Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Maleni pokazali zavidno znanje folklornih običaja

Autor: Valentina Mlađen

21.06.2008. 22:00
Maleni pokazali zavidno znanje folklornih običaja


Ove godine u Karinu Gornjem prvi put su organizirani Dječji folklorni susreti.
Po visokim temperaturama, koje su ovog vikenda dosezale i 30 Celzijevih stupnjeva, najmlađi su gledateljima pokazali svoje umijeće u originalnim nošnjama.
Organizator i glavni pokretač susreta je KUD “Galeb” iz Karina Gornjeg. Na susretu je sudjelovalo sedam KUD-ova iz Zadarske županije, dok se KUD “Benkovac” ispričao za nedolazak. Od KUD-ova iz Zadarske županije sudjelovali su KUD-ovi Briševo, Gračac, Vrsi, Zadar “Korona” (tamburaška sekcija), Vir, Biograd i Karin, a kao gosti prijatelji iz druge županije sudjelovali su članovi KUD-a Lapac. Pokrovitelj i donator čitave manifestacije je Grad Obrovac na čelu s gradonačelnikom Antom Županom.
– Nadamo se da će ovaj događaj koji je započeo s idejom susreta i druženja među djecom jednog dana prerasti u uspješnu smotru, istaknuo je Ante Župan.
Sudionici ovog susreta su djeca osnovnoškolskog uzrasta do osmog razreda osnovne škole. Nošnje su mahom sami šivali po predlošku starih nošnji. Na smotri su se mogle vidjeti različite izvedbe, od sviranja tamburice i plesa do solo pjevanja. Uz dalmatinske izvedbe starih narodnih pjesama i plesova KUD “Galeb” izveo je slavonski repertoar.
Cijela ideja nastala je na ideji već postojećih susreta odraslih članova.
– Osim plesnog znanja svojoj djeci pokušavamo usaditi ljubav prema kulturnoj baštini. Učimo ih kako izraditi nošnju, plesati i kako njegovati druge kulture. Želimo potaknuti djecu na druženja u cijeloj županiji, rekla nam je voditeljica KUD-a “Galeb” Antonija Luketić.
Mali članovi dali su sve od sebe na pozornici i tako pokazali svoje umijeće u plesu, pjesmi i glazbi, a nije izostao ni pljesak ponosnih roditelja i ostalih gledatelja.