Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jakovina odbacio napise o lošem mesu

21.06.2012. 22:00
Jakovina odbacio napise o lošem mesu


Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je kategorički odbacio tvrdnje da jedemo loše meso i napise o tome ocijenio kao neistinite i senzacionalističke.
Potvrdio je nadzor federalnog ureda za veterinarsku i fitosanitarnu ispravnost Ruske Federacije ali s drugim ciljem budući da je 12 hrvatskih poslovnih subjekata izrazilo želju da dođe na tržište Ruske Federacije. Riječ je o 12 eminentnih proizvođača hrane koji imaju usklađene sve standarde sa standardima EU, rekao je ministar Jakovina.
Dodao je kako su standardi, norme i uvjeti koji vladaju u Ruskoj Federaciji nešto malo drugačiji i da je taj nadzor bio s tim ciljem.
Ustvrdio je da je to zapravo pozitivna priča jer je 55 subjekata dobilo pozitivno očitovanje i stavljeni su na carinsku listu i dobili mogućnost izlaska na europsko tržište.
“Neki su dobili uvjetne primjedbe i moraju odstraniti neke nedostatke pa će nakon toga i oni moći dobiti dozvolu za izlaz u EU. Nema razloga za ishitrene i senzacionalističke napise jer oni ne stoje”, kazao je ministar i naglasio kako nema razloga za bojazan da jedemo neispravno.
“Jedemo izrazito kvalitetne proizvode koje već sad plasiramo na EU tržište i nadam se da ćemo se vrlo brzo s tim kvalitetnim proizvodima naći i na ruskom tržištu”, rekao je.
Dodao je kako su naši inspektori sve prekontrolirali i izvijestili kolege iz Ruske Federacije da nema razloga na tako negativan način pisati o nečemu što je dobro, a to je, rekao je ministar, da već 50 posto poslovnih subjekata imaju uvjete izlaska na europsko tržište.
Mediji su ovih dana objavili dijelove tajnog izvješća koje je u travnju, nakon posjeta najvećim prehrambenim kompanijama u Hrvatskoj, sastavila Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor sa sjedištem u Moskvi. Kako prenose, u njemu se uz ostalo navodi kako se žig na svinjske polovice stavlja prije dobivanja rezultata trihineloskopije, a na klanje se dovoze svinje s nečitljivim identifikacijskim brojevima.
Također stoji kako “nema kompetentne kontrole ispunjavanja općih sanitarnih uvjeta od strane osoblja poduzeća, na pokretnoj vrpci nema odvojka preko kojeg bi se s osnovne vrpce uklonio trup ukoliko se sumnja na bolest, pogonima se može nesmetano pristupiti s ulice, u pogonu pasterizacije mlijeka uočeni su insekti”.
Inspektori ruske službe u Hrvatskoj su boravili početkom ožujka ove godine, kako bi se upoznali sa stanjem u tvrtkama koje meso, mlijeko i prerađevine žele izvoziti u Rusiju. Izvješće je napisano u travnju, i poslano hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.