Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Skroče: Nakon svih problema, mogu reći da smo imali uspješnu sezonu

21.05.2017. 22:00
Skroče: Nakon svih problema, mogu reći da smo imali uspješnu sezonu


Košarkaši klub Zadar imao je još jednu turbulentnu sezonu. Nimalo manje turbulencije nije osjećao niti sportski direktor Branko Skroče. Već godinama je Skroče na meti znatnog dijela navijača Zadra. Ovaj put je doživio i veliki prosvjed i to u “njegovim” Jazinama u kojima je, kao igrač, oduševljavao navijače svog kluba. Danas se u tim Jazinama prosvjedovalo, između ostalog, i protiv njega. Reći će kasnije, tijekom “interviewa” da i dan danas ne razumije zašto se to dogodilo.
A ove dvije stranice definitivno su prekratke da bi mogle prenijeti sve ono o čemu je Skroče, kroz odjavu ove sezone govorio. A koliko je zapravo ova sezona za klub bila uspješna…
– Prije svega bih rekao da vjerojatno postoji jako malo momčadi u Europi koje su sezonu počeli u skroz nenormalnim uvjetima, kao što je bio slučaj kod nas. Od toga da nas je dohvatila blokada FIBA-a pa nismo mogli registrirati Marića i Kovačevića, preko ozljede Bašića, radi čega smo ostali na samo jednom organizatoru igre, a nismo mogli potpisivati drugoga pa do ozljede Vraneša koja ga je pratila kroz cijelu sezonu. Čak smo i Krajinu doveli nakon operacije, znajući da ćemo ga čekati 2-3 mjeseca, ali to u taj rizik smo ušli svjesno i na kraju smo dobili dobrog igrača. S tim svim objektivnim problemima, mogu reći da smo imali poprilično uspješnu sezonu. Nama je primarni cilj bio ne ispasti iz ABA lige, a u A-1 ligi napraviti što više, znajući da roster momčadi ne garantira kvalitetne nastupe dva puta tjedno. Na to se nadodalo i često nerazumijevanje HKS-a, gdje nismo mogli odgoditi utakmice barem za 24 sata pa smo često igrali utakmice dan za dan, što momčadi koju smo imali, nije bilo jednostavno. I zato su se dogodili neki neplanirani i neki teški porazi – započeo je Skroče, kojeg smo upitali da nam pojasni samu blokadu FIBA-e, za koju se i nije baš moglo reći da je bila neočekivana.
– Kada ste blokirani od FIBA-e, onda ne možete registrirati igrače koji su igrali izvan Hrvatske jer ne možete za njih dobiti izlazno pismo. Mi smo za Marića i Kovačevića imali izlazno pismo pa je FIBA aktivirala drugi članak u kojemu piše da igrač koji nije igrao u trenutku blokade u Hrvatskoj, ne može biti registriran. Ta blokada nas je potpuno onemogućila, a jedino smo, u tom trenutku za ABA ligu, uspjeli potpisati Ramljaka, koji je već igrao kod nas i prošle sezone. Mi smo čak imali i obećanje od HKS-a da će se moći registrirati Marić i Kovačević, ali tri dana prije registracije je došao nalog od FIBA-e o blokadi.
Koja je zaista dugo trajala?
– Da. A mi nismo smjeli ignorirati FIBA-ine zabrane i morali smo ih pokušati riješiti. I to nam je pošlo za rukom tek u kasnoj jeseni. Tada je generalni tajnika FIBA-e Zoran Radović stigao u Zagreb na moj nagovor i na sastanku, na kojemu je bio i gradonačelnik Božidar Kalmeta, zamolili smo ga da ima razumijevanja. I on je tada napravio čak i mali presedan i omogućio nam registraciju igrača, na način da smo platili dio tada, a dio moramo do kraja lipnja. Mi smo igrače uspjeli registrirati dosta kasno, ali ipak se napravio pomak koji nam je omogućio da izvučemo ovu sezonu do kraja.
Spomenuli ste obavezu da morate preostali dug otplatiti do kraja lipnja. Što će se dogoditi ukoliko to ne uspijete napraviti?
– Mi moramo sada riješiti taj dug, jer ako ga do kraja idućeg mjeseca ne riješimo, bit ćemo u još većim problemima nego što smo bili prošlo ljeto.
A prošlo ljeto ste se na mjesto glavnog trenera odlučili postaviti Antu Matulovića, unatoč činjenici da Matulović nije imao prevelikog iskustva kao glavni trener, pogotovo u ozbiljnijem rangu natjecanja. Iako je momčad u jednom periodu u ABA ligi imala solidan omjer, iako je Matulović imao niz pehova koje ste nabrojili, kako je vrijeme odmicalo momčad je padala u formi, a određeno neiskustvo je dolazilo do izražaja. Sada, gotovo godinu dana kasnije, smatrate li da ste pogriješili izborom Matulovića?
– Mi smo tada odlučili da ćemo izabrati domaćeg trenera, prije svega jer smo željeli pružiti i našim mladim igračima šansu da se dokažu. A Ante Matulović je legenda kluba, čovjek koji je zadnjih 10-15 godina u trenerskom radu u klubu, gdje je i prošao sve selekcije. Znajući za njegovu želju da postane glavni trener, smatrao sam da je došlo vrijeme da mu se to i omogući. Ipak, njegovi zdravstveni problemi su ostavili danak, a i njegov liječnik je preporučio da se makne s te pozicije. Meni je žao radi toga, jer je on imao sasvim dobar skor u ABA ligi. Čini mi se da je njemu nedostajalo malo čvrstine u radu, a vjerujem da je tu uvjetovano i fizičkim stanjem. Meni je prije svega drago da je on sada bolje, a tada mi se činilo da je precijenio svoje fizičko stanje, jer se ne smije zaboraviti da je on imao i tešku operaciju.
Nakon što je Matulović napustio mjesto trenera prve momčadi, odlučili ste dati priliku Nevenu Plantaku. Niti to se nije pokazalo kao pogodak?
– Radi toga mi je strašno žao. I on sam je rekao da je 25 godina čekao ovu priliku. A osim toga, on je u tom trenutku jedini bio maksimalno spreman preuzeti tu funkciju. Mi smo s nekim trenerima i postigli dogovor, da bi oni istog dana to otkazivali. Što se tiče domaćeg kadra, imali smo u vidu Rajka Vidakovića, ali on je sam izrazio želju da nastavi raditi s juniorskom momčadi, s kojom radi odlično i nismo ga željeli gurnuti na mjesto glavnog trenera, ukoliko nije sto posto spreman. A Plantak je bezuvjetno želio tu poziciju.
No, nije išlo…
– Kao što sam rekao, strašno mi je žao radi toga. Računali smo na njegovo iskustvo i privrženost klubu, koja je očito bila velika. I krenulo je to dobro, ali se kasnije zakompliciralo. I on je sam odustao, smatrajući da ne može više dovoljno motivirati igrače. Očito se on i igrači nisu našli na istoj valnoj duljini.
Treća je bila sreća. Aramis Naglić uspio je napraviti sve što njegovi prethodnici nisu?
– Naglić je napravio ono što smi mi željeli. Vratio je poljuljano samopouzdanje. Momčad je dobila na čvrstini, počela je igrati povezanije, organiziranije. Više se ekipa okrenula sebi, a manje vanjskim stvarima. Jednostavno, počeli smo izgledati kao prava momčad i kroz taj period imali smo dobre rezultate.
Postoji li mogućnost da Aramis Naglić postane dugoročno rješenje?
– Za ljubav je potrebno dvoje. Mi smo već obavili neke razgovore i nastojat ćemo ovih dana tu priču završiti. Sigurno da je logično da Naglić i dalje bude trener Zadra, ali i on ima svoje prohtjeve. U svakom slučaju želja je da što prije sve dogovorimo.
Kada govorimo u prohtjevima Naglića i željama kluba, koliko uopće u ovom trenutku možete znati kakav će proračun biti u idućoj sezoni?
– Mi u ovom trenutku ne znamo ništa. Znamo da je situacija u klubu teška. Iako financije nisu moj dio, dobro surađujem s Borisom Skroćom i znam da imamo problema i da moramo pronaći neke dodatne izvore finaciranja.
Koji igrači su pod ugovorom?
– Mislav Brzoja, Kristijan Krajina, Ivan Marinković, Mario Špaleta, Ivan Vraneš, Toni Jelenković te mladi igrači Tomas i Prša. Što znači da je ugovor istekao Georgievu, Baraću, Ramljaku, Kovačeviću i Bašiću, dok je Mazalin bio na posudbi iz Cedevite.
Koliko je realno da Barać, Marinković pa i Bašić, oko kojeg se spominje mogući odlazak, ostanu u Zadru i dalje?
– Što se tiče Bašića, s njegovim menadžerom moram obaviti ozbiljan razgovor. Čini mi se da je i njihova želja da Bašić ostane u Zadru i da dobije još jednu priliku i da vidimo može li on biti kalibar za Zadar ili ne može. Jer kod njega se zaista dogodio splet nesretnih okolnosti. Što se tiče Marinkovića, i on i njegov agent žele da on ostane u Zadru, naravno ako se ne dogodi neke mnogo bolja ponuda.