Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski mališani uspješni u izradi predmeta od filca

Autor: Valentina Mlađen

21.05.2013. 22:00
Zadarski mališani uspješni u izradi predmeta od filca

Foto: Marin GOSPIĆ



Koju ćeš ti boju uzeti? – A ja ću plavu. – Moja je gotova! Teta, a što sad? – zanimalo je znatiželjne mališane koji su jučer u Gradskoj knjižnici Zadar sudjelovali na radionici filcanja vune u organizaciji Dječjeg vrtića »Školjkica«. Radionicu su vodile odgojiteljice Jasna Vukić, Marijana Karaban i Martina Bačić u sklopu Otvorenih dana vrtića koji se obilježavaju kroz ovaj tjedan.
Prvi predmeti od filca
– Zapravo na radionicu ovakvog tipa potaknula su nas djeca kada smo s njima radili u sklopu našeg projekta »Prava djece«. Izrazili su želju da bi nešto radili šivanjem i upoznali se s ekološkim materijalima i tako smo došli do filcanja vune, pojasnila je Jasna Vukić. Polaznici vrtića svoje prve predmete od filca već su izradili, a jučer se u tehnici mokrog filcanja okušalo i desetak znatiželjnih mališana koji su došli u knjižnicu. Merino vunu, najprikladniju za rad u ovoj tehnici nabavili su u Podravini.
– Cilj je kod djece potaknuti svijest o prirodnim i ekološkim materijalima, osvijestiti osjećaj za lijepo i pružiti im mogućnost istraživanja nečega novoga, pojasnila je Martina Bačić. Ujedno, pojašnjavaju odgojiteljice, ovakvim radionicama kod djece se razvija fina i gruba motorika šake, senzibilnost za oblikovanje te osjećaj za estetsko izražavanje.
Najstariji način obrade vune
Postupak mokrog filcanja vune poprilično je jednostavan i lak za kućnu upotrebu, a predmeti nastali mogu se upotrijebiti na razne načine, kako su jučer pokazali i mališani u Gradskoj knjižnici. Sirova vuna čvrsto se namota na babušku (okruglu lopticu), na nju se nanese malo deterdženta za suđe, a potom se namoči u toploj vodi. Zatim se snažno gnječi te potom trlja među dlanovima jedno petnaestak minuta. Kada se dobije filc od njega se mogu izrađivati različiti oblici. Iako se od filca često izrađuju i papuče, šeširi i torbice polaznici su za prvi put radili leptiriće i cvjetiće koji su potom poslužili kao odličan broš ili dodatak na ‘rajfovima’.
Tako su najstariji način obrade vune na svijetu jučer uspješno svladali i zadarski mališani.