Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Iva Mijolović i Francesco Taucci pobjednici Jadere 2009

Autor: Valentina Mlađen

21.06.2009. 22:00
Iva Mijolović i Francesco Taucci pobjednici Jadere 2009

Foto: Filip BRALA



U Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar uspješno je završen još jedan festival dječje glazbe “Jadera 2009”. Glavna večer festivala održala se u subotu, a nastupilo je sedamanest od planiranih devetnaest izvođača. Dugogodišnji gosti iz Bugarske morali su otkazati dolazak u zadnji čas zbog poteškoća s papirologijom za dolazak. Tako su ove godine nastupila djeca iz Italije, Slovenije i Hrvatske.
Kako je ovaj festival od međunarodne važnosti za razvoj dobre suradnje s gradovima prijateljima grada Zadra tako su ga iz prvih redova pratili i posebni gosti. U dobroj glazbi uživali su Darko Kasap, dogradonačelnik grada Zadra, Branko Ganzulić, predsjednik Turističke zajednice grada Zadra, Dino Perović, direktor Eko Zadra i predsjednik Košarkaškog kluba Zadar, Petar Špika, gradski vijećnik te poseban gost Bruno Bravetti, predstavnik ureda gradonačelnika Ancone.
Show program
Voditeljsku palicu festivala “Jadera 2009” preuzela je glumica Kazališta lutaka Zadar Sanja Zalović. U kostimu Pčelice svojim najavama uveseljavala je djecu u publici, ali i nasmijavala sve odrasle posjetitelje.
Nakon predstavljanja pjesama i koreografija stručni žiri se povukao na vijećanje, a svoje glasove dala je i publika. Za vrijeme glasovanja i prebrojavanja glasova organizatori su pripremili zanimljiv show program na kojem su nastupili neki stari izvođači festivala. Tako su publiku u stanci uveseljavali: Tea Viduka, Donat Mandić, Stipe Šalina, Lucija Buškulić te gošće iz Italije Jessica i Charlotte Leitch.
Nakon prebrojenih glasova, ali i odluke žirija pokazalo se u kome su glasači vidjeli najviše truda i rada. Tako je publika procijenila da je ove godine najbolja bila Iva Mijolović s pjesmom “Hvala ti mama”, a drugu i treću nagradu publika je dala Ljubici Jurlini s pjesmom “Rock’n’roll cipelice” te Petri Vanjak s pjesmom “Da me poljubi”.
Stručna odluka žirija ipak se razlikovala od odluke publike te su oni procijenili kako je ove godine na festivalu najbolji bio Talijan Francesco Taucci s pjesmom o pingvinu “Il pinguino freddoloso”. Drugu nagradu dodijelili su Martini Matošić s pjesmom “Simpatija”, a treća nagrada otišla je u ruke Patricije Žunić za pjesmu “Pisma”.
Osim tih nagrada dodijeljena je i nagrada za najmlađeg izvođača Riji Radić, koja je otpjevala pjesmu “Dođi maco mala”, te nagrada za najbolji scenski nastup Luki Milinu za izvedbu pjesme “Samo ritam”.
Priznanje Anconi i Aniti Gržan
Dodijeljena su još dva priznanja, i to gradu Anconi za suradnju i sudjelovanje koje je preuzeo Bravetti te Aniti Gržan, voditeljici poslova međugradske i međunarodne suradnje grada Zadra jer je omogućila sudjelovanje djece iz Italije. Sve nagrade su bile staklene plakete koje su nosile logo festivala.
– Jako smo zadovoljni rezultatima festivala. Ove godine on je održan samo kako se ne bi ugasila tradicija, ali unatoč tome razina izvedbe je ostala zaista visoka. Zahvalni smo najviše gradu Zadru koji nas je podupro kao suorganizator i bez kojega ne bismo uspjeli zaživjeti festival osmu godinu za redom, komentirao je još jedan završeni festival organizator Siniša Kovačević, direktor agencije L-san.
Vrijedno je spomenuti i scenografiju kojom su ostali oduševljeni i najmlađi i oni stariji, ali velik interes publike koja je bodrila male izvođače glasnim pljeskom.