svoj nastup dobili smo zlatno odličje i pohvalnicu te pregršt poklona od drugih KUD-ova i ansambala, istaknula je Čirjak.
Odličje su primili i folkloraši iz BiH te Rusi koji su dobili posebno priznanje za organizaciju.
– U znak zahvale, organizatoru smo poklonili  "Benkovačku izvornu vriću" koja sadrži pregršt izvornih proizvoda te kratke knjižice o povijesti i kulturi benkovačkog kraja, kazala je Čirjak.
Zahvaljujući Gradu Benkovcu, kako govori Čirjak, sudjelovanje na međunarodnoj smotri dalo je veliki poticaj i motivaciju svim članovima, posebno mladima.


Obilazak Dresdena i Praga
– Na putovanje u Češku i Njemačku u kasnim večernjim satima krenulo je četrdesetak folkloraša. Prvo uz molitvu, a zatim uz pjesmu, počela je naša trodnevna avantura. Put je bio dug, ali uz šalu i pjesme se nije tako činilo, priča Čirjak.
Zbog blizine Dresdena iz Praga, Benkovčani su krenuli u obilazak Dresdena.
– Iako je tijekom drugog svjetskog rata bio jedan od najbombardiranijih gradova Europe i temeljito porušen, ljepota Dresdena je zaista čudesna, istaknula je Čirjak.
Grad Prag, pak, često je smatran srcem Europe. Osnovan je u devetom stoljeću na sedam brežuljaka s obje strane rijeke Vltave, a s neba ga pazi svetac zaštitnik sv. Vid.
– Lijevu i desnu obalu Praga dijeli Vltava, a najznačajniji most je Karlov most. Doživljaj šetnje preko Karlovog mosta je nezaboravan, otkrila je Čirjak.
 U židovskoj četvrti divili su se Staronovoj sinagogi, najstarijoj sinagogi u Europi koja se još koristi.
– Daljnju šetnju Pragom nastavili smo preko povijesnog Trga Republike, koji čini jedinstveni kompleks starih zgrada, i poznati Sat, spomenik svećenika Jana Husa. Stara gradska jezgra je pod UNESCO-ovom zaštitom, objašnjava prva folklorašica Benkovca.
– Ono po čemu je Češka Republika doista poznata i, naravno, sam Prag, to je pivo. Standardno češko piće, a najpoznatija pivnica je kod Fleke, gdje su praški studenti iz Splita prije 108 godina osnovali Hajduk, zaokružila je svoju češku priču folklorašica Čirjak.