Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

SDP raspustio ogranke u Ražancu i Gračacu

21.05.2016. 22:00
SDP raspustio ogranke u Ražancu i Gračacu


Nitko me iz vrha stranke ne može uvjeriti kako je ovo išta drugo osim revanšizma, jer je organizacija u Gračacu bila jedna od najjačih u županiji, kaže sada već bivša čelnica Katarina Pleša Jakovljević
Županijski SDP ostao je bez dviju organizacija – Ražanca i Gračaca! Odluka je to središnjice stranke od četvrtka na sjednici Predsjedništva na kojoj je raspušteno desetak općinskih i gradskih organizacija.
Član Predsjedništva, Peđa Grbin, medijima je izjavio kako su neke od njih na prošlim lokalnim izborima ostale ispod izbornog praga i nisu ušle u općinska i gradska vijeća, a u nekima su predsjednici organizacija dali ostavke pa se tu radi o nefunkcioniranju stranke na lokalnoj razini. “To je normalan proces kojim moramo konsolidirati stranku i obveza koju članstvo očekuje od Predsjedništva”, kazao je Grbin.
Razlog je, međutim, neuvjerljiv jer su od proteklih lokalnih izbora prošle pune tri godine i stranka je imala vremena raspustiti ogranke, dajući mogućnost novom rukovodstvu da počnu s pripremama za izbore iduće godine. Grbin je u izjavi novinarima pokušao umanjiti značaj ove odluke, omalovažavajući interes javnosti za ovu odluku rečenicom kako će “to vjerojatno izazvati velike potrese na hrvatskoj političkoj sceni”.
Gračac bio uz Komadinu
Potrese sigurno neće izazvati, ali je vrlo znakovito što su organizacije raspuštene nedugo nakon unutarstranačkih izbora i što su neki od njihovih čelnika kazali kako je do ove odluke došlo zbog podrške nekih organizacija Zlatku Komadini. Upravo to nam je, bez imalo okolišanja, izjavila predsjednica Općinskog odbora SDP-a Gračac, Katarina Pleša Jakovljević, rekavši kako je svima jasno da je ovdje riječ o osveti:
– Nitko me iz vrha stranke ne može uvjeriti kako je ovo išta drugo osim revanšizma, jer je organizacija u Gračacu bila jedna od najjačih u županiji. Drugi smo po brojnosti članova, postajali smo sve snažniji i  zadnjih mjeseci čak došli do brojke od stotinu članova, u gradiću u kojemu SDP nije ni imao članstva. I onda nam se to vraća na način da nas raspuste samo zato što smo na unutarstranačkim izborima podržali Zlatka Komadinu, kaže Pleša Jakovljević.
Ogorčena je odlukom središnjice kojoj se nije nadala nakon što je ojačala stranku preuzimajući je prije samo mjeseci od bivšeg predsjednika:
“Ovo je revanšizam”
– Jako mi je teško, bacili su u blato sve ove godine mukotrpnog rada na jačanju organizacije. SDP-a ovdje nije bilo, a mi smo napravili jaku organizaciju. Službeni je razlog da smo postigli loše rezultate na zadnjim lokalnim izborima, što je notorna laž. Njima trebaju slabe organizacije kako bi mogli raditi s njima što hoće, a ne one koje misle svojom glavom i shvate da je za predsjednika stranke bolji izbor Zlatko Komadina. To je naš jedini grijeh i zato su nas raspustili. Sada smo izbrisani iz članstva kao da nikad nismo ni postojali, a meni je najviše žao ljudi koji su proteklih godina toliko uložili u rad naše organizacije – kaže bivša predsjednica organizacije u Gračacu.
Ogorčen je i bivši čelnik Općinskog odbor SDP-a u Ražancu, Vatroslav Tijan, koji je stranku napustio i prije odluke središnjice o raspuštanju njihova odbora:
– Drago mi je da sam se maknuo iz ove stranke, više se nije moglo izdržati. I rukovodstvo u Zagrebu i ovo u županiji blokiralo je naš rad kako bi mogli s nama postupati onako kako oni žele. Predsjednici Županijskog odbora, Renati Sabljar Dračevac, više sam puta u tri godine koliko sam vodio stranku, govorio da moramo riješiti situaciju u ražanačkoj organizaciji, udaljiti neaktivne članove koji nikad nisu dolazili na sastanke i pročistiti stranku. Međutim, njoj je odgovaralo da ima što više članova, makar samo na papiru, kako bi se mogla pohvaliti brojnošću. Došli smo tu gdje smo, nigdje, i ja sam stranku nedavno napustio. Više se jednostavno nije moglo – kaže Tijan.
Ne zna što će vrh stranke učiniti sa ražanačkim članstvom i hoće li ponovo okupiti Općinski odbor, no smatra da će se teško naći netko tko će ga ubuduće voditi:
“Stranka je u rasulu”
– Stranka je u rasulu u svakom pogledu, jer da nije, ne bi ni dozvolila da do ove situacije dođe – poručuje Tijan.
Lokalni izbori su u svibnju iduće godine. SDP dotad mora stabilizirati stranku i reaktivirati raspuštene organizacije. Kao što je poznato, predsjednica Županijskog odbora stranke, Renata Sabljar Dračevac, na unutarstranačkim izborima podržala je Zlatka Komadinu, te je i sama nakon Milanovićeve pobjede rekla kako će “slučaju Milanovićeve pobjede posljedica biti na svim razinama”.
U Gračacu kažu kako su ih oni već osjetili, a ostaje vidjeti hoće li Milanović do lokalnih izbora povući i neke poteze u županijskom SDP-u, čije se rukovodstvo na izborima u stranci priklonilo Komadini.