Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski šahisti prvaci Hrvatske

Autor: Ante Vidović

21.05.2010. 22:00
Zadarski šahisti prvaci Hrvatske

Foto: Ante VIDOVIĆ



Kada smo krenuli u Šibenik nismo ni u snu očekivali da ćemo biti prvaci. Sve ekipe imali su četiri igrača, a jedino smo mi imali tri. Znači svaki meč smo startali već s jednim porazom. Međutim turnir smo završili bez poraza s osamnaest meč bodova, dva boda više od drugoplasirane momčadi zagrebačke Agroproteinke, kaže kapetan ekipe Ivan Jakić
Zadarski šahisti osvojili su prvo mjesto na Brzopoteznom prvenstvu Hrvatske – festivalska skupina koje je jučer igrano u Šibeniku. Momčad u sastavu međunarodni majstor Saša Martinović (ŠK Zadar), međunarodni majstor Patrick Levačić (ŠK Casper) i fide majstor Ivan Jakić (ŠK Zadar) protutnjala je Šibenikom i iza sebe ostavili zagrebačke i splitske klubove među kojima je bilo i prvoligaša.
Paradoks je što su zadarski šahisti postali prvaci Hrvatske iako su u svakom meču protivnicima davali poen fore.
– Kada smo krenuli u Šibenik nismo ni u snu očekivali da ćemo biti prvaci. Sve ekipe imali su četiri igrača, a jedino smo mi imali tri. Znači svaki meč smo startali već s jednim porazom. Međutim turnir smo završili bez poraza s osamnaest meč bodova, dva boda više od drugoplasirane momčadi zagrebačke Agroproteinke, kaže kapetan ekipe Ivan Jakić.
– Ovo je najveći ekipni uspjeh zadarskog šaha. Nama je čast bila na festivalu predstavljati Zadar i Zadarsku županiju, rekao je Saša Martinović.
Levačić, Jakić i Martinović pokazali su u Šibeniku koji se ogroman potencijal krije u dva zadarska šahovska drugoligaša te da je Zadar po snazi svojih šahista u vrhu hrvatskog šaha. Spomenuta trojka su najjači šahisti Zadra, a ovom prilikom su svoju snagu dokazali i na državnoj razini.


 TURNIR ŠESTORICE ZA SVETOG ANTU


Šahovski savez Zadarske županije organizira turnir šestorice najjačih igrača Zadarske županije povodom 625 obljetnice prvog spomena šahovske igre u zadru i uopće u Hrvata. Turnir će se održati od 12. do 13. lipnja u Gradskoj loži, a na njemu će sudjelovati međunarodni majstori Saša Martinović (ŠK Zadar), Saša Režan (ŠK Goran), Patrick Levačić (ŠK Casper), fide majstor Ivan Jakić (ŠK Zadar) i majstorski kandidati Toni Petrušić (ŠK Casper) i Romeo Sorić (ŠK Goran).
Podsjetimo šah da prvi spomen igre šaha u Zadru datira iz 1385. godine i to u zaostavštini trgovca Mihovila gdje se spominje šahovski stol i šahovske figure.