Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrani u Izraelu: Skladni u zemlji različitosti

Autor: Marija Ćurko, Viktor Bogut

21.05.2009. 22:00
Zadrani u Izraelu: Skladni u zemlji različitosti


Mladi Zadrani doživjeli su mnogo. Obilazili povijesna mjesta, upoznali se jednom potpuno drukčijom kulturom, slušali Papu na “nultoj točki”. U Izraelu je sve počelo….
Oko 450 Hrvata, već tradicionalno mahom članova Neokatekumenskog puta, sudjelovalo je u hodočašću u “Svetu Zemlju” te susretu s Papom Benediktom XVI, koje se održavalo od 9. do 16. svibnja. Među njima i grupa od 50-ak Zadrana, većinom mladih, koji su predvođeni katehistima mogli vidjeti brojna mjesta iz Isusova života te na taj način, moglo bi se reći, doživjeti “uživo evanđelja” podsjećajući se Kristovih poruka i onoga što je govorio na pojedinim mjestima. Prvog dana po dolasku u Tel Aviv, hodočasnici su otputovali prema Nazaretu gdje su smješteni u sasvim solidan hotel.
Ljubazni domaćini
Već na početku se osjetila izrazita ljubaznost domaćina. Unatoč činjenici da su Zadrani u hotel (imena koje nismo sigurni kako se izgovara) stigli poprilično kasno, veseli domaćini dočekali su ih večerom. Dan kasnije, odnosno par sati kasnije, u nedjelju 10-og, posjetilo se Kafarnaum i mjesto Petrove kuće, slaveći svetu misu. Tamo su se Zadrani susreli s ostatkom hrvatske ekspedicije. Uz Brdo blaženstava krenulo se obilaziti predio oko Galilejskog jezera, uz ostatke stare bizantske crkve Blaženstava, boraveći uz samo jezero. Za ovo mjesto povezuje se zgoda iz evanđelja kad su se apostoli vratili na obalu nakon bezuspješnog ribolova, nakon čega ih je Isus poslao da ponovno otplove na pučinu i bace mreže. Nakon toga izvukli su ih prepune mnoštva riba. Uz obalu jezera nalazi se crkva Petrova prvenstva na mjestu koje se zove Tabgha. Isus je u evanđelju tri puta upitao Petra: “Šimune Ivanov, ljubiš li me?” Petar mu je na to odgovorio: “Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.” Potom mu je Isus dao prvenstvo u Crkvi. Obišla se i crkva gdje je Isus učinio prvo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj pretvorivši vodu u vino. U ponedjeljak 11. svibnja put je vodio ka bazilici Navještenja u Nazaretu. Zadarski hodošasnici posjetili su i Josipovu kuću, nakon čega se obilazila dolina Jordan i Mrtvo more.
Jeruzalem…only 50 dolars…it is good price
Posebnu čar imao je Jeruzalemu, zaista misteriozan, po mnogima savršen, grad. Nakon prolaska kroz poznati jeruzalemski “pazar”, na kojemu su simpatični palestinici na svojim štandovima (poput 1001. noći) nudili su sve i svašta, a cjenkanje je sastavni dio obilaska.
– Only 50 dolars. It is good price. Only for you my friend – čulo se sa svakog štanda, a iskusni Hrvati nerijetko su uspjeli sniziti cijenu za dobrih 80-90%. Nakon čavrljanja s palestinskim “prijateljima”, krenulo se prema Kristovom grobu, odnosno mjestu gdje se nalazilo tijelo Kristovo. U blizini je bilo i mjesto zatim mjesto Kalvarije, Kristova raspeća, kamen na kojem je položeno tijelo Isusovo nakon skidanja s križa.
Više od sat vremena (kažu da smo dobro prošli) čekalo se red na nekoliko sekundi u špilji gdje je Kristov grob. Isplatilo se – govorili su mladi hodošasnici. Doduše dio splitskih “faca” želio je preko reda ući u špilju, no nisu dobro prošli. Čuvari su reagirali poprilično oštro, a ljudima koji su čekali red to je izmamilo osmjeh na lice.
U palestinskoj samoupravi
Nakon dvodnevnog boravka u hotelu u Nazaretu, Hrvati su krenuli u, visokim zidom omeđenu, palestinsku samoupravu. Novo odredište bio je hotel u Betlehemu. Iako početni dojam i nije bio najbolji, pošto se prolazilo preko granice u kojoj su boravili dobro naoružani Izraelci, Palestina (baram ovaj dio) izgledao je sasvim pristojno. I više od toga. Betlehem je zaista lijepo uređen, kuće velike i uredne, hotel još bolji nego onaj u Nazaretu. U Betlehemu živi veliki broj kršćana, koji su bili izrazito zadovoljni činjenicom da im je u grad stigao velik broj mladih Hrvata. No, i Palestinci su također bili izrazito gostoljubivi prema svojim gostima.
Tijekom boravka u Nazaretu obišlo se mjesto Isusova rođenja, u bazilici njegova Rođenja. Također se mogla vidjeti i spilja u kojoj se anđeo objavio svetom Josipu s riječima: “Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga” (Mt 1, 20). Tu je i spilja Svetog Jeronima koji je u spilji pored mjesta Kristova rođenja prevodio Bibliju, a za vrijeme odmora gledao je kroz rupicu s pogledom na spilju Isusova rođenja, što ga je odmaralo. U utorak 12. svibnja hrvatski “putnici” posjetilu su samostan klauzurnih sestara u Betlehemu uz iskustva o duhovnom pozivu i razgledavanje dijela u kojem se odvija trajna molitva pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a boravilo se i u Mliječnoj spilji u kojoj se zadržala Sveta obitelj za vrijeme svog bijega u Egipat.
 Posjetilo se polje, Herodova utvrda i ljetnikovac te Herodov grad, prolazilo se pokraj Doline križa, mjesto s kojeg je ubrano stablo za Isusov križ, a vidjelo se sva vrata Starog Jeruzalema i židovsko groblje.
Srijeda, 13. svibnja, bila je rezervirana za misu u Betlehemu na Trgu jaslica, koju je predvodio papa Benedikt XVI. u sklopu svog prvog hodočašća u Svetu Zemlju. Iako je rjetkost da na ovakvim susretima sve ide “ko po loju”, Zadrani zaista nisu imali niti jedan razlog prigovora. Unatoč popriličnoj vručini (35-38 stupnjeva) problema nije bilo. No, sam ulaz na Trg jaslica ipak je donio prvu nervozu. Nekoliko sati moralo se prolaziti kroz uske uličice Betlehema, zajedno s tisućama mladih hodočanisnika, a Palestinci su svaku osobu morali “provući” kroz detektor metala te pošteno pretražiti. No, svi Zadrani su naposlietku ipak uspjeli stići do odredišta i poslušati misu s Papom.
Riječi Pape Ivana Pavla II
 Nakon misnog slavlja vidjelo se crkvu Očenaša, kao i crkvu Uzašašća, mjesto gdje je Krist plakao nad Jeruzalemom, gdje je sagrađena crkva Gospodnjeg plača. Odatle se pruža panorama Jeruzalema pa se ova prilika iskoristila za nezaobilazno fotografiranje. Potom se, prolazeći uz židovsko groblje, spustilo do Maslinskog vrta.
 Sljedećeg dana svi Hrvati posjetili su Domus Galileae, odnosno sjemenište na Brdu blaženstava, zatim Brdo Tabor pa Tiberijadu i Jordan, mjesto Kristova krštenja.
– U ovom hodočašću pozvani smo uzeti “novo ruho”, novo srce, novu narav, boreći se protiv grijeha i svojih idola. “Gospodin vas je čekao ovdje na ovom brdu” riječi su koje je izgovorio papa Ivan Pavao II. prije nekoliko godina za vrijeme posjeta Sjemeništu. Od tog mjesta, prema predaji, apostoli su poslani u svijet propovijedati evanđelje. To jest, odatle je započela evangelizacija svih naroda. U blizini su mjesta gdje je Isus učinio mnoga čuda, tri godine živeći u Petrovoj kući.
Poseban dojam na hodočasnike ostavila je sama rijeka Jordan, gdje se velik broj protestanskih vjernika krsti. Tako se svjedočilo kršetenjima odraslih, a mnogi Zadrani su iskoristili priliku da “unoče” noge u rijeku i malo se rashlade .
Na susretu s inicijatorima Neokatekumenskog puta na Brdu blaženstava okupilo se preko 7.000 neokatekumena iz cijelog svijeta, a prilikom molitve za duhovna zvanja oko 400 mladića ustalo se za svećenički poziv, a oko 200 djevojaka sa željom života u samostanu kako bi molile za svijet i Crkvu.


 SPILJA MLIJEKA


Zadarski hodošasnici posjetili su i Mliječnu spilju u kojoj se zadržala Sveta obitelj za vrijeme svog bijega u Egipat.
Za ovu spilju povezuje se vjerovanje po kojem je kap mlijeka BDM pala na poddok je dojila malog Isusa te je kamen od toga pobijelio. Tako se u zidovima spilje nalazi prah koji mogu uzeti majke koje ne mogu imati djecu. Mnoge od njih su kasnije svjedočile da su na čudnovat način dobile djecu.




 SVJEDOCI POBJEDE BOŽJE LJUBAVI NAD MRŽNJOM


– Svi muškarci i žene svijeta Betlehem povezuju sa slavnim navještajem rođenja, obnove, svjetla i slobode. … Krist je donio kraljevstvo koje nije od ovoga svijeta, a ipak je kadro promijeniti ovaj svijet, jer ima moć mijenjati srca, prosvijetliti pameti i učvrstiti volju. Uzimajući naše tijelo, sa svim njegovim slabostima, i preobražavajući ga snagom Duha, Isus nas je pozvao da svjedočimo njegovu pobjedu nad grjehom i smrću. A Betlehemska nas poruka poziva da budemo: Svjedoci pobjede Božje ljubavi nad mržnjom, sebičnošću, strahom i zlobom koji paraliziraju ljudske odnose i stvaraju podjelu među braćom koja bi morala živjeti zajedno u jedinstvu – rekao je Benedikt XVI. dodajući da umjesto uništavanja ljudi trebaju graditi, a tamo gdje je očaj bi trebala cvjetati nada.


 USRED PALESTINE SLUŠALI ZADARSKU RADIO POSTAJU


Zanimljivo je bilo vidjeti u Izraelu i Palestini vrlo veliku ljubaznost domaćina. Iako Palestinci znaju biti i malo naporni nudeći svoje “proizvode” i spuštajući cijenu do (nevjerojatnog) minimuma, naučili su “raditi” s turistima.
– Wellcome – čut ćete u svakom dućanu u “Svetoj zemlji”. Gotovo svi će vas pitati odakle ste, a doživjeli smo i to da nam je vlasnik dućana pustio (preko interneta) hrvatski radio, koji je igrom slučaja bila jedna zadarska postaja (nećemo baš reklamirati). Eto možemo se pohvaliti da smo usred Palestine slušali zadarski radio.


 NA KRAJU


Hodočašća u Izrael zaključeno je susretom s inicijatorima Neokatekumenskog puta na Brdu blaženstava.
– Imamo potrebu plodonosti u našem životu. Jedini koji nas može do kraja ispuniti je Bog, a ne seks, droga, uspjeh, karijera… Pred samim sobom, bez Božje pomoći, smo neispunjeni i neostvareni. Bog nam govori iznutra. Radosna vijest ne dolazi od naših napora, ona dolazi k nama. Na ovom susretu mijenja se ljudima život. Zaručnik dolazi i da bi ušli na ovu Gozbu potrebno je imati u sebi “ulja” te tražiti Boga i Duha Svetoga. Iznad svega je važno u svom životu vršiti Božju volju za nas. Oni koji prepoznaju na što ih Bog poziva ulaze u jednu dinamiku života. Krist nam govori: “Niste vi izabrali mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite, i rod vaš da ostane.” Krist uskrsli se ovdje objavljuje i želi poslati novi kler svim narodima, za novu evangelizaciju. Krist je na ovom mjestu u Galileji rekao svojim učenicima: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta” (Mt 28, 18 – 20). To isto i nama danas kaže. Dati život za Krista je velika istina, jer on nas neizmjerno ljubi. On je dao život za nas i izveo u nama jedno novo stvaranje – čulo se na susretu.
– Prije 9 godina je ovdje bio papa Ivan Pavao II. On je došao s porukom mira među svim ljudskim srcima. Dođite i širite ljubav i mir. “Gospodin vas je čekao ovdje na ovom brdu”, rekao je papa Ivan Pavao II. Gospodin vas je čekao na ovom mjestu da vas pošalje svijetu kako bi spasili svijet. Sveti Pavao kaže: “Sve mogu u Onome koji me jača”, a bez Boga ne možemo učiniti ništa.