Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dezinsekcija u prosjeku traje pet noći

21.05.2016. 22:00
Dezinsekcija u  prosjeku traje pet  noći


– Nužno je prazniti sve lokvice koje nastaju uz kuću i oko nje. Aedes albopictus ili tigrasti komarac na našem području najčešće se razvija u naseljima u umjetnim leglima kao što se odbačene posude i predmeti koji zadržavaju kišnicu duže od 7-10 dana, kaže dr. Šarunić- Gulan
Kako se bliži sezona komaraca, čiji ubodi kod mnogih  građana izazivaju neugodu, pa čak i alergijske reakcije zaštita postaje sve  češće pitanje. Koncesionar koji na području Zadra i pripadujućih mu  otoka obavlja posao dezinsekcije i deratizacije je riječka tvrtka Dezinsekcija d.o.o. .
Stručni nadzor
– Na području Grada Zadra privodi se kraju deratizacija, nakon čega će  se u lipnju ovaj posao obaviti i na otocima. Početkom lipnja bi trebala  početi dezinsekcija, odnosno uništavanje legla komaraca i to ćemo kao i  do sada obavljati u dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo Zadarske  županije. Naime, odredit ćemo raspored po mjesnim odborima na čijem  području će se obavljati dezinsekcija, kazao je Tihomir Grgat, voditelj  dezinsekcije i deratizacije u riječkoj tvrtki.
Na rokove u kojima će biti izvršena dezinsekcija koja će se obaviti tijekom lipnja, kao i ranijih godina utječe vrijeme jer kako tvrdi Grgat vjetar  ne smije biti brži od 5 metara u sekundi.
– Dezinsekcija u prosjeku traje pet noći, te se obavlja u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima. Što se tiče deratizacije građani nas uvijek  mogu nazvati ukoliko primijete da imaju problema s nametnicima i izvan termina u kojima tretiramo lokacije na području grada Zadra, rekao  je Grgat. 
Zavod za javno zdravstvo koji godinama sustavno provodi mjere zaštite, odnosno Služba za epidemiologiju zadužena za praćenje stanja na terenu vrši stručni nadzor u obavljanju dezinsekcije i deratizacije.
– Epidemiološka situacija na zadarskom području je mirna i nismo  imali nikakvih dojava o ekscesnim situacijama, kazala nam je dr. med.  Jagoda Šarunić-Gulan, spec. epidemiologije.
Ustajala voda leglo komaraca
Najvažnija mjera u sprječavanju najezde komaraca je, dodala je dr.  Šarunić- Gulan, odnosi se na uklanjanje legla komaraca oko kuća.
U svakom domaćinstvu koje ima vrt ili cvijeće u teglama potrebno se  držati nekih univerzalnih savjeta.
– Nužno je prazniti sve lokvice koje nastaju uz kuću i oko nje. Aedes albopictus ili tigrasti komarac na našem području najčešće se razvija u naseljima u umjetnim leglima kao što se odbačene posude i predmeti koji  zadržavaju kišnicu duže od 7-10 dana, nepoklopljene posude s vodom  za zalijevanje, vaze na grobljima, nepropisno odbačen otpad u okoliš,  ulični slivnici te drugi predmeti koji zadržavaju vodu. Aedes aegypti je  komarac koji je primarni vektor Zika virusa, a tog komarca na području  Hrvatske nema. Aedes albopictus ili tigrasti komarac koji je proširen u  priobalnom dijelu pa tako i kod nas, je sekundarni vektor, tj. mogući prijenosnik Zika virusa. U većem riziku od Zika virusa su putnici koji planiraju odlazak u rizična područja, naročito trudnice i osobe s poremećajem imunološkog sustava ili drugim težim kroničnim bolestima,  upozorava dr. Šarunić-Gulan.