Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Danijela Bucić prva Zadranka na Krovu svijeta?

Autor:

21.05.2009. 22:00
Danijela Bucić prva Zadranka na Krovu svijeta?

Foto: Zvonko KUCELIN



Danijela Bucić krenula je prošlu nedjelju na završni uspon prema Mount Everestu, najvišem vrhu svijeta na 8.850 metara nadmorske visine. Danijela Bucić, inače rodom iz Selina u općini Starigrad, članica je međunarodne ekspedicije Everest 2009. koju čini osamnaest članova iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Italije. Zajedno s Danijelom na ekspediciji iz Hrvatske sudjeluje i Iris Prebeg iz Rijeke.
Prema planu ekspedicije jučer su se trebali popeti do logora na visini 7.100 metara, danas se penju do logora na 7.700 metara, sutra na 8.300 metara, a osvajanje vrha planirano je za nedjelju. Danijela koja je prije nekoliko godina ušla u svijet alpinizma mogla bi tako postati prva Zadranka na krovu svijeta.
– Pripremala sam se za maraton u sklopu jednog atletskog kluba. Igrom slučaja vidio me moj bivši šef dok sam radila u dućanu s planinarskom opremom koji je prvo komentirao kako sam od totalnog antisportaša postala totalni sportaš. U šali sam mu rekla da ću još malo na Everest, a on meni: pa što se ne prijaviš, kad se spremaš na maraton, onda bi kondicijski mogla i na Everest, rekla nam je Danijela prošle jeseni kad se tek pripremala za osvajanje najvišeg svjetskog vrha.
U osvajanje “Krova svijeta” krenula je i Zadranka Jana Mijailović kao članica prve hrvatske i europske ženske ekspedicije “Mt. Everest 2009.”. Jana još nije krenula prema vrhu i pitanje je hoće li. Ipak bez obzira popne li Jana Mijailović vrh ili ne, ostaje činjenica kako je ona sudionice jedne izuzetno uspješne ekspedicije. Ona je i prije odlaska na put izjavila kako će uspjeh za sve djevojke sudionice ekspedicije biti ako samo jedna od njih popne vrh.


 JOŠ DVIJE HRVATICE NA MT. EVERESTU


Hrvatske alpinistice Ena Vrbek (23) i Milena Šijan (40), članice ekspedicije “Mt. Everest 2009”, inače obje pripadnice Hrvatske gorske službe spašavanja, popele su se u četvrtak na vrh Mt. Everesta.
Najmlađa i najstarija članica hrvatske ženske ekspedicije, Zagrepčanka i Splićanka, uspele su se na najvišu točku planeta za samo osam i pol sati iz Logora 3 na Južnom sedlu, po tisuću metara visokom jugoistočnom grebenu, samo dva dana nakon što su 8848 metara visok vrh osvojile sestre Darija i Iris Bostjančić.
Vrbek i Šijan na vrhu su se zadržale petnaestak minuta, a zatim su počele silaziti po zaleđenom grebenu prema Južnom sedlu.
S njima se trebala popeti i Riječanka Vedrana Simičević, ali se ona, ne želeći zadržavati skupinu, zbog zdravstvenih tegoba vratila u Logor 2 u kojem se nalaze dr. Lana Đonlagić i Sunčica Hraščanec. Kod Simičević se ne radi ni o kakvim ozbiljnijim zdravstvenim poteškoćama jer se ona bez problema sama spustila po užetima niz strmu padinu Lhotse.
Milena Šijan iz Splita je diplomirana inženjerka biologije i kemije, a Ena Vrbek iz Zagreba studentica je kineziologije. Najmlađa je članica ekspedicije (23) i sada se uvrstila među tek nekoliko žena te dobi koje su bile na Mt. Everestu.