Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prava fotografska fešta

Autor: Ante Rogić

21.06.2013. 22:00
Prava fotografska fešta

Foto: Vedran SITNICA



Na zidovima Gradske lože prikazane su fotografije nastale u razdoblju od 1943. do 2013., a koje se uglavnom odnose na povijest Dalmacije


Povijest u objektivu naslov je izložbe fotografija koje su snimili fotografi Slobodne Dalmacije tijekom 70 godina postojanja, otvorene u četvrtak navečer u Gradskoj loži. Na zidovima Lože prikazane su fotografije nastale u razdoblju od 1943. do 2013., a koje se uglavnom odnose na povijest Dalmacije. Izbor fotografija iz tisuća negativa i fotografija napravili su Matko Biljak, Feđa Klarić i Damir Šarac.
– Novinari i fotografije jedno su djelo. Kao novinar sam uvidio da fotografije žive dulje nego tekstovi. Ono što je na njima najvažnije je život, a život daju ljudi. Nek živi ime slobode i ime Dalmacije, poručio je Damir Šarac.
Ivica Nevešćanin, šef dopisništva Slobodne Dalmacije u Zadru prisjetio se svih urednika zadarskog dopisništva, od pokojnog Jandre Širinića do Edvarda Šprljana.
Doajen zadarske fotografije Abdulah Seferović nazvao je otvorenje izložbe pravom fotografskom feštom. Istaknuo je kako su za novine fotografije još uvijek dokument koje su na putu s požutjelih novinskih stranica ostale bez popratnih tekstova i grafičke opreme, tako da sada moraju progovoriti vlastitom snagom ili ih neće biti.
– Izložba će nas sve zajedno uvjeriti kako sve manje živimo u riječi, a sve više u svijetu slika. Kultura i umjetnost postaje sve više način življenja, kazao je Seferović izrazivši uvjerenje kako će izložba ostaviti  trag u povijesti novinarstva Dalmacije.