Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vozili se kroz vinograde i pili vrhunska vina Ravnih kotara (FOTOGALERIJA)

21.05.2016. 22:00
Vozili se kroz vinograde i pili vrhunska vina Ravnih kotara (FOTOGALERIJA)


Sred beskrajnih vinograda biciklistička kolona značila je da sada i mnogi koji to do sada nisu ni vidjeli ni zamišljali znaju što je nadinsko blato i što je pravo vino
Ludilo u Ravnim kotarima, u najkraćem bi se mogla sažeti  prva Bike&Wine biciklijada po Ravnim kotarima koja je okupila preko 200 oduševljenih biciklista i ljubitelja vina.  Događaj su organizirali  Ilirija d.d, TZ Benkovca te biciklistički klubovi Stankovci i Pakoštane.
U jedinstvenom doživljaju, koji je objedinio ljepote pomalo zaboravljenog nekadašnjeg srca Hrvatske sa procvalom vinskom proizvodnjom, ljubavi za biciklizmom i razonodom na svježem zraku uživali su  sudionici svih generacija pristigli iz Zadra, Biograda, Stankovaca, Šibenika, Knina, ali i dalje, iz Njemačke, Francuske, Belgije…
Bicikliste je nakon tjedana kiše pratilo idealno vrijeme te su se bezbrižno mogli otisnuti u pustolovinu. Startalo se u Polači ispred Ražnjevića dvora, ruralnog kompleksa preuređenog u sustavu Ilirije u prvi difuzni hotel u zemlji. Prva kraća etapa za cilj je imala posjed MasVina gdje  se uz vrhunska vina, koja je valjalo barem “liznuti”, dobivao prvi potpis  na kartici, a tu je čekao i Radoslav Bobanović s konjima. I oni su se pridružili biciklijadi put hipodroma na najveći vinogradski kompleks i ponos ovog kraja –  nadinsko blato pod najekološkijim selom u Hrvatskoj –  Nadinom. U 360 hektara vinograda barjak vinarstva predstavili su OPG  Šime Škaulj sa sinom Tomislavom i svojom paletom već čuvenih vina,  potom Željko Vrsaljko sa svojom, već mitološkom Nadinskom ranom i  Tome Glavić s obrtom KerVin i jednim ubitačno dobrim Merlotom koji  ove godine uzima šampionske titule gdje stigne.
 Sred beskrajnih vinograda biciklistička kolona značila je da sada i  mnogi koji to do sada nisu ni vidjeli ni zamišljali znaju što je nadinsko  blato i što je pravo vino. Dalje se krenulo bijelim putem ka Raševiću i  Kličevici. Osim  srednjovjokovne utvrde na granici malo je znano da je  ovo mjesto nalaza trocjevnog topa Leonarda da Vincija, ali i najstarijih  ljudskih nalaza na našem prostoru – neadertalskih.
Uslijedio je uspon ka Benkovcu gdje su čekala još dva vinska “serdara”  – Božo Bačić i  Vinarija Benkovac iz Badela 1862  sa svojim korlatskim vinima, koja imaju više svjetskih priznanja nego godina postojanja.
Impresivne vizure svoju su završnicu imale na Kaštelu, a uslijedio je  spust put Ražnjevića dvora.
Biciklijadu je završilo gotovo 200 sudionika, a Ilirija se, zajedno s vinarima, pobrinula da ih dočeka obilan stol uz vino i ulje u jednom divnom  nedjeljnom poslijepodnevu.
Oduševljenje i gužva za akreditacije, koje su popunjene i nekoliko dana prije biciklijade,  jamče da će se ova uspješna priča o sljubljivanju biciklizma, turizma i vina, uz prilog kulture, nastaviti. Uostalom, cijelu su  priču na kraju uveličali svojim nastupom, a na oduševljenje publike, i Vitezovi vranski.
Bio je to dan za pamćenje u srcu Ravnih kotara koji je mnogima  “otvorio oči” i pokazao koliko je lijepih stvari koje možemo ponuditi ne tek  gostima, već i sebi, i koliko puno toga imamo još naučiti o sebi i svom  kraju.