Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nives bi bila ponosna jer ples živi u Zadru (FOTOGALERIJA)

21.05.2016. 22:00
Nives bi  bila  ponosna  jer ples  živi u  Zadru (FOTOGALERIJA)


Osim sjećanja na Nives, Gesta kao plesna udruga već preko petnaest godina odgaja mlade plesače i širi načelo da ples treba biti dostupan svima koji ga žele učiti
Međunarodni plesni festival In memoriam Nives Šimatović  Predovan, u organizaciji plesne udruge Gesta, održan je u subotu u zadarskom kazalištu lutaka. Petu godinu zaredom festival se organizira u  sjećanje na poznatu plesnu pedagoginju Nives Šimatović Predovan.  Osim sjećanja na Nives, Gesta kao plesna udruga već preko petnaest godina odgaja mlade plesače i širi načelo da ples treba biti dostupan svima  koji ga žele učiti. Okupljenu publiku i plesače, a dvorana Kazališta lutaka  Zadar bila je premalena da sve primi, pozdravila je voditeljica Geste Nena Jurišić.
– I ove godine Gesta u naš grad dovodi plesne prijatelje. Vidjet ćemo  plesne kreacije iz cijele Hrvatske, ukupno 24 nastupa, najavila je Jurišić  prepustivši riječ Snježani Jurinić, pomoćnici pročelnika za kulturu i  šport Grada Zadra koja je otvorila festival.
– Nives Šimatović Predovan ostavila je neizbrisivi trag na plesnom podiju cijele Hrvatske. Možemo samo reći veliko hvala Nives. Čestitam Neni i plesnoj udruzi Gesta koja odgaja plesačice već 15 godina. Želim da  večeras uživamo u plesnim čarolijama, poručila je.
Gesta dugogodišnjim radom i doprinosom na području plesne izvedbene umjetnosti organizacijom plesnog festivala predstavlja izuzetan  primjer u razvitku i promicanju plesne umjetnosti. Cilj organizacije je  druženje mladih plesača i njihovih mentora, edukacija mladih i komunikacija plesnih pedagoga koja je vrlo važna kako bi se povezali i ostvarili  moguće suradnje.
Festival je specifičan po tome što se na njega prijavljuju umjetničke  škole, ansambli, udruge i klubovi koji njeguju različite plesne izričaje.  Ove godine predstavili su se ansambli iz Zagreba, Splita, Šibenika, Solina, Paga, Čakovca, Osijeka, Požege, Velike Gorice, Sv. Filipa i Jakova, Vinkovaca, Bibinja, Zadra te gosti iz Kumanova u Makedoniji i Brežica u Sloveniji.
Festival je otvorio solo nastup Maše Kolar, a nakon službenog otvorenja uslijedili su nastupi, prvo malenih Gestica, slijedili su Čakovčani, a  potom i ostali.
Jučer, dan nakon festivala, po prvi put u sklopu ZPF-a Gesta je organizirala OPEN AIR plesnu radionicu i seminar pod vodstvom Tihane Strmečki iz plesnog kluba JazzELLE. Brojnim zainteresiranim sudionicima  prenijela je dio svojeg plesnog iskustva s usavršavanja i školovanja u  svjetskim metropolama: New Yorku, Brazilu, Parizu, Barceloni, Londonu… Ne treba posebno spominjati kako je ova radionica na otvorenom  ujedno bila i atraktivna turistička slika, koju nisu propustili svojim kamerama zabilježiti i brojni turisti na Pozdravu Suncu.