Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“I vaše srce je mišić”

Autor: Valentina Mlađen

21.05.2009. 22:00
“I vaše srce je mišić”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Cilj nam je upoznati naše građane s tim što su to neuromuskulaturne bolesti, ali i da pokušamo na jedan određeni način predstaviti naše probleme i potrebe, pojasnio je razloge kampanje Jozo Kasipović, voditelj sekcije osoba oboljelih od neuromuskulaturnih bolesti


Zadar je odlučio obilježiti ovaj 21. svibanj, “Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskulaturnih bolesti” i malo bolje upoznati svoje građane s kakvim se to problemima svakodnevno suočavaju oboljeli od neuromuskulatornih bolesti. Tako je u Zadru održana kampanja koju provodi SDDH i Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije – Zadar.
Nema lijeka
Pod sloganom “I vaše srce je mišić” jučer je na zadarkom Narodnom trgu ispred Gradske lože provedena je kampanja koju su kao pokrovitelji podržali Vlada Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor, uz potporu Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH. Na improviziranom štandu građani su mogli zastati, uzeti informativne brošure, ali i pitati sve što ih zanima o ovoj vrsti bolesti. Podršku ovakvoj vrsti kampanje između ostalih dali su svojom nazočnošću i župan Stipe Zrilić, dogradonačelnik Dražen Grgurović te Mario Pešut, gradski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb.
– Cilj nam je upoznati naše građane s tim što su to neuromuskulaturne bolesti, ali i da pokušamo na jedan određennačin predstaviti naše probleme i potrebe, pojasnio je razloge kampanje Jozo Kasipović, voditelj sekcije osoba oboljelih od neuromuskulaturnih bolesti.
Iako Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije broji 572 člana, samo njih šesnaest boluje od neuromuskulaturnih bolesti. U Udruzi nemaju točan podatak koliko oboljelih ima u Zadarskoj županiji i Zadru, ali pretpostavljaju da se broj kreće od 150 pa i više. U Republici Hrvatskoj oboljelih od tih bolesti ima oko 4.500. Neuromuskulaturna oboljenja, kod nas najpoznatija pod nazivom mišićna distrofija opasna je vrsta bolesti jer oboljeli najčešće završe kao 100% invalidi ili imaju visok postotak invalidnosti. Radi se tu o progresivnim bolestima čiji izvor se krije negdje u genetici, ali uzrok nastanka nije još uvijek otkriven. Lijeka nažalost nema iako ta bolest uzima sve više maha u cijelome svijetu.
Svladavanje prepreka
Bolesnici oboljeli od neuromuskulaturnih bolesti često idu na liječenje i u susjedne države ili su centrirani u Hrvatskoj u Zagrebu, a kako ističe Kasipović, u zadnje vrijeme Zadar ima veoma stručne specijaliste, neuromuskulaturna ambulanta preseljena je u prizemlje tako da je olakšan i tehnički dio, a također ima i aparate kojima se danas može izvršiti pretraga i utvrditi boluje li tko od neuromuskulaturnih bolesti.
Unatoč poboljšavanju uvjeta liječenja i sve većoj svijesti o potrebama ivalidnih osoba još uvijek se invalidi susreću sa brojnim problemima. Upravo stoga organizirali su ovu kampanju da bi upozorili građane na poteškoće koje bi uz njihovu pomoć bilo lakše prevladati. Tu se još uvijek na prvom mjestu ističu fizičke prepreke na objektima i po gradu te parkirna mjesta često nemarom zauzeta od strane zdravih osoba.
Prvenstveno se htjelo istaknuti da oboljeli sebe ne gledaju kao žrtve pa to ne žele ni od drugih. Pomoć je uvijek dobro došla kada se nađe prepreka na putu, no potrebno je probuditi svijest o tome da su i oboljeli od neuromuskulaturnih bolesti građani koji mogu na mnoge načine doprinijeti razvoju društva u kojem žive.