Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ćurko: Vlasnik zemljišta Ciglane je država i nama su tamo vezane ruke

21.05.2016. 22:00
Ćurko: Vlasnik  zemljišta Ciglane je  država i nama su  tamo vezane ruke


– Mi se možemo dogovoriti da našom mehanizacijom postavimo barijeru da se ne ulazi unutra, na zemljište Ciglane i da se ne deponira otpad, a da u međuvremenu DUUDI- ju ispostavimo račun. Slično, ako ne još i gore, je stanje s vojarnom Šepurine, rekao je gradonačelnik Emil Ćurko
Vijećnici ninskog Gradskog vijećaokupili su se u petak navečer u  Gradskoj vijećnici na poziv predsjednika Vijeća Davora Ćurjurića(HDZ)  na drugoj ovogodišnjoj sjednici. Pored vijećnika “ton” sjednici dali su  gradonačelnik Emil Ćurko(HDZ), dogradonačelnica Dalija Pavlović Peroš (HDZ) te pročelnici za pravna i komunalna pitanja Željko Radošević i  Jozo Mustać.
Strateški dokument
Nakon jednoglasnog usvajanja opširnog dnevnog reda krenula je rasprava o izmjenama i dopunama ovogodišnjeg gradskog proračuna o  čemu je umjesto odsutne pročelnice Odjela za financije Radmanke Subotić govorio pročelnik Mustać. Iz njegovog se izlaganja moglo iščitati  kako se zbog pozitivnih financijskih kretanja ovim prvim rebalansom  ovogodišnji planirani prihodi od 23.905.000 kuna “podebljavaju” putem  dvije stavke i to poslovanja za ovu godinu te prenesenog viška iz lanjske  godine za 1.553.500 kuna te se sada kreću u iznosu od 25.458.500 kuna ili  6,50 posto više.
Ovakvim pozitivnim razvojem situacije oko proračuna zadovoljstvo je  izrazila vijećnička većina, a nakon rasprave za rebalans je ruke podignulo jedanaest vijećnika dok su dvojica bila suzdržana.
Dalje se vodila rasprava na temu razvojne strategije grada Nina u razdoblju od 2016. do 2020. godine. Navedeni strateški dokument sastoji se  od nekoliko cjelina i budućih razvojnih projekata koji su postavljeni kao  prioritet i u njih će se investirati najviše novca, a odnose se na turizam,  poljoprivredu, malo i srednje poduzetništvo, komunalnu infrastrukturu.
Nezavisni Umbert Peša iz Zatona, podržavajući strategiju, ustvrdio je  da bi se trebalo usredotočiti na povlačenje sredstava iz EU fondova zaključivši kako Grad iz svoje blagajne neće moći ispuniti zacrtano. Odgovoreno mu je kako je Grad već nominirao određen broj projekata poput  dječjeg vrtića, vatrogasnog doma, lječilišnog centra, te kako je na tom  tragu nedavno dobiveno 250.000 kuna za izradu plana ruralnog razvoja  grada.
Opasni azbestni krovovi
Nadalje je bilo govora o gospodarenju s otpadom gdje je ukazano na  činjenicu da se sve više komunalni i građevinski otpad nekontrolirano  deponira po zelenim površinama i po šumama. Pročelnik Mustać istanuo je kako je ovih dana sa zadarskom Čistoćom sklopljen ugovor o recikliražnom dvorištu koje će pored Nina dobiti i njegova prigradska  mjesta, a na lokalitetu Mirile na potezu od Nina do Ninskih Stanova  uglavnom će se prikupljati sve vrste otpada i onda organizirano odvoziti  na deponij. Vijećnik oporbenog HNS-a Tonći Pijaca upozorio je na katastrofalno stanje sa zemljištem na kojemu su ostaci nekadašnje ninske  Ciglane.
– Je li moguće da Grad Nin svih ovih godina nije u stanju riješiti ono  ruglo tamo? Dvadeset metara od ulaza u teren Ciglane je plaža i ljeti tisuće ljudi dnevno tamo prolazi. Ono je veliko ruglo, a mi kažemo kako je  Nin europska destinacija izvrsnosti.
 – Vlasnik zemljišta Ciglane je država Hrvatska i nama su tamo vezane  ruke. Mi se možemo dogovoriti da našom mehanizacijom postavimo  barijeru da se ne ulazi unutra i da se ne deponira otpad, a da u međuvremenu DUUDI-ju ispostavimo račun. Slično, ako ne još i gore, je stanje s  vojarnom Šepurine, rekao je gradonačelnik Ćurko u čemu su ga svi vijećnici podržali. Umbert Peša je ukazao na štetnost azbesta kojim su  prekriveni još mnogi obiteljski objekti te je pitao ima li za to rješenja postavljanjem klasičnog crijepa na što mu je odgovoreno da se na tome  uvelike radi, a iznesen je primjer Solane koja je nedavno uklonila čitav  azbest sa krovišta svojih postrojenja.
Odluka o bratimljenju
Vijeće je bez zadrške prihvatilo inicijativu tridesetak ninskih vlasnika  zemljišta s Ivicom Glavan na čelu okupljenih u udruzi “Lapti” u njihovoj  ozbiljnoj nakani za ulaganjem u izgradnju naselja turističkog sadržaja u  zoni Ninsko blato. Na tom tragu usvojena je odluka da Grad osigura dio  sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture na tom čitavom području, kojom će se ujedno koristiti i projekt Ninsko blato. Kako bi se pomoglo još bržem razvoju grada i njegovih prigradskih mjesta usvojene su  odluke o izmjenama i dopunama DPU-a TN Zaton, UPU izmjene Sridnji  put u Zatonu te UPU područje Ždrijac u Ninu. Nadalje, Vijeće je donijelo  jednoglasnu odluku o bratimljenju sa slovačkim gradom Nova Bana o  čemu je govorila dogradonačelnica Pavlović Peroš te o imenovanju Davora Ćurjurića, Umberta Peše i Ante Matkovića novim članovima Povjerenstva za prodaju gradskog građevinskog zemljišta.