Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Voćari i mljekari suočeni s krizom

Autor: Ivan Stagličić

21.05.2010. 22:00
Voćari i mljekari suočeni s krizom

Foto: Adam VIDAS



Kako je prije nekoliko dana objavio Državni zavod za statistiku, u prvom tromjesečju ove godine došlo je do pada ukupnog otkupa i prodaje poljoprivrednih, ribarskih i šumarskih proizvoda. Promet ovim proizvodima iznosio je 1,39 milijardi kuna, što je za 12,6 posto manje negoli u istom razdoblju prošle godine. Najveći pad zabilježen je u otkupu proizvoda s obiteljskih gospodarstava, 21,9 posto, dok je vlastita proizvodnja poslovnih subjekata smanjena za 8,2 posto. Pritom je ukupna vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 398,5 milijuna kuna, a proizvodnja pravnih osoba 994,26 milijuna. Najveći udjel u prometu proizvodima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva čini grubo obrađeno drvo, zatim sirovo kravlje mlijeko, a potom svinje te goveda.
Pad otkupa i niz problema nastalih na tržištu osjetio se u mnogim područjima poljoprivredne proizvoda pa tako i u voćarstvu. Glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice mr.sc. Frane Ivković upozorava kako se pad prodaje voćarskih proizvoda u ovoj godini izrazito osjeća.
– Prema informacijama od naših članova, prodaja je osjetno opala, a isto tako i cijene. Trgovački lanci u odnosu na prošlu godinu kad je cijena jabuke bila osam do devet kuna, danas se domaću jabuku prodaju već od četiri i pol, do šest kuna. Znači, cijena je pala, a istodobno imamo u hladnjačama jabuka oko dva i pol puta više nego što smo imali prošle godine, to je 700 vagona, a već dolazi sezonsko voće što znači da će pasti potrošnja, ističe Ivković koji navodi porazne podatke pada potrošnje jabuke kao najbitnijeg strateškog kontinentalnog voća.
– Mi smo nekada trošili jabuke u omjeru 19,5 kilograma po glavi stanovnika pa smo spali na 15, a sada trošimo deset do jedanaest kilograma po stanovniku godišnje. To je jasan znak da je kupovna moć oslabila i da ljudi kupuju samo najnužnije i shodno tome se ne prehranjuju kvalitetno. Dnevno bi trebalo jesti 750 grama voća prema pravilu Svjetske zdravstvene organizacije, a mi smo daleko ispod toga. Europske zemlje troše jabuka po stanovniku, od zemlje do zemlje od 60 do 120 kilograma. Tako da moramo priznati, htjeli mi to ili ne da u Hrvatskoj vlada jedno siromaštvo, a ova kriza je upravo u ovom razdoblju najviše dotakla građanstvo i jedino je pitanje koliko će dugo trajati, zaključio je Frane Ivković.
U teškoćama su se u ovoj godini našli i proizvođači mlijeka koji upravo ovih dana pokušavaju iznaći načine izlaska iz nezavidne situacije u kojoj se tržište zateklo. Direktorica “Vigensa” i predsjednica udruge “Mliko”, Elvira Sterle nam je o tome kazala:
– Posljednjih 15 dana radimo da vrlo dubinski analiziramo cijeli sektor u kojem se nalazi i mliječno govedarstvo jer je u posljednja tri mjeseca očito u pitanju drastični pad, što se tiče broja proizvođača, što ukazuje da ćemo ako se ovakvi trendovi nastave, praktički bilježiti tek trećinu proizvođača mlijeka u odnosu na neka prijašnja razdoblja, tako da je cilj zadržati makar veće proizvođače, veće farme.
Sterle ističe kako je nužan analitički pristup i to pogotovo u poimanju poglavlja 11 u pregovorima s EU, pogotovo kada je u pitanju sektor mlijeka.
– Radimo intenzivno na tome i nešto više o tome kako će se to poglavlje zatvoriti i kakve će to posljedice imati na sektor proizvodnje mlijeka. Ali, jako je važno animirati tržište i to ne samo da se potiče potrošnja, nego je pitanje i od koga će se ta potrošnja ili bolje reći proizvodnja, moći preuzimati, ako ovaj posao koji moramo napraviti prije ulaska u EU, ne napravimo maksimalno dobro u odnosu na naše, domaće interese, ustvrdila je Elvira Sterle.