Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I dvojica Zadrana optužena za šverc kokaina vrijednog 12,8 milijuna eura

21.05.2012. 22:00
I dvojica Zadrana optužena za šverc kokaina vrijednog 12,8 milijuna eura


Prema optužnici Zadranin Đorđe Fistrić Đoko koji se nalazi u španjolskom zatvoru, u “biznis” težak 12,8 milijuna eura uvukao je i svog dvije godine mlađeg rođaka. No, njega USKOK tereti za pomaganje u transportu glisera sa zadarskog područja do Španjolske, a on je i jedini koji se brani sa slobode


Godinu dana nakon što je u policijskoj akciji “Dogma” u Kraljevini Španjolskoj i Hrvatskoj “razbijena” i uhićena skupina osumnjičena za šverc 12,8 milijuna eura vrijednog kokaina iz Brazila u Europu, USKOK u Splitu konačno je podigao optužnicu protiv deset osoba među kojima i dvojice Zadrana; 41-godišnjeg Đorđa Fistrića zvanog Đoko i njegova dvije godine mlađeg rođaka Serđa Rimanića.
Američka DEA pod čijim pokroviteljstvom se u suradnji s hrvatskim USKOK-om odvijala akcija kao bossa bande označila je Petra Ćosića (41) zvanog Šarac iz Tomislavgrada, a zadarski građevinski tehničar Fistrić, po svemu sudeći, bio mu je osoba od povjerenja. Oba su “pala” u ruke policiji 19. svibnja prošle godine nakon čega je Ćosić zajedno sa četiri godine starijim bratom Antom, Zagrepčanima Vlatkom Šošom (32) i Manuelom Vulićem (26) zvanim Manči, poduzetnikom u Češkoj te Splićaninom Stanislavom Kneževićem (50) zvanim Stanko i Zadraninom Rimanićem smješten u istražni zatvor u Splitu. Đorđe Fistrić svoju dilersku karijeru završio je istog dana u zatvoru u Barceloni zajedno s Nebojšom Erkmanom (36), Srbinom iz Osijeka s boravištem u španjolskom gradu Lerida.
Dvojica koja čine mozaik krijumčarske piramide kokaina, slovenski državljani Šaćir Lucević (36) i Darijan Ješovnik (27), obojica rođeni u Crnoj Gori, u bijegu su, odnosno borave, žive i rade u Sloveniji. No, u njihovom slučaju tužiteljstvo je zbog pravne procedure zatražilo da im se sudi u odsutnosti budući da nije moguće njihovo izručenje, a niti ustupanje kaznenog progona Sloveniji, jer im prijeti od deset pa do 40 godina zatvora. Što se tiče dvojice u španjolskom zatvoru, za njih je zatraženo izručenje pa bi se uskoro u splitskom zatvoru mogli pridružiti ostalima iz skupine, osim Serđa Rimanića kojem je u petak, točno godinu dana od uhićenja, pritvor ukinut. Presudno za puštanje 40-godišnjeg vozača iz Zadra je njegova obrana u kojoj tvrdi kako nije znao ništa o trgovanju kokainom, već da je samo svom rođaku napravio uslugu te mu pomogao u prijevozu gumenog glisera s Raba u Španjolsku. U prilog takvoj Rimanićevoj obrani ide i činjenica da tužiteljstvo nije pronašlo niti jedan dokaz, a ni kontakt između njega i ostale devetorice suoptuženih za dilanje ukupno više od tone kokaina, no ipak, optužnica ga tereti za pomaganje u izvršenju kaznenog djela.
Prema pozamašnoj i vrlo detaljnoj USKOK-ovoj optužnici deseteročlana skupina udružila se u zločinačku organizaciju koja je od početka 2010. godine do uhićenja u svibnju 2011. prema unaprijed dogovorenom planu brodovima iz Brazila u španjolske luke dopremala ogromne količine “bijelog praha”. “Pošiljke” su tamo preuzimali, prekrcavali u manje, također, već unaprijed za tu svrhu pripremljene brodice, a zatim su “robu” dalje transportirali u nekoliko europskih zemalja među kojima i u Hrvatsku gdje su kokain prodavali te tako zaradili vrtoglave milijunske iznose.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU